چشمانداز روشن از رشد اقتصاد و احتمال رفع مشکلات بینالمللی، حرکت مثبت بازار را در پی داشته است، اما همچنان باید احتیاط در بازار سرمایه بهخصوص برای سرمایهگذاران تازه وارد و غیرمتخصص بالا باشد. به گزارش سنا، علی سنگینیان، مدیرعامل تامین سرمایه امین درباره وضعیت کنونی بازار سرمایه گفت: بورس عمدتا مبتنی بر اعتماد و خوشبینی به آینده است و سرمایهگذاران براساس خوشبینیهایی که به آینده دارند سرمایهگذاری میکنند. از آنجا که مجموعه عوامل سیاستهای دولت باعث ثبات در اقتصاد شده و از طرفی فضای بینالملل چشمانداز روشنتری را ایجاد کرده موج خوشبینی میان سرمایهگذاران افزایش یافته است.
وی افزود: سرمایهگذاران خوشبین هستند فضایی که ایجاد شده، ادامه پیدا میکند و در آینده روی صنایع اثرات واقعی میگذارد چون فعلا اثر واقعی این خوشبینیها در اقتصاد اتفاق نیفتاده است. این کارشناس ارشد بازار سرمایه درباره اصلیترین چالش حاکم در بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه با دو چالش اصلی روبهرو است. از طرفی بازار سرمایه مانند سایر بازارهای رقیب هنوز جذابیت لازم برای سرمایهگذاری ندارد تا سرمایهگذارانی که در چند ماه گذشته از بازار رفتند به بازار بازگردند و کمبود نقدینگی و تنگنای مالی، چالش دیگر بازار سرمایه است.
2 شرط برای ثبات بازار سهام
سنگینیان درباره چگونگی شرایط رونق گفت: ثبات در بازار به دو عامل نیاز دارد. از طرفی باید تلاش شود مکانیزم داخلی بازار از نظر ابزاری و قانونی به یک مرحله بالاتر حرکت کند و بازار را توسعه داد، البته بازار در پنج سال اخیر جهش خوبی داشته اما هنوز عمق کافی ندارد و بسیار زود تحت تاثیر هیجان قرار میگیرد که دلیل آن خریدوفروش مستقیم اغلب سرمایهگذاران است. تعداد سرمایهگذاران خرد خیلی زیاد شده و هیجانات این دسته از سرمایهگذاران روی بازار اثر منفی میگذارد. وی ادامه داد: نهادهای مالی ما نیز نهادهای کوچکی هستند که به بلوغ اقتصادی لازم نرسیدهاند و نمیتوانند در شرایط هیجانی اهرم لازم برای نگهداری از بازار را ایجاد کنند. از طرفی هنوز برخی ابزارهایی که پوشش و مدیریت ریسک را ایجاد کند در بازار وجود ندارد. این کارشناس ارشد بازار سرمایه اظهار کرد: از طرفی دیگر، ریسکهایی که از بیرون به بازار سرمایه تحمیل میشود، ریسکهای سیستماتیک و اثراتی است که از اقتصاد کلان و از تصمیمات دولت و مجلس بیرون میآید، برای همین باید همچنان تلاش کرد هم سازوکارهای بازار را توسعه داد و همچنین طوری باید این موضوع به سیاستگذاران منتقل شود که در تصمیماتشان جایی برای بازار سرمایه هم بگذارند.
ثبات در قوانین
سنگینیان با اشاره به اینکه عمر زیادی از تدوین قوانین بازار سرمایه نمیگذرد، گفت: قانون بازار سرمایه 10 سال است که تصویب شده و در این مدت، یکسری الحاقات برای رفع برخی مشکلات و ایرادات به آن اضافه شده است، تقریبا بستر قانونی اگر 100نباشد اما شرایط بدی هم ندارد، علاوه بر اینکه بندهایی که در بودجههای سنواتی مانند برنامههای پنج ساله توسعه آورده میشود نیازها را پوشش میدهد، بنابراین تغییر کلی یا بازنگری کلی قانون لازم نیست اما یکپارجهسازی آن در حوزه سیاستگذاری مهم است.
نهی از ورود مستقیم به سهامداری
این کارشناس ارشد بازار سرمایه خاطر نشان کرد: تشویق به حضور مردم برای ورود به بورس برای معامله مستقیم در بازار سرمایه نه تنها یک تصمیم نادرست است، بلکه نباید از بالا رفتن عدد و رقم کدهای سهامداری بهعنوان یک مزیت و حسن بازار صحبت شود، البته افزایش تعداد سهامداران خرد از یک منظر خوب است چون نشان میدهد که گسترش فرهنگ سهامداری انجام شده اما اثرات منفی این حضور از مزیتهایش بیشتر است. وی افزود: درگیر کردن عموم مردم با یک بازار تخصصی و هیجانی میتواند تبعات منفی در پی داشته باشد. در دنیا و بازارهای توسعهیافته این ریسک را از طریق صندوقهای بازنشستگی و سرمایهگذاری مدیریت میکنند که به آن مکانیزمهای سرمایهگذاری جمعی گفته میشود.
تقویت بازار ثانویه به رونق بازار اولیه گرهخورده است
سنگینیان در پاسخ به این پرسش که چرا شرکتهای بزرگ همچنان از ظرفیتهای بورس برای تامین مالی بهره نمیگیرند، گفت: ساختار اقتصاد ما ساختار متکی به دولت است و عملا بازار به سختی درحال رشد است. وی تصریح کرد: سالهای سال، بنگاههای اقتصادی عادت کردهاند که از طریق بازار پول یعنی دریافت تسهیلات بانکی برای کسبوکارها و پروژههایشان تامین نقدینگی انجام دهند، بنابراین اینکه بخواهیم از این مرحله گذر کنیم تا نقش بازار سرمایه در تامین مالی تقویت شود زمان میبرد.