از نظر اقتصاددانان، هند بهعنوان یک موتور رشد اقتصادی جهانی شناخته شده است. از ویژگی کشورهای با اقتصاد نوظهور این است که رشد اقتصادی آنها سریع است. این کشور نیز با رشد اقتصادی 7.5درصد در سال 2014، بیشترین نرخ رشد اقتصادی را در میان کشورهایی با اقتصاد نوظهور (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) داشت. هند قصد دارد به یکی از مراکز تولید جهانی تبدیل شود.
این کشور میخواهد با هدف نوسازی زیرساختهای کشور به جذب حداکثری سرمایهگذاران و سرمایهگذاری آنها در بخشهای کلیدی دست پیدا کند. مرزهای هند برای سرمایهگذاری سرمایهگذاران خارجی باز است و این در حالی است که رقیب اصلی این کشور در منطقه، چین، دچار بحران است. بنابراین در حال حاضر هند ظرفیت شگفتآوری برای جذب سرمایهگذاران خارجی و دنیای کسبوکارهای جدید دارد.
به علاوه نیروی کار جوان و ارزان و همچنین وضعیت پایدار سیاسی بستر مناسبی برای سرمایهگذاران خارجی فراهم آورده است. اما هند در چه زمینههایی فرصت مناسبی را برای جذب سرمایهگذاران فراهم میکند؟ این کشور در چه بخشهایی ظرفیت سرمایهگذاری بالایی دارد؟ کشورها و شرکتهایی که به دنبال سرمایهگذاری در کشور هند هستند میتوانند برای سرمایهگذاری در بخشهای زیر برنامهریزی کنند.
1- تکنولوژی و فناوری اطلاعات و لوازم دیجیتالی
هند با 833میلیون کاربر فعال در شرکتهای اپراتور این کشور در سال 2014، دومین بازار جهانی در این حوزه است. سال 2015، در این کشور 9میلیارد اپلیکیشن موبایل و تقریبا پنجبرابر سال 2012 دانلود شده است. به همین دلیل است که از سال 2013، کمپانی اپل شبکه توزیع و فروش خود را در این کشور توسعه داده است. شرکت سامسونگ نیز یکی از رقبای اصلی اپل در این کشور و در زمینه تکنولوژیهای مخابراتی است. 300میلیون دستگاه موبایل در این کشور و در سال 2014 به فروش رسیده که این کشور را در رتبه دوم بازار جهانی گوشیهای هوشمند جای میدهد.
2- انرژیهای نو و تجدیدپذیر
هند هماکنون سومین بازار جهانی مهم در جذب سرمایهگذاران خارجی در زمینه انرژیهای نو است. رشد 35درصدی سالانه در بازار انرژی خورشیدی و هدفگذاری برای تولید 100 گیگاوات انرژی تا سال 2020 این کشور را تبدیل به یک مقصد مهم برای سرمایهگذاریهای خارجی کرده است. قابل ذکر است که در حال حاضر هند تنها 3 گیگاوات برق از انرژیهای نو تولید میکند.
3- زیرساختهای حملونقل
103 میلیارد دلار برای توسعه حملونقل شهری در این کشور در بازه زمانی 2012 تا 2017 در نظر گرفته شده است. در حال حاضر 15 خط مترو در این کشور در حال ساخت و راهاندازی است. از ماه ژوئن سال 2014 دو اپراتور فرانسوی حمل و نقل شهری RATP و Transdev در شهر مومبای مستقر شدند و نخستین خط مترو را با همکاری هم راهاندازی کردند که سازمانهای هندی در آن هیچ مشارکتی نداشتند.
4- سلامت
با توجه به اینکه 70درصد از تجهیزات پزشکی کشور هند از منابع وارداتی تامین میشود، پیشبینی میشود که این بخش تا پایان سال 2018 شاهد رشد 18درصدی باشد. به همین دلیل این کشور فرصت مناسبی را برای جذب شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی فراهم میکند.
5- صنعت خودروسازی
هند با تولید 3میلیون و 800هزار خودرو در سال 2014، در رتبه ششم تولیدکنندگان جهانی اتومبیل قرار گرفت. ظرفیت بازار این کشور در سال 2016، 115میلیارد دلار برآورد شده است. همچنین پیشبینی میشود که این کشور پس از چین و آمریکا، سومین بازار صنعت خودرو تا پایان سال 2020 باشد. شرکتهای بزرگ خودروسازی مثل رنو در حال حاضر در این کشور فعالیت میکنند.
6- محصولات کشاورزی
با افزایش 13درصدی واردات موادغذایی به کشور هند در سال 2014، تقاضای داخلی برای محصولات فرآوری شده رو به رشد است.
7- الکترونیک
لوازم الکترونیک و صنعت الکترونیک سومین واردات هند را تشکیل میدهد. 66درصد از تقاضای داخلی در این زمینه از واردات محصولات الکترونیکی به این کشور تامین میشود.
8- داروسازی
کارشناسان اقتصادی و متخصصان صنعت داروسازی پیشبینی کردهاند که تا پایان سال 2020، 10 کشور پیشتاز در صنعت داروسازی در این کشور سرمایهگذاری خواهند کرد. ارزش این سرمایهگذاری حدود 45میلیارد دلار برآورد شده است.
9- تکنولوژیهای نوآور
به عقیده برخی از کارشناسان، هند در حال حاضر رتبه اول تحقیق و پژوهش را در جهان دارد و از نظر راهاندازی کسبوکارهای جدید مرتبط با تکنولوژی در رتبه چهارم قرار دارد. سال گذشته یک شرکت فرانسوی فعال در زمینه توسعه و تحقیق با همکاری شریک هندی خود، اینترنت 2G و 3G را راهاندازی کرده است.
10- صنعت جواهرات
صنعت جواهرات در هند بیش از 15درصد کل صادرات کشور را در بر میگیرد. این صنعت به طور مستقیم و غیرمستقیم برای بیش از یک میلیون نفر کارآفرینی میکند. امکان اکتشاف و استخراج طلا و نقره به جز الماس و سنگهای قیمتی، برای سرمایهگذاران خارجی بدون محدودیت وجود دارد.