شنبه 19 مهر درگیر و دار میان نمادهای مثبت و منفی بازار، سرانجام نمادهای منفی توانستند تاثیر بیشتری بر شاخص کل بورس اوراق بهادار بگذارند و این شاخص را با 12 واحد افت همراه کنند. در معاملات روز گذشته نمادهایی از گروههای چند رشتهای صنعتی، فنی مهندسی، پتروشیمی، فلزی و مالی بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص گذاشتند و در برخی نمادهای گروههای غذایی، ساختمانی، کانی غیرفلزی، کاشی و سرامیک و قطعهسازی شاهد جوی مثبت بودیم.
افزایش فشار از سوی نمادهای منفی
در ابتدای معاملات روز گذشته جو نسبتا مثبتی بر تعداد ملموسی از گروهها همچون سـاختمانی، کانی غیرفلزی، انفورماتیک، معدنی، ســرمایهگذاری، غذایـــی، دستگاههای برقی و تجهیزاتی و خودرویی حاکم شد. در کنار این امر حمایتهای حقوقی از برخی نمادهای بزرگ در قالب معاملات بلوکی نیز مزید بر علت شد تا شاخص در مسیر صعود قرار بگیرد. افزایش فشار از سوی نمادهای منفی در ادامه کار کمی شاخص را پایین کشید، اما معامله بلوکی در درصدهای مثبت روی نمادهایی همچون ایرانخودرو و معدنی و صنعتی گل گهر حمایت خوبی را از شاخص به عمل آورد.
در ادامه، جمعآوری صف فروش سرمایهگذاری امید این تاثیرگذاری مثبت را خنثی کرد و در نهایت، شاخص در نیم ساعت پایانی زمان بازار به محدوده منفی پا گذاشت. بالا رفتن حجم معاملات، در درصدهای منفی در نمادی چون مپنا نیز مزید بر علت شد تا شاخص بیش از پیش در محدوده منفی حرکت کند. در اواخر زمان معاملات معامله بلوکی در درصدهای مثبت روی نماد مخابرات ایران حمایت مقطعی را از شاخص به عمل آورد، اما این نماگر در نهایت نتوانست از محدوده منفی خارج شود.
شاخص کل در کف نزولی
نکته مهم در مورد شاخص کل بورس اینکه از ۱۵شهریور امسال وارد کانال ۷۱ هزار واحد شده و بهنظر میرسد در کف نزولی خود در این ارتفاع کفسازی کرده و حمایت میشود. برخی از کارشناسان بورسی عقیده دارند، علت سقوط بهمن بورس از دیماه سال گذشته از ارتفاع 89500 واحد و رسیدن به مرز 70 هزار واحد در این روزها، رشد بیش از اندازه قیمت سهام و حبابی است که در پی آن ایجاد شده بود و همین موضوع دلیلی بر عدم رشد مناسب بازار بورس در ششماه نخست امسال نسبت به سال گذشته است.
امیدواری همراه با تردید
برخی دیگر از فعالان بازار سهام نیز معتقدند که رکود حاکم بر اقتصاد کشور بر بازار سرمایه موثر بوده و قیمت سهام شرکتهای بورسی به زیر ارزش ذاتی خود رسیده است. این کارشناسان زمان کنونی را بهترین شرایط برای خرید سهام و سرمایهگذاری در بورس ارزیابی میکنند، گرچه برخی دیگر نیز رسیدن قیمتها به زیر ارزش ذاتی را تنها ملاک برای افزایش قیمت سهام نمیدانند و نکتههای مختلفی چون نوسانات و وضعیت صنایع مختلف در داخل و خارج کشور را بر وضعیت خرید سهامها موثر میدانند.
برخی نیز معتقدند، جو حاکم بر بازار سرمایه شرایط امیدواری همراه با تردید است، زیرا از یک سو بورس چشم انتظار نتایج مثبت مذاکرات سیاسی است و از سوی دیگر تعاملات دولت با صنایع مختلف دچار ابهام است و کندی در تصمیمگیریهای دولت، معاملهگران را با تردید در خریدوفروش سهام مواجه کرده است.
وضعیت صنایع بورسی
در هفته پیش رو با وجود تعطیلی روز دوشنبه از یک سو، اخبار واصله از مذاکرات دو و چند جانبه میان وزیران امور خارجه ایران و 1+5 از سوی دیگر میتواند بر بازار سهام تاثیرگذار باشد. همچنین گزارشهای عملکرد شرکتها در فصل دوم سال و چشمانداز مثبت بسیاری از صنایع در این گزارشها میتواند حمایت نسبی از روند معاملات ایجاد کند، اما به طور کلی فضای انتظار و تعلیق بر اقتصاد کشور، بورس را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
در میان گزارشها وضعیت شرکتهای فلزی و فولادی نامناسب ارزیابی میشود و اغلب تحلیلگران معتقدند، این شرکتها به دلیل نبود منابع مالی بازار فلزات در رکود به سر میبرند. در گروه معدنی هم کاهش قیمت جهانی مواد معدنی به رکود بیشتر این صنعت منجر شده است.
در گروه پتروشیمی در بیشتر نمادها حجم تولید افزایش یافته و پیرو آن میزان فروش شرکتها نیز بیشتر خواهد شد. در گروه دارویی با توجه به رکود حاکم بر بورس و رشد حدود 10 درصدی این صنعت در ماههای گذشته، از منظر کارشناسان خوشبینیهایی نسبت به این گروه همچنان ادامه خواهد داشت. درباره گروه سیمانی نیز برخی کارشناسان براین باورند که تعدادی از تک سهمها با تعدیل مثبت در گزارش شش ماهه خود مواجه شوند. کارشناسان با توجه به رشد تولید در شرکتهای خودروسازی، در گزارشهای شش ماهه برای گروه خودروسازی نیز پیشبینی تعدیل مثبت کردهاند.