براساس آمارهای منتشر شده در سایت انجمن صنایع نساجی ایران، میزان صادرات صنعت نساجی 490 درصد بیش از صنعت پتروشیمی است.
به گزارش «فرصت امروز»، میزان صادرات صنعت نساجی در سال 92، چهار هزار و 370 دلار بوده، این در حالی است که در همان سال ارزش صادرات محصولات پتروشیمی از سوی گمرک ایران 740 دلار اعلام شدهاست. با یک محاسبه ساده میتوان دریافت ارزش صادرات صنعت نساجی در سال گذشته، 490 درصد بیش از صنعت پتروشیمی بوده است.
در سال 92، ارزش محمولههای صادراتی سایر صنایع براساس اعلام گمرک 341 دلار اعلام شده است. بنابراین براساس محاسبات انجام شده، ارزش صادرات صنعت نساجی یک هزار و 181 درصد بیش از سایر صنایع کشور بودهاست. اگرچه ارزش صادرات صنعت نساجی در ایران در مقایسه با سایر صنایع بسیار بیشتر است اما صنعت نساجی ایران با قدمتی بیش از یک قرن، در مقایسه با سایر کشورهای در حال توسعه جایگاه مناسبی ندارد.
براساس آمارهای ارائه شده از سوی انجمن صنایع نساجی به مجلس شورای اسلامی ارزش سالانه صادرات محصولات نساجی کشور سریلانکا به چهار میلیارد دلار میرسد و محصولات نساجی این کشور 45 درصد از کل صادرات آن را به خود اختصاص دادهاند. پاکستان نیز سالانه 13 میلیارد دلار محصولات نساجی خود را به سایر کشورها صادر میکند. در حال حاضر صنعت نساجی 53 درصد از کل صادرات این همسایه شرقی ایران را در تصرف خود دارد. ارزش سالانه صادرات صنایع نساجی در کشورهای ویتنام، بنگلادش، ترکیه و هند نیز به ترتیب 18، 22، 25 و 29 میلیارد دلار است.
در میان این کشورها، صنعت نساجی بنگلادش جایگاه ویژهای در ایجاد درآمدهای ارزی برای این کشور دارد. زیرا 86 درصد از کل صادرات این کشور را محمولههای حاصل از فعالیت صنعت نساجی به خود اختصاص میدهد. نکته جالب توجه آنکه در بین کشورهای در حال توسعه، چین با وجود آنکه فقط 12 درصد از ارزش محمولههای صادراتیش را منسوجات به خود اختصاص میدهند، اما درآمد قابلتوجهی از این بخش دارد. در حال حاضر ارزش سالانه صادرات محصولات نساجی هند 255 میلیارد دلار است.
صنایع نساجی ایران باوجود آنکه 10 هزار واحد فعال در کشور با مالکیت بخش خصوصی داشته و 288 هزار نفر در این صنعت مشغول به فعالیت هستند، همچنین پتانسیلهای زیادی برای توسعه آن در کشور وجود دارد، اما متاسفانه تاکنون نتوانسته به جایگاه مطلوب خود در بخش صادرات دست یابد. کل سرمایهگذاری انجام شده در صنعت نساجی ایران براساس آخرین آمارها 78 هزار میلیارد ریال است. کارخانههای وابسته به صنعت نساجی پنج درصد از کل صنایع کشور را به خود اختصاص داده و معیشت 12 درصد از جمعیت شاغل در ایران، به این صنعت وابسته است.
این در حالی است که هزینه لازم برای ایجاد اشتغال در صنایع نساجی بسیار کمتر از سایر صنایع است. بنابراین برنامهریزان در شرایطی که قصد دارند سالانه 500هزار شغل ایجاد کنند، میتوانند برنامههای منسجمی برای توسعه صنعت نساجی در کشور تدوین کنند زیرا ایجاد اشتغال در صنعت نساجی بسیار ارزانتر از سایر صنایع است. براساس برآوردها برای ایجاد یک شغل باید 145دلار سرمایهگذاری در بخشهای مختلف صنعتی انجام شود، در حالی که فقط با صرف 35 دلار، میتوان برای یک نفر در صنعت نساجی شغل ایجاد کرد.