ایران بهعنوان کشوری که دارای منابع طبیعی فراوانی است شناخته میشود. در واقع طبق آمار در ایران 68 نوع ماده معدنی وجود دارد که از نظر تنوع این مواد، ایران جزو 15 کشور برتر دنیا به شمار میآید. آمارها ذخیره قطعی مواد معدنی موجود در کشور را 40 میلیارد تن اعلام میکنند که ارزشی برابر 700 میلیارد دلار دارد. اما با وجود منابع عظیمی که در دست است عموما این منابع بهصورت خام صادر و استفاده میشوند و واحدهای فرآوری مواد معدنی در بسیاری از نقاط کشور یا وجود ندارد یا بهصورت بسیار ضعیف عمل میکنند.
مثلاً به تازگی محمدعارف ابراهیمی، رییس خانه معدن کرمانشاه در این خصوص گفته است: جای مراکز و واحدهای فرآوری مواد معدنی در کرمانشاه خالی است. وی ذخیره مواد معدنی استان کرمانشاه را 1.7 میلیارد تن عنوان کرد و یادآور شد: سنگ هرسین از مهمترین مواد معدنی ما است که جزو سنگهای ممتاز و صادراتی به شمار میرود و گاهی خارجیها خودشان سر معدن حاضر میشوند و آن را بهصورت خام میبرند.
این مسئول از قیر طبیعی بهعنوان دومین ماده معدنی مهم کرمانشاه یاد کرد که در مناطق غربی از جمله قصرشیرین، گیلانغرب، سومار و نفت شهر یافت میشود. ابراهیمی با بیان اینکه قیرطبیعی نفتخام جامد است، ادامه داد: سالانه حدود 100هزار تن قیرطبیعی در استان برداشت میشود که میتوان با اکتشافات جدید و مکانیزه کردن استخراج، این عدد را به سه تا پنج برابر افزایش داد.
ابراهیمی از نبود واحد فرآوری قیرطبیعی در استان انتقاد کرد و دلیل آن را نیز در اختیار نداشتن دانش فنی و سرمایهگذاران اعلام کرد.
ما هم در این کلاف با توجه به کاربردهای قیر طبیعی در ساخت آسفالت، رنگسازی، ریختهگری، باطریسازی، گل حفاری، لنت ترمز، دسته ظروف نسوز و... یادآوری میکنیم که اگر واحد فرآوری قیرطبیعی در این استان احداث شود میتواند یک سرمایهگذاری مطمئن به شمار آید که موجب رونق این استان هم بشود.