با توجه به تاثیرپذیری بازار طلای ایران از بازارهای جهانی و با رسیدن این فلز ارزشمند به بالاترین قیمت خود در پنج هفته اخیر در بازارهای جهانی، بیشتر تحلیلگران داخلی همچنان با توجه به عوامل مختلف، چشمانداز منفی را برای این بازار ترسیم میکنند. در عین حال تعدادی از کارشناسان حوزه طلا بر این باورند که پس از گذشت سه سال از دوران رکود در بازار طلا، روند نزولی قیمت آن پایان یافته و این فلز زرد رنگ، خود را برای افزایش قیمت آماده میکند.
بازار ایران در مورد قیمتها تصمیم گیرنده نیست
در ایـن زمـیـنه محمد کشتی آرای، رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر گفت: بعید به نظر میرسد بازار دوباره به سمتی برود که مردم روی طلا سرمایهگذاریهای بزرگی کنند، به این دلیل که در دو سال گذشته سود خاصی نصیب مردم نشده است.
از سوی دیگر، بازار طلا را نمیتوان پیشبینی کرد. وی افزود: بازار طلای ایران کاری با موقتی یا دائمی بودن افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی ندارد، مسئله مهم این است که بازار ما تابع بازار جهانی است و در مورد قیمتها تصمیم گیرنده نیست. حتی گاهی پیش آمده در طول یک روز تا 10 بار قیمت جهانی طلا نوسان داشته و تغییر کرده است. وی ادامه داد: در ماه محرم تقاضا و دادوستد طلا کاهش پیدا میکند، اما نزدیک شدن به این ماه تاثیری روی کاهش قیمتها نخواهد گذاشت.
عوامل افزایش تقاضا برای طلا در بازارهای جهانی
از سوی دیگر، با بروز نشانههای بیشتر رکود در اقتصاد جهانی و کاهش ارزش دلار و سهام، در بازارهای جهانی همچنان تقاضا برای طلا افزایش داشته و این سرمایه امن مورد توجه سرمایهگذاران است.
برخی معتقدند، یکی از عوامل موثر بر روند قیمت طلا در روزهای آینده، تاثیرات ناشی از نگرانی نسبت به شیوع بیماری ابولا و تاثیر آن بر شاخص سهام و اوضاع اقتصادی جهان است. نوسانات شاخص ارزش دلار طی روزهای آینده نیز تاثیر زیادی بر قیمت طلا خواهد داشت، گرچه به نظر میرسد انتشار آمارهای اقتصادی امریکا، منطقه یورو و چین در روزهای آینده بیشترین تاثیر را بر روند نوسانات ارزش دلار و قیمت طلا خواهد داشت.
بالا رفتن هزینه ساخت تا 30 درصد قیمت طلا
با توجه به اینکه طلا در ایران از سالها پیش بهعنوان کالایی سرمایهای محسوب میشده است و بسیاری از سرمایهگذاران بخشی از سرمایه خود را صرف خرید این کالای گرانقیمت میکردهاند، اما بالا رفتن هزینه ساخت تا 30 درصد قیمت طلا کارکرد آن را بهعنوان یک کالا برای سرمایهگذاری از دست داده است. با در نظر گرفتن این نکته که قیمت اجرت طلای خارجی نسبت به ایرانی پایینتر است، بسیاری از مردم به سرمایهگذاری روی طلای خارجی روی آوردهاند و تولیدکنندگان داخلی نتوانستهاند سلیقه مشتری را تامین کنند و اجرت طلا را در حد توان مشتری نگه نداشتهاند.
فروش طلای خارجی تحت عنوان طلای داخلی
عبادالله محمدولی، رییس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا و جواهر در زمینه سرمایهگذاری روی طلا معتقد است: ظرفیت و تقاضای طلا در بازار خوب است و میتوان گفت بازار بزرگی در این بخش داریم که مصرف بالایی دارد. وی در عین حال میافزاید: همین موضوع سبب شده عدهای با توجه به تقاضای بالا، سوءاستفاده کنند. وی گفت: به تازگی مشاهده شده برخی تولیدکنندگان داخلی علامت تجاری اختصاصی خود را در خارج از کشور روی طلاهای خارجی حک و بهصورت قاچاق وارد کشور میکنند و تحت عنوان طلای ایرانی در داخل کشور میفروشند.
گرایش مصرف به طلای خارجی
محمدولی، بر ضرورت وجود کنترل و نظارت در بازار داخلی طلا تاکید کرد و گفت: هزینههای تولید طلا در بازار داخلی بسیار بالاست. بنابراین، باید هزینهها را در این بخش کاهش دهیم تا بازاری شفاف در حوزه طلا داشته باشیم.
رییس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا و جواهر با تاکید بر اینکه برخی تولیدکنندگان آن قدر قیمت را بالا میبرند که گرایش مصرف به مصنوعات خارجی افزایش مییابد، اظهار کرد: هزینههای تولید دربازار داخلی بسیار بالا است، بنابراین باید هزینههای خودمان را کاهش دهیم و مصنوعاتی که از کشورهای دیگر وارد میکنیم، ارزانتر بدهیم تا رقابت ایجاد شود. وی گفت: متاسفانه نظارتی بر اجرت ساخت طلا نیست و هرکسی براساس برنامههای خود و بهصورت سلیقهای در بازار طلا کار میکند. گاهی آن قدر که مصرفکننده به طرف کالای خارجی میرود، به تولید داخل تمایلی ندارد.
افزایش میزان قاچاق طلا
باید در نظر داشت از آنجا که طلا از کالاهایی است که ارزش افزوده به آن تعلق میگیرد و این ارزش تاثیر زیادی بر افزایش قیمت دارد، بنابراین قاچاق آن بهصرفه است. همچنین حمل آسان به دلیل کم حجم بودن، سود سرشار آن و ظرافت و زیبایی طلاهای خارجی قاچاق را افزایش داده است و در نهایت بازار ایران در قرق طلاهای خارجی قرار گرفته است.