آغاز سال 95 به معنی پایان دوران طرحی است که در طول سالهای گذشته یکی از پر سروصداترین و البته پرحاشیهترین طرح اقتصادی کشور بوده است، طرحی که در گام نخست باید برای بسیاری از مشکلات انباشت شده سالهای گذشته کشور راهحل ارائه میکرد، در عمل خود به یکی از بزرگترین مشکلات اقتصادی کشور تبدیل شد تا حالا و پس از گذشت نزدیک به یک دهه هنوز برنامهریزی برای حل مشکلاتش ادامه داشته باشد.
طرح مسکن مهر که به تاسیس و حیات یافتن شهرهایی جدید در سراسر کشور ختم شد، در حال حاضر پیشروی بیش از 90درصدی را تجربه میکند و این بدان معناست که حدود 2میلیون واحد مسکونی از سوی دولت در مناطق حاشیهای شهرهای بزرگ ساخته شدهاند که برای استفاده از آنها باید مقدماتی قابل توجه را رعایت کرد.
در کنار مسائل زیرساختی مانند رساندن خطوط آب و برق به واحدهای مسکن مهر و البته طرحهای کلانی که برای ارتقای وسایل حملونقل در آنها طراحی شده، مسائل و دغدغههای دیگر نیز وجود دارند که پرداختن به آنها میتواند به شکلی هرچند محدود، شرایط زندگی در شهرهای جدید را ارتقا دهد.
ورود به این حوزههای جدید هم به علم روز نیاز دارد و هم سرمایههایی کلان میطلبد و قرار دادن این دو پیششرط روبهروی هم گزینه استفاده از توان خارجیها را مطرح میکند؛ موضوعی که مدیرعامل شهر جدید پرند نیز آن را تایید کرده و از آلمانها بهعنوان نخستین طرف مذاکره در این حوزه سخن گفته است.
علیاکبر طاهری از امضای یک تفاهمنامه با شرکت «تووسود» آلمان در راستای بازنگری و استانداردسازی شهرها خبر داده و گفته براساس گفتوگوها و بررسیهای انجام شده مشخص شد که این گروه آلمانی تمایل دارد این طرح را در شهر جدید پرند بهصورت پایلوت آغاز کند و به تدریج در تمامی شهرهای کشور گسترش دهد. درحال حاضر به دنبال تهیه پیشنویس دقیقی برای مشخص شدن زمان اجرا و آغاز عملیات آن هستیم تا هرچه زودتر بنای ساخت شهری سبز و هوشمند را شروع کنیم.
هرچند هنوز تا نهایی شدن این تفاهم راهی نسبتا طولانی باقی مانده اما صرف استفاده از توان خارجیها برای حل مشکلات شهرهای جدید میتواند تاثیری جدی برای شرایط این شهرها بگذارد و این امر شاید به افزایش اقبالها برای زیستن در این نقاط منجر شود.
استفاده از تجارب پیشروترین کشور
عضو هیاتمدیره کانون انبوهسازان با اشاره به آغاز مذاکرات انبوهسازان با شرکتهای خارجی برای حرکت به سمت شهرهای سبز در ایران اعلام کرد: با نتیجه بخش شدن مذاکرات در این حوزه، شهرهای جدید ایران میتوانند روزهایی بهتر را تجربه کنند.
ایرج رهبر در گفتوگو با «فرصت امروز»، تصریح کرد: شکی در این وجود ندارد که شهرهای جدید ایرانی نیاز به برنامهریزیهای مناسب و پیگیریهای لازم برای فراهم آمدن نیازهایشان دارند. در این بین استفاده از توان روز جهان که میتواند به مصرف بهینه انرژی و افزایش سطح کیفی زندگی منجر شود، میتواند بهترین گزینه تلقی شود.
به گفته وی با درک صحیح این شرایط، انبوه سازان مذاکرات خود با طرفهای خارجی را آغاز کردهاند و به نظر میرسد در آینده جدا از بحث آلمانها در شهر پرند، بتوان به همکاریهای بیشتر در این حوزه نیز فکر کرد.
محمد مهدی مافی، دبیرانجمن صنفی انبوه سازان مسکن استان تهران نیز در گفتوگو با «فرصت امروز»، کشور آلمان را جزو پیشروهای استفاده از فناوریهای نوین در این عرصه دانست و ورود سرمایهگذاران آلمانی به این بخش را امری مثبت و مهم برای شهرهای جدید ایرانی قلمداد کرد. وی تصریح کرد: کشوری مانند آلمان با استفاده از توان روز علمی، کاری کرده که نهتنها استفاده از این امکانات به راحتی جا افتادهاند، که حتی شرایط را از نظر اقتصادی نیز برای مردم تسهیل کرده است تا جایی که با استفاده از انرژیهای خورشیدی خانهها در شبکه شهری، قبوض برق برای برخی از آلمانها آورده مالی نیز به همراه دارد.
دبیــر انجمــن صنفی انبوهسازان مسکن استان تهران دغدغه اصلی بازار مسکن ایران را منابع مالی دانست و اظهار کرد: هرچند ورود سرمایهگذاران خارجی امری مثبت و حیاتی تلقی میشود و با اجرایی شدن برجام امید به این اتفاق افزایش پیدا کرده، اما بازار مسکن امروز ایران بیش از هرچیز به جذب منابع مالی برای بخش داخلی احتیاج دارد.
مافی افزود: واقعیت این است که هنوز ریسک سرمایهگذاری در اقتصاد ایران بالاست و از این رو سرمایهگذارانی به ایران میآیند که به فکر دریافت سودی کلان باشند. این موضوع باعث بالا رفتن هزینههای تمام شده طرحها میشود که شاید برای اقتصاد ایران چندان مثبت نباشد. از این رو ورود منابع مالی جدید به بازار مسکن ایران در داخل اولویتی جدی است که میتواند از چند منظر برای ما مثبت تلقی شود.
با وجود مقدماتی بودن بحثهای مطرح شده، به نظر میرسد طرح اجرایی کردن شهر سبز در ایران برای شهرهای جدید ایرانی امری بسیار حیاتی باشد؛ شهرهایی که بر خلاف نمونههای خارجیشان بعضا با ضعف شدید امکانات زیرساختی مواجه هستند و از این رو استفاده از توان فناوریهای نوین برای بهبود اوضاع این مناطق امری تاثیرگذار است؛ مسئلهای که شاید آلمانها گام نخست را برایش بردارند.
ارتباط با نویسنده : j.hashemi1992@gmail.com