شاخص کل بورس و اوراق بهادار در جریان معاملات روز سهشنبه بازار سهام با 119 واحد رشد در ارتفاع 62 هزار و 923 واحدی ایستاد. با توجه به توقف اکثر نمادها، کاهش حجم معاملات و کاهش فشار فروش، معاملاتی متعادل با گرایشی مثبت مشاهده شد. به طوری که حجم و ارزش معاملات سهام در پایینترین حد دنبال شد، گرچه روند معاملات به آرامی در حال گرایش به سمت خرید سهام است. از سوی دیگر، توقف طولانی مدت نمادهای معاملاتی با توجه به شرایط عدم اعتماد حاکم بر بازار سهام، باعث ادامه کم رونقی بورس خواهد شد چرا که خاطره ریزش چندهزار واحدی شاخص کل با بازگشایی نماد شرکتهای پالایشی در اسفندماه سال گذشته همچنان در ذهن سرمایه گذاران بازار سهام باقی مانده است. در این بین مدیریت نظارت بر بورسها و بازارها از بازگشایی نمادهای متوقف شده به صورت صنعت به صنعت اشاره داشت.
مولفههای تأثیرگذار بر آینده بورس
با بررسی شرایط کنونی بازار سهام میتوان گفت بورس این روزها متاثر از انتشار گزارشهای شش ماهه است. اگرچه سهامداران از عملکرد شش ماهه شرکتهای بورسی ناراضی هستند و گزارشها، خبرهای امیدوار کنندهای به خصوص در گروه خودرو برای سهامداران نداشته است. چنانچه رفع تحریمها و در پی آن رو به بهبود رفتن شرایط اقتصادی و اثرگذاری آن بر سودآوری شرکتها زمانبر است. بهطور کل چند عامل مهم و اثرگذار بر اقتصاد کشور و به دنبال آن بازار سرمایه وجود دارد که شامل تغییر سیاستهای انقباضی دولت، رشد قیمتهای جهانی و رفع ابهامات موجود در صنایع مختلف است که با اعمال این موارد میتوان انتظار بهبود شرایط فعلی و رشد سودآوری و سود هر سهم شرکتهای فعال در بازار را داشت.
غلبه جو نوسانگیری بر کلیت بازار سهام
روز گذشته بازار سهام در حالی با سبزشدن دستهجمعی همه نماگرهای منتخب خود روبهرو شد که به نظر میرسیدپس از عبور فضای نه چندان مطلوب گزارشهای شش ماهه شرکتها، بهانهای برای ورود دوباره خریداران نوسانگیر پیدا کرده است. در شرایط کنونی جو نوسانگیری در بازار حاکم است و به محض اینکه بازار قدری مثبت میشود، سهامداران اقدام به فروش سهام خود با هدف کسب سود در کوتاه مدت میکنند.
در این میان باید در نظر داشت که حقوقیهای فعال در بازار از نظر منابع مالی در مضیقه قرار دارند و تا زمانی که بازار نوسان آنها را جبران نکند برای جبران هرگونه ضرر اقدام به فروش میکنند و آنچه بازار را به سمت مثبت و صعودی شدن سوق میدهد ورود نقدینگی است و تا زمانی که سهامداران عمده و حقوقیها و سرمایهگذاران پولهای جدیدی را وارد بازار نکنند، انتظار برگشت کامل وجود ندارد.
ادامه معاملات بلوکی برای بازارگردانی
چنانکه 240 میلیون سهم بانک آینده از سوی سهامدار عمده این بانک به یک شخصی حقیقی به ارزش 28 میلیارد و 800 میلیون تومان و به قیمت هر سهم 120 تومان واگذار شد. همچنین معاملات بلوکی از سوی برخی حقوقیها پیگیری شد، بهطوری که در نماد معاملاتی پتروشیمی مبین بیش از 16میلیون سهم به ارزش 5 میلیارد تومان از سوی هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس به کد شرکتهای تابعه آن انتقال داده شد. در نماد معاملاتی بانک ملت نیز معاملات درون گروهی به جابهجایی اندکی کمتر از 10میلیون سهم به ارزش بیش از یک میلیارد و 955 میلیون تومان منتهی شد. در نماد معاملاتی پتروشیمی جم نیز 3میلیون سهم به ارزش بیش از 2میلیارد تومان از سوی حقوقی این شرکت کدبهکد شد.
تقویت شاخص آیفکس
روز گذشته ضمن تقویت آیفکس به 701 واحد، گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان با معامله 12 میلیون و 760 هزار سهم بیشترین حجم و سرمایهگذاری میراث فرهنگی با 29 میلیارد و 310 میلیون ریال بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. این در حالیاست که بیشترین افزایش قیمت مربوط به سهام بیمه دی و پس از آن ذوبآهن اصفهان و پالایش نفت لاوان بود.
از سوی دیگر، شرکتهای نیرو سرمایه، سرمایهگذاری مسکن زاینده رود و صنایع نسوز توکا با بیشترین افت قیمت روبهرو شدند و اوراق تسهیلات مسکن در بازه 625 تا 676 هزار ریال دست به دست شد. گفتنی است، در روز گذشته نماد معاملاتی شركت آهن و فولاد ارفع با توجه به تعدیل سود هر سهم سال مالی 1394 و نماد معاملاتی شركت سبحان دارو جهت برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام در روز شنبه 9آبان، در پایان معاملات متوقف شدند.