با افزایش هر چه بیشتر جمعیت کلانشهرها و حتی اطراف آنها بازار خرید ویلا و زمین در فواصل نسبتا کوتاه از شهر محل زندگی بیش از پیش داغ شد. بسیاری از افراد پایتختنشین پس از آنکه اطراف تهران مثل پردیس و کرج و... مملو از جمعیت شدند، بیشتر به این فکر افتادند تا در شهرهای شمالی خوش آب و هوا که به تهران نزدیکترند یا حتی در استانهای شمالی کشور ویلا و زمین خریداری کنند تا در زمان استراحت مامنی دنج و کم سر وصدا برای استراحت خود داشته باشند. داغ شدن تب خرید ویلا و زمین سبب شد تا به همین نسبت فروشندگان ویلا و زمین نیز، هم از نظر تعداد، بیشتر شوند و هم تبلیغات خود را در سطح شهرها گستردهتر کنند. البته خرید ویلا آنقدرها سخت نیست و بستگی به این دارد كه ویلا در كدام منطقه قرار داشته باشد و متراژش چقدر باشد.
برخی شهركها و مناطق شمالی كشور هستند كه قیمت ویلاهای ساخته شده در آن بهشدت بالاست و بعضا میتوان دید هزینهای که تنها در ساخت این ویلاها شده شاید از قیمت 90 درصد از منازل مسکونی داخل شهری مثل تهران هم بیشتر باشد اما خب خریداران این ویلاها قشر مشخصی از جامعه هستند و کمتر مشکلاتی در این زمینه برای آنها ایجاد میشود.
در روی دیگر سکه اما ویلاهایی هستند که با قیمتهای حدود 100 میلیون تومان نیز میتوان آنها را خریداری کرد. به گفته مشاوران املاك و ویلادارهای شهرهای شمالی، افزایش قیمت ملك و املاك در تهران و کلانشهرها در سالهای گذشته كمی از سرمایه افراد را به سمت ویلاهای شمالی هدایت كرد. پس از چندی اما با جاری شدن پول به این مناطق ویلاسازی نیز اوج گرفت و قیمتهای ویلاهای شمالی هم خود را بالا كشیدند و این افزایش قیمت در محلهها و شهركهای لوكسنشین بیشتر به چشم میآمد. در این میان پیشنهادهای وسوسهکنندهای با قیمتهای بسیار عالی و شرایط بسیار خوب به مشتریان نیز میشود که بعضا این پیشنهادها به همان شکل ظاهری اولیه خوب نیستند.
بسیاری از این پیشنهادها شرایطی دارند که ابتدا فرد به آنها توجه نمیکند و همین امر سبب میشود تا بعدها مشکلات زیادی سر راه او قرار گیرد. یکی از مشکلات برخی از این زمینها و ویلاها منطقه پرت و دورافتاده آنهاست که ابتدا فرد فکر میکند منطقه خوبی را خریداری کرده اما در ادامه مشکلاتی نظیر عدم دسترسی به امکانات اولیه باعث ایجاد مشکل خواهد شد.
از سوی دیگر برخی افراد سودجو با نشان دادن زمینهای خوب در یک منطقه و استفاده از ناآشنایی افراد به اسم مناطق محلی زمینهای بسیار کم قیمت و غیرقابل استفاده را به خریداران میفروشند و خریدار زمانی متوجه این موضوع میشود که دیگر کار از کار گذشته و خبری از فروشنده نیست اما یکی دیگر از مشکلاتی که خریداران زمین و ویلا در شهرهای شمالی کشور با آن مواجه میشوند این است که بسیاری از زمینهایی که به اسم مسکونی به افراد فروخته میشوند در اصل کاربری کشاورزی دارند و ارزش خاصی از نظر مسکونی ویلایی نخواهند داشت اما در عین حال نزدیک شدن به تعطیلات نوروزی نیز احتمال این امر را افزایش میدهد که برخی افراد سودجو اقدام به تصرف غیرقانونی زمینهای دولتی و منابع طبیعی کنند. همین امر وزیر راه و شهرسازی را بر آن داشته است تا در نامهای به دادستان کل کشور خواستار نظارت بیشتر بر این مناطق باشد.
عباس آخوندی در این نامه با اشاره به تعطیلات نوروزی طولانی و کاهش نظارتها، خواستار جلوگیری از اقدامات احتمالی متصرفین، افراد فرصت طلب و سودجو که مبادرت به تجاوز به اراضی ملی و دولتی میکنند، شد. وی تصریح کرد: هر ساله در آستانه تعطیلات نوروزی و مساعد بودن شرایط جوی، با وجود تعطیلات طولانی و کاهش نظارت و حفاظت لازم، افراد سودجو مبادرت به تجاوز به اراضی ملی و دولتی و تصرف در آن میکنند. از سوی دیگر این وزارتخانه در آستانه تعطیلات نوروزی به خریداران ویلا و زمین در شهرهای شمالی کشور هشدار داده است.
این وزارتخانه در اطلاعیهای اعلام کرده است: «متاسفانه برخی افراد سودجو، زمینهای دارای کاربری کشاورزی را بهویژه در استانهای شمالی بدون مجوز از مراجع ذیصلاح تفکیک میکنند و به معرض فروش میگذارند و حتی در مواردی پس از ساخت غیرقانونی ویلا آن را میفروشند. این موضوع موجب شده است بخش قابلتوجهی از آگهیهای نشریات به فروش زمینها و ویلاهای فاقد اسناد مالکیت و مجوز ساخت اختصاص یابد که وزارت راه و شهرسازی به هموطنان توصیه میکند دقت لازم را هنگام خریداری این املاک به کار گیرند.
وزارت راه و شهرسازی در این زمینه استعلام از اداره کل راه و شهرسازی استان، مشورت با مشاور حقوقی و دیدن اسناد لازم برای خرید زمین و ویلا را توصیه کرده است. در همین زمینه پورشیرازی، کارشناس مسکن با انتقاد از افزایش بیرویه جمعیت کلانشهرها میگوید: برخی از ابرمردان ما انگار زورشان نمیرسد که بر گروههای اجرایی نظارت قانونی داشته باشند.
وی معتقد است که ویلاهای شمالی کشور این روزها بهعنوان یک مکان آرامش بخش برای مردمی که در تهران هر روز شلوغی وآلودگی را تحمل میکنند مورد استفاده قرار میگیرد اما این ویلا و زمینها باید مثل مفاخر تاریخی ثبت شده و تحت کنترل واقعی قانونی باشند تا اینگونه سوءاستفادهها صورت نگیرد، درحالیکه ما از این قضیه فاصله داریم.
پورشیرازی همچنین اعتقاد دارد که قوانین حاکم بر ایران از قوانین بسیاری از کشورها بهتر است اما اجرا شدن سلیقهای آن باعث بروز مشکل میشود. به این ترتیب میتوان گفت که ایجاد سامانه خریدوفروش زمین و ویلا در مناطق شمالی کشور حداقل کاری است که نهادهای مربوط میتوانند در این زمینه انجام دهند تا تمامی معاملات در این مناطق از طریق این سامانه ثبت شده و اطلاعات همه مناطق در آن وجود داشته باشد.