ایجاد جو خوشبینی نسبت به انجام توافق هستهای، روزنه امیدبخشی در بورس تهران پدید آورده و زمینه رشد شاخصهای بورس را فراهم كرده است. سهامداران امیدوارند با انجام توافق هستهای، یکی از مهمترین چالش بازار سهام حل شود. مهمترین چالشهای كنونی بازار سهام بازگشایی نماد پالایشگاهها، مذاكرات هستهای و كاهش قیمت نفت است. از سویی، جو مثبت حاکم بر مذاکرات هستهای، شوک صعودی مثبتی به بازار سهام وارد کرده که از یکسو باعث کاهش قیمت انواع ارز و از سوی دیگر باعث رشد بازار بورس شده است.
به باور کارشناسان بورسی کاهش ارزش دلار، روند مثبت و رو به جلوی مذاکرات هستهای و نیز رشد سنتی معاملات در روزهای پایانی سال با اتکا بر خریدوفروشهای حقیقیها مهمترین عوامل رونق بازار سهام در این روزهاست. از سوی دیگر، برخی کارشناسان معتقدند افزایش نرخ دلار در یک بازه زمانی میتواند به افزایش درآمدهای شرکتها و به تبع آن رشد سهام برخی شرکتها منجر شود. اگرچه روز گذشته شاخص کل با رشد 142 واحدی مواجه شد اما اخباری که از مذاکرات هستهای منتشر میشود، مسیر دو روز پایانی معاملات بازار سهام را مشخص خواهد کرد. ترس و استرس ناشی از تغییر روند قیمت سهام شرکتها پس از یکی دو روز صعود مقطعی در سنوات گذشته، روز گذشته نیز باعث شد که اهالی تالار کمی دست بهعصاتر دست به خرید سهام بزنند.
با گروههای بازار سهام
در گروه خودرو و ساخت قطعات معاملات در دقایق آغازین مثبت انجام شد اما در ادامه با روندی نزولی همراه شد و روند مثبت دو روز قبل ادامه نیافت، بهطوری كه بیشتر نمادهای گروه در پایان معاملات در بازه منفی معامله شدند. با معامله 41.8 میلیون سهم نماد سایپا دیزل پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. نمادهای گروه بانک و موسسات اعتباری در صورت برداشته شدن تحریمها بیشترین رشد قیمتی را خواهند داشت و معاملات پرحجمی در این گروه طی روزهای اخیر انجام میگیرد.
با وجود افت نسبی در اواسط بازار همچنان اكثر نمادهای گروه در بازه مثبت معاملات روز را به پایان رساندند و بانک حكمت ایرانیان، بانک گردشگری و پست بانک ایران تنها نمادهای منفی گروه در پایان معاملات بودند. بانک انصار با معامله 34.6 میلیون سهم ركورد حجم معاملاتی جدید طی ماههای اخیر را برای خود به ثبت رساند. با معامله 336.134 میلیون سهم بانک صادرات ایران پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. همچنین نماد معاملاتی شركت بانك خاورمیانه برای نخستین بار پس از پذیرش و درج نام شركت در فهرست شركتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بازگشایی و معامله شد.
در گروه سرمایهگذاری معاملات نمادها اكثرا در بازه مثبت آغاز شد اما شاهد حاكمیت روندی نزولی بر نمادهای گروه بودیم و در پایان معاملات اكثر نمادها قرمزپوش شدند. با معامله 18 میلیون سهم نماد سرمایهگذاری خوارزمی پرحجمترین معاملات گروه را داشت. در گروه سیمان، معاملات متعادلی را شاهد بودیم. سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان نمادی است كه به هیچ یك از خبرهای خوب یا منفی عكسالعملی نشان نمیدهد و برای بیست وچهارمین روز معاملاتی متوالی، در قیمت 1500 ریال معامله شد.
جالب اینكه این نماد همچنان با حمایت افراد حقوقی و خریدهای هر روزه حقوقیها همراه است. در گروه فلزات اساسی معاملات نسبتا متعادلی انجام شد. نماد ذوبآهن اصفهان نیز كه دو روز گذشته بازگشایی شد، معاملات را در بازه منفی آغاز و با صف خرید به اتمام رساند. نمادهای گروه بیمه بهنظر میرسد در صورت خبرهای مثبت از مذاکرات پتانسیل رشد را داشته باشند. در این گروه گزارشهای مالی شرکتها خوب بوده و بیمه آسیا هم پیشبینی سود سال مالی 94 را 126 ریال اعلام کرده، درحالیکه برای سال مالی 93 مبلغ 84 ریال سود اعلام کرده بود.
وضعیت نامشخص پالایشگاهیها
از سوی دیگر، بحث بازگشایی نماد شرکتهای پالایشگاهی بهعنوان چالش جدید سازمان بورس مطرح است. سازمان بورس در حالی طی آخرین روزهای سال 93 عزم خود را برای بازگشت پالایشگاهها به تابلوی معاملات جزم کرده که طبق نامه ارسالی این نهاد به شش شرکت پالایشی، مقرر است این مجموعهها تا پایان روز دوشنبه نسبت به ارسال اطلاعات کامل از پیشبینی بودجه سال 93 و 94 به همراه گزارش عملکرد میان دورهای سال مالی جاری خود اقدام کنند.
در همین راستا رییس اداره نظارت بر ناشران فرابورسی سازمان بورس اظهار داشت: تا این لحظه اطلاعات شرکتهای پالایشگاهی مطابق با اطلاعات درخواستی در نامه ارسالی سازمان بورس هنوز دریافت نشده است. علی بیگزاده افزود: ارائه این اطلاعات طبق آییننامه افشای اطلاعات مدیران شرکتهای ناشر بوده و تکلیفی است که ناشران باید در راستای انتشار اطلاعات پیشبینی بودجه و گزارش عملکرد خود رعایت کنند.