در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با افت 545 واحدی به ارتفاع 65 هزار و 88 واحد نزول کرد و در نتیجه آن این طور به نظر میرسد که بعد از هیجان تفاهم لوزان به حالت رکود سال گذشته بازگشته است. گرچه بازار سهام این روزها کمعمق و کمرمق دنبال میشود، اما ریسک آن از سال قبل کمتر شده است، چراکه اخبار و حواشی بازار اکثرا مثبت است و انتظار میرود در روزهای آینده شاهد افزایش تقاضا و شرایط بهتری برای بازار بورس تهران باشیم. در عین حال هرچند مواردی چون رسیدن به توافق نهایی در مذاکرات هستهای، شروع فصل مجامع شرکتها و نیز کاهش نرخ سود بانکی میتواند محرک کوتاهمدتی برای شروع دوباره روند روبهروشد بازار سهام باشد، اما ویترین اقتصاد ایران زمانی بهصورت بلندمدت رشد خواهد کرد که وضعیت کلی اقتصاد مثبت و روبهرشد باشد.
ابطال معاملات پتروشیمی مبین
از اتفاقهای مهم بازار سهام ابطال معاملات روز گذشته پتروشیمی مبین بود. علی صحرایی، معاون عملیات بازار بورس پیرامون دلیل این تصمیم به خبرگزاریها گفت: دراین رویداد کارگزاران و سیستم معاملاتی نقشی نداشتند. وی افزود: روزگذشته نماد این شرکت از ساعت 9:15 بازگشایی شد اما در پی بروز مشکلی فنی در سامانه معاملات، داد وستد سهام این شرکت و سایر شرکتها از ساعت 10 صبح از سرگرفته شد.
وی ادامه داد: بعد از شروع معاملات هم سهام پتروشیمی مبین توسط عدهای محدود خریداری شد. بهطوریکه تا ساعت 11:30، 43 نفر قادر به خرید بیش از 18 میلیون سهم شده بودند. این اتفاق با نظارتهای لازم و اعتراض کارگزاران و فعالان مواجه شد و درنهایت مقرر شد به دلیل عدم رعایت توزیع منصفانه سهام، معاملات پتروشیمی مبین باطل شود. همچنین مهدی پارچینی، مسئول اداره عملیات شرکت بورس درباره از سرگیری معاملات پتروشیمی مبین با حجم سفارش 100 هزار سهمی در معاملات امروز خبر داد. وی در رابطه با بروز اختلال و تاخیر در شروع معاملات امروز پتروشیمی مبین و درنهایت ابطال معاملات این شرکت به پا برجا ماندن حافظه موقت با سهمیه 10 هزار سهمی اشاره کرد و اظهار داشت: در پی نظارتهای انجام شده و اعتراض فعالان به معاملات امروز پتروشیمی مبین، با هدف رعایت انصاف در معاملات، تصمیم گرفته شد دادوستد این شرکت باطل شود.
کاهش 2 واحدی شاخص کل فرابورس
در فرابورس ایران شاخص کل با دو واحد کاهش به 738 واحد و ارزش روز بازار اول و دوم فرابورس به 60هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران فرابورسی 166 میلیون و 572 هزار برگه بهادار در قالب 21 هزار و 898 نوبت معامله و به ارزش 98 میلیارد تومان دادوستد کردند. نمادهای گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان، پالایش نفت تهران و پالایش نفت شیراز در تقویت شاخص فرابورس اثرگذار بوده و نمادهای پتروشیمی مارون، ذوبآهن اصفهان، بانک گردشگری و پتروشیمی جم در کاهش شاخص فرابورس اثرگذار بودند.
با گروههای بازار سهام
در گروه بانک و موسسات اعتباری معاملات با موج نزولی و حجم كم انجام گرفت بهطوریكه در اواخر بازار، بسیاری از نمادهای گروه با صف فروش همراه بودند و بانک کارآفرین تنها نماد مثبت گروه بود. با معامله 66 میلیون سهم، بانک صادرات ایران پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود كه در دقایق پایانی صف فروش آن جمع شد. نمادهای گروه خودرو و ساخت قطعات همسو با روند حاكم بر بازار سهام در بازه منفی معامله شدند بهطوریكه مهندسی نصیر ماشین، ایرکا پارت صنعت و مهندسی صنعتی روان فنآور تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. بهطورکلی معاملات كمحجمی در گروه خودرو انجام گرفت و با معامله 16.7 میلیون سهم، پارسخودرو در رأس نمادهای گروه با حجم معاملاتی بیشتر قرار گرفت.
معاملات مثبت در گروه کاشی و سرامیک
نمادهای گروه انبوهسازی در بازه منفی و با روندی نزولی معامله شدند اما نماد سرمایهگذاری مسکن در دقایق پایانی با اقبال سرمایهگذاران روبهرو شد و تا بازه مثبت بالا آمد و 3.8 میلیون سهم در این نماد معامله شد كه 3.4 میلیون سهم را حقوقی خریدار بوده است. نماد سرمایهگذاری مسکن زایندهرود نیز دومین نماد مثبت گروه بود. در گروه سرمایهگذاری، معاملات منفی با حجم كم را شاهد بودیم بهطوریكه سرمایهگذاری بوعلی تنها نماد مثبت گروه در پایان معاملات بود. در گروه كاشی و سرامیك، اكثر نمادها در بازه مثبت معامله شدند. چینی ایران نیز در دقایق پایانی تا بازه مثبت بالا آمد اما قیمت پایانی آن منفی باقی ماند.