شاخص کل بورس اوراق بهادار در هفتهای که گذشت با کاهش 2.99 درصدی به 71 هزار و 860 واحد رسید. شاخص کل بورس با افت روز چهارشنبه به رقم پنج ماه قبل برگشت و این در حالی بود که این کانال یازدهم تیرماه به دست آمده بود. در دادوستدهای آخرین روز کاری هفته گروه مالی با بیشترین حجم و ارزش معاملات توانست در صدر برترین گروههای صنعت قرار بگیرد. پس از آن گروه بانکها و خودرو بود که بیشترین حجم و ارزش معاملات را داشتند.
از سوی دیگر، طبق آمار منتشر شده از ابتدای امسال، 114 میلیارد و 984 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 429 هزار و 134 میلیارد ریال دادوستد شده است. در این مدت، تعداد دو میلیون و 897 هزار و 109 سرمایهگذار، در 9 میلیون و 766 هزار و 202 دفعه این تعداد سهام را خریداری کردهاند. بازار سهام از ابتدای سال 170 روز کاری فعالیت داشته است.
بیمه سهام در مقابل نوسانات بازار سهام
بیمه سهام هم از جمله مواردی است که میتواند در دوران نوسان به یاری سهامداران بیاید. در این زمینه و به نقل از خـبـرگـزاریهـا، اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور، در همایش بیمه و توسعه گفت: بورس بهترین مرکز جذب نقدینگی است، البته هر چند که بورس سال گذشته رشد حدود 100 درصدی داشته، اما سال جاری میتوانیم بگوییم وضع نگرانکنندهای داشته است که صنعت بیمه میتواند به این موضوع ورود کند. وی افزود: اگر صاحبان سهام در ایران در برابر کاهش جدی ارزش سهام احساس امنیت و اطمینان داشته باشند مردم بورس را بر سپردهگذاری در بانک ترجیح میدهند. وی ادامه داد: در کشورهای مختلف دنیا برای بازار بورس و سهام فعالیتهای بیمهای در کنار بورس ایجاد شده که به صاحبان سهام درباره نوسانات اطمینان نسبی میدهد که این کار میتواند در ایران نیز انجام شود.
ابزارهای کاهش ریسک سهامداران
این روزها یکی از عوامل کاهشدهنده ریسک در بازار سهام میتواند اتخاذ تصمیمهای بلندمدت از سوی سهامداران باشد که با تنوع بخشی سبد سهام و استفاده از ابزارهایی مانند اوراق مشارکت، در زمان نوسانات بازار سهام میتوانند از آنها بهره برند. همچنین سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری میتواند برای بسیاری از سهامداران تازهوارد مورد استفاده قرار گیرد. همچنین نکتهای که سهامداران تازه وارد باید از آن در شرایط نوسان بازار اجتناب کنند، معاملههای روزانه است که افرادی متخصص را میطلبد. موارد فوق میتواند از تصمیمهای احساسی و هیجانی بازار تا حدی جلوگیری کند.
عوامل تاثیرگذار بر آینده بورس
در روزها و هفتههای آینده بازار سهام تحتتاثیر اخبار پیرامون بودجه سال 94 و تحولات نرخ سودبانکی و گزارشهای 9 ماهه شرکتهای بورسی خواهد بود. با توجه به کاهش بهای نفت، انتظار میرود درآمد ارزی بودجه کاهش یابد. در این رابطه اعلام شده که در لایحه بودجه سال آینده قیمت هر بشکه نفتخام 70 دلار در نظر گرفته شده است. همچنین خبرگزاریها از قول تهرانفر، معاون نظارت بانک مرکزی اعلام کردند، در حال حاضر، کاهش نرخ سود بانکی به طور جدی در دستور کار شورای پول و اعتبار نیست.
با شرایط فوق همچنان امکان آن وجود دارد که بازار سهام در حالت انتظار قرار گیرد و سهامداران منتظر مشخص شدن وضعیت نرخ سود و موارد دیگر قرار گیرند. چنان که در هفته گذشته بازار سهام بار دیگر تحت تاثیر فشار عرضهها قرار گرفت و کاهش قیمت جهانی نفت این افت را تشدید کرد. مسئلهای که در این میان از اهمیت ویژهای برخوردار است، ادامه روند کاهش قیمت جهانی نفت خام است که برای برخی از گروههای بنیادی بازار سهام که در حال حاضر از پتانسیل خوبی برای جهش قیمتی برخوردارند میتواند تاثیر منفی به همراه داشته باشد.
مذاکرات هستهای، مهمترین محرک بازار سهام
با در نظر گرفتن تاثیرپذیری بازار سهام از مذاکرات هستهای و تمدید این مذاکرات تا هفت ماه آینده، احتمال اینکه بسیاری از سهامداران بازار بورس در ماههای آینده نیز در وضعیت انتظار قرار گیرند و تماشاچی باشند، وجود دارد. اما از سوی دیگر، در صورت تسریع ورود سرمایهگذاران خارجی به بازار سهام و با در نظر گرفتن جذب سرمایهگذار خارجی در صنعت خودرو و همچنین رفع تحریمهای مربوط به سوئیفت بانکها میتواند شرایط بازار سهام دستخوش تغییراتی شود و خبرهای مثبتی از آن به گوش رسد.