درپی جريان معاملات روزگذشته بازار سهام، شاخص کل بورس براي دهمين روز متوالي به روند کاهشي خود ادامه داد و به کانال ۶۶ هزار واحد سقوط کرد. اين در حالي است که بسياري از مشکلات بازار سهام کشور ساختاري است و برخي از کارشناسان براي بهبودي اوضاع اين بازار به تغيير قوانين در اين حوزه اشاره ميکنند. از سوي ديگر ادامهدار بودن کاهش قيمت نفت و افت بهاي محصولات پتروشيمي در کنار عوامل سياسي و اقتصادي ديگر موجب شده تا نگراني سهامداران در تالار شيشهاي تشديد شده و اکثر شرکتها بــهخصــوص شرکتهاي پتروشيمي نگران سود سال آينده خود باشند.
در بازار ديروز حقوقيها براي به تعادل رسيدن قيمتها تلاش زیادی کردند بهطوري که تلاش سهامدار عمده در نماد هلدينگ خليج فارس توانست از تشکيل صف فروش در اين نماد جلوگيري کند و 96درصد خريد اين سهم را انجام دهد. گرچه تلاش حقوقيها به تغيير روند بازار منجر نشد اما آنها توانستند از تشکيل صف فروش سنگين در نماد صنايع پتروشيمي خليجفارس و ديگر نمادهاي مطرح بازار و سقوط بيشتر جلوگيري کنند. فعال بودن سهامداران حقوقي در مقابل حقيقيها موجب افزايش ارزش و حجم معاملات شد بهطوريکه با وجود افت شاخص، 655 ميليون سهم به ارزش 184 ميليون تومان مورد معامله قرار گرفت و ارزش بازار سرمايه به 302 ميليارد تومان رسيد.
صنعت مالي، بانکها و خودرويي در صدر ارزش معاملات
نگاهي به جزييات معاملات نشان ميدهد که صنعت مالي بيشترين ارزش معاملات را در بازار سرمايه داشت. سهامداران روزگذشته تعداد 172 ميليون و 606 هزار سهم از سهام شرکتهاي اين گروه را به ارزش 226 ميليارد و 572 ميليون ريال خريداري کردند. پس از گروه مالي، بانکها و خودرو بيشترين ارزش معاملات را داشتند. به طوري که بيش از 131 ميليون سهم به ارزشي بالغ بر 167ميليارد ريال در گروه بانکها و 87 ميليون سهم به ارزش 139 ميليارد ريال در گروه خودرو خريداري شد. با شروع معاملات روزگذشته کمي از فشارهاي دو روز گذشته در بسياري از نمادها کاسته شد و پس از افت اوليه شاخص کل بورس، اين نماگر توانست سرانجام پا به محدوده مثبت بگذارد.
نمادهايي مانند بانکصـادرات، بـــانکملت، خدمـــاتانفــــورمــاتيک، حفاريشمال و پتروشيمي شازند از رشد مختصر شاخص کل حمايت کردند. اما روند مذکور به سرعت خنثي شد و تحت تاثير روند مبهم و روبهافول حاکم بر تعدادي از بخشهاي بزرگ شاخص بار ديگر پا به محدوده منفي گذاشت. از جمله نمادهاي منفي تاثيرگذار بر شاخص در اين برهه ميتوان به سرمايهگذاري ساختمان، سرمايهگذاري صنعت نفت، صنايع پتروشيمي خليج فارس، زامياد، ايرانخودرو ديزل، سرمايهگذاري توکافولاد، سرمايهگذاري نفت و گاز و پتروشيمي تامين و سايپاديزل اشاره کرد. سرمايهگذاري صندوق بازنشستگي در برههاي توانست حمايت مقطعي را از شاخص کل به عمل آورد.
در ادامه بار ديگر بسياري از نمادها در گروههاي مختلف به درصدهاي منفي خزيدند و جو بازار نسبت به ابتداي روز منفيتر شد. افزايش فشار وارده از سوي نمادهاي پتروشيمي و برخي ديگر از نمادهاي بزرگ بازار همچون گروه سرمايهگذاري اميد و ملي صنايع مس ايران نيز به منفيتر شدن شاخص دامن زد. منفيتر شدن فضاي معاملات بخش مالي نيز مزيد بر علت شد تا شاخص بيشازپيش افت کند. پس از اين برهه شاخص با شيبي منفي اما آرامتر از گذشته به سير حرکتي خود ادامه داد. در اواخر معاملات نيز با جمعآوري صف فروش شکل گرفته در نماد صنايع پتروشيمي خليج فارس شاخص افت مقطعي ديگري را تجربه کرد و کانال 67 هزار واحدي را از دست داد و در نهايت نيز کاهشي بيش از 0،8 درصد را به ثبت رساند.
همراه با گروههاي مثبت بازار سهام
در گروه معدني تنها توسعه معادن روي ايران مثبت بود. در گروه محصولات شيميايي شش نماد رشد کردند. در اين بخش نيروکلر صف خريد داشت. در بخش فلزات اساسي پنج نماد در درصدهاي مثبت به کار خود پايان دادند. در بخش خودرويي چهار نماد رشد کردند. در بخش شرکتهاي چنــد رشتــهاي صنعتـي ســرمــايهگذاري صندوق بازنشستگي مثبت بود. در بخش بانکي سه نماد رشد کردند. در گروه سرمايهگذاري سه نماد مثبت بودند.
در گروه دارويي چهار نماد رشد ارزش سهام را پشت سر گذاشتند. در اين بخش صفهاي خريد قابل ذکري ديده نشد. در گروه غذايي هفت نماد رشد کردند. در ميان قنديها دو نماد مثبت بودند. در معاملات صنعت لاستيک و پلاستيک دو نماد رشد کردند. در گروه ساختماني شش نماد با افزايش ارزش سهام روبهرو بودند. در اين ميان در گروه سيماني تنها سيمان دورود رشد کرد.