به گزارش رویترز در پی اعمال سیاستهای کنترلی یونان بر منابع مالی خود و بسته شدن بانکهای این کشور قیمت نفتخام بیش از یک دلار در بازارهای جهانی کاهش یافت. اتخاذ تصمیم اخیر یونان سبب شد تا سرمایهگذاران از بازارهای پرخطر فاصله گرفته و این موضوع موجب افزایش نگرانیها در زمینه تقاضا در بازارهای جهانی نفت شده است. در همین ارتباط شاخص نفتی برنت با یک دلار و 36 سنت کاهش به قیمت 61 دلار و 90 سنت در هر بشکه معامله شد که این میزان پایینترین قیمت شاخص برنت از 5 ژوئن سالجاری تاکنون است. نفتخام آمریکا نیز با یک دلار و 25 سنت کاهش به قیمت 58 دلار و 38 سنت در هر بشکه به فروش رسید.
پس از شکست مذاکرات مربوط به دریافت کمکهای مالی یونان و موسسات مالی خارجی، بانک مرکزی اروپا بسته کمکهای مالی یونان را بلوکه کرد. در این میان آتن به منظور جلوگیری از فروپاشی و ورشکستگی وامدهندگان سیستم بانکی کشور را تعطیل کرد.
در این راستا تحلیلگران معتقدند، به دلیل برگزاری رفراندوم موردنظر دولت یونان مبنی بر قبول شرایط وامدهندگان در آخر هفته جاری، بحران بدهیهای این کشور تا بعداز برگزاری رفراندوم حل نخواهد شد و این موضوع ممکن است موجبات سقوط بیشتر قیمت نفتخام را در بازارهای جهانی فراهم آورد. بیارن شیلدراپ تحلیلگر ارشد حوزه انرژی مؤسسه SEB در اسلو در این زمینه میگوید: «هفته پیشرو سرشار از عدم اطمینان و تردید در مورد سرنوشت بدهیهای یونان بوده و تا برگزاری رفراندوم و مشخصشدن نتیجه آن این شرایط ادامه داشته و ممکن است شاهد سقوط شدید شاخص نفتی برنت به حدود 50 دلار در هر بشکه باشیم.» تحولات یونان و تأثیر آن بر بازارهای جهانی نفت در حالی اتفاق میافتد که انتظار میرود مذاکرات ایران و شش قدرت عمده جهانی در هفته جاری به منظور حل و فصل بحران هستهای این کشور و نتیجه آن نیز تأثیر قابل توجهی بر قیمت نفت در بازار داشته باشد.
پس از توافق موقت هستهای سه ماه قبل ایران و قدرتهای جهانی، مقامات غربی و آمریکایی و همچنین مقامات ایرانی اعلام کردند که انتظار دارند تا مذاکرات جهت دستیابی به یک توافق جامع هستهای به ضربالاجل تعیین شده آن در 30 ژوئن سال جاری میلادی محدود نشده و تا بعد از آن نیز ادامه خواهد یافت. لازم به ذکر است که هرگونه توافق جامع هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی به اختلاف طولانیمدت ایران و غرب پایان داده و موجب لغو تحریمهای این کشور شده و موجبات افزایش چشمگیر تولید و صادرات نفتخام ایران و سرازیر شدن آن به بازار را فراهم خواهد آورد. این در حالی است که هماکنون نفت مازاد موجود در بازار نقش قابل توجهی در کاهش قیمت این محصول ایفا کرده است.
دیوید فایف تحلیلگر و مدیر تحقیقات بازار در مؤسسه Gunvor Group که در حوزه تجارت و خریدوفروش نفتخام و فرآوردههای مرتبط فعالیت دارد، در رابطه با نفت مازاد میگوید: «به نظر نمیرسد که نفت مازاد موجود در بازار به سرعت محو شده و از بین برود. این نفت مازاد ممکن است تا میانههای سال 2016 میلادی نیز در بازار حضور داشته باشد، مگر آنکه مصرف نفتخام و ذخایر نفت موجود در انبارها بهصورت جهانی افزایش یابد. با این حال ما در مورد روند صعودی قیمتها محتاط هستیم.» فایف ادامه داد: «از سوی دیگر و با توجه به قیمت 60 دلاری هر بشکه نفتخام بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت توسعه پروژههای جدید نفتی خود را متوقف کرده اند، این در حالی است که تا سال 2017 ممکن است یک میلیون بشکه از نفتخام موجود در بازار کاهش یابد. بنابراین در برخی از مراحل ممکن است شاهد آثار متوقف شدن پروژههای نفتی در بازار باشیم.»