ماروش سفکوویچ، نایب رییس کمیسیون اتحادیه اروپا که همزمان ریاست اتحادیه انرژی اروپا را بر عهده دارد در گفتوگو با رسانهها و خبرنگاران در محل وزارت خارجه مجارستان اعلام کرد که دوران پیادهسازی طرحهای عظیم زیربنایی در بخش انرژی این اتحادیه به سر آمده است. لازم به ذکر است که حضور نایب رییس کمیسیون اتحادیه اروپا در مجارستان در چارچوب تور دیپلماتیک وی بهمنظور گفتوگو در زمینه اتحادیه انرژی با اعضای اتحادیه اروپا بوده است. اتحادیه انرژی یک استراتژی بلندمدت در زمینه انرژی و تغییرات آب و هوایی است که توسط اعضای اتحادیه اروپا در ماه جاری میلادی به تصویب خواهد رسید.
آقای سفکوویچ در بوداپست گفت: «در رابطه با موضوع کنسل شدن پروژه احداث خط لوله ساوتاستریم در ماه دسامبر گذشته، درحالیکه تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا توجه خود را به اظهارات روسیه و مواضع این کشور بهعنوان تأمینکننده عمده گاز این اتحادیه معطوف کردهاند، موضع این اتحادیه در قبال زیرساختهای انتقال گاز به اروپا تغییر کرده است.» رییس اتحادیه انرژی اروپا ادامه داد: «دیدگاه بروکسل نسبت به امنیت انرژی تغییر کرده و با توجه به تجربهای که از پروژههای ساوت استریم و نابوکو بهدست آوردهایم دیگر نیازی به پروژههای بزرگ برای حل تمامی مشکلات ما در حوزه انرژی نیست. اما از پروژههایی که بتوانیم آنها را مدیریت کرده و در کنترل داشته باشیم استقبال میکنیم.»
به گفته سفکوویچ زیرساختهای مربوط به انتقال و پخش انرژی در شرق اروپا سیستم گازی جنوب شرق اروپا را به بخشی از شبکه گازی اروپا تبدیل خواهد کرد. این موضوع سبب خواهد شد تا ارتباط و اتصال مناسبی میان شبکههای گازی برقرار شده و امکان ایجاد تنوع در تأمینکنندگان انرژی فراهم میآورد، بنابراین ما با اتکا به این زیرساختها میتوانیم گاز موردنیاز خود را از غرب، شرق جنوب و شمال دریافت کرده و اطمینان حاصل کنیم که کشورهایی که در حوزه واردات انرژی منزوی بوده و اتکای زیادی به روسیه بهعنوان تأمینکننده اصلی انرژی در اروپا دارند دستکم به سه منبع تأمین انرژی دسترسی داشته باشند. به عقیده رییس اتحادیه انرژی اروپا گردش و انتقال آزادانه گاز میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا موضوعی بسیار مهم و حیاتی به شمار میرود.
نایب رییس کمیسیون اتحادیه اروپا همچنین از مجارستان به دلیل تعهد این کشور به امنیت منطقهای انرژی و موضع مسئولانه این شرکت در قبال ساخت زیرساختهای مربوط به انتقال و پخش انرژی تقدیر به عمل آورد. در همین راستا پیتر ژیجارتو، وزیر امورخارجه لهستان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با سفکوویچ گفت: «امنیت انرژی در حال حاضر داغترین بحث موجود در شرق و مرکز اروپا به شمار میرود. شرق و مرکز اروپا همچنان از وضعیت ناپایدار و نامناسبی به لحاظ تأمین انرژی برخوردار بوده و این نقاط ضعف باید هرچه سریعتر برطرف شوند. ژیجارتو در این رابطه افزود: مجارستان مدتی است که تلاشهای خود را برای متصل کردن زیرساختهای انرژی منطقه شرق و مرکز اروپا با تمرکز بر زیرساختهای گازی آغاز کرده است.»
وزیر امور خارجه مجارستان ادامه داد: «مسئولیت تأمین امنیت انرژی شهروندان مجار و همچنین انرژی مورد نیاز بخش صنعت این کشور بر عهده دولت مجارستان است. وی در این رابطه از تعدادی از سرمایهگذاریهای صورت گرفته نظیر متصلکننده شبکههای انرژی میان اسلوواکی و رومانی نام برد و به عدم توفیق کرواسی و رومانی در تحقق پروژههای خود در موعد مقرر اشاره کرد.»
ژیجارتو اظهار داشت: «به دلیل عناصر ژئوپولیتیکی و منطقهای ما به خوبی از چالشهای پیشروی خود از نقطه نظر امنیت انرژی آگاه هستیم. وی در این رابطه با سخن گفتن از بحران جنگ داخلی اوکراین و همچنین عدم تمایل گازپروم به استفاده از زیرساختهای اوکراین برای انتقال گاز به اروپا در سال 2019 به برخی از این چالشها پرداخت.»
به عقیده وزیر خارجه مجارستان، دولت این کشور وظیفه دارد رهبری یک خط لوله گاز استراتژیک و بزرگ را در منطقه بر عهده بگیرد که این خط لوله مناطق مرکزی اتحادیه اروپا را به ترکیه متصل میکند. وی در این رابطه گفت: «ترکیه نهتنها به دلایل ژئوپولیتیک بلکه به دلیل حضورش در نزدیکی منطقه اروپای مرکزی به مهمترین مرکز گاز منطقه بدل خواهد شد. بنابراین برقراری اتصال میان ترکیه و اروپای مرکزی میتواند موجب ایجاد تنوع در مسیر و منابع انتقال گاز به اروپا شود.»
ژیجارتو در کنفرانس خبری خود با رییس اتحادیه انرژی اروپا گفت: «چندین طرح بالقوه احداث خطلوله وجود دارد که در مورد آنها با آقای سفکوویچ به بحث و تبادل نظر کردیم، ارزیابی ما از وجود این طرحهای جایگزین مثبت بوده چرا که این موضوع میتواند موجب افزایش هرچه بیشتر امنیت انرژی کشورهای عضو اتحادیه اروپا شود.» در همین رابطه وی به پروژه تسلا اشاره کرد که توافقنامه آن میان مجارستان و کشورهای دیگر در انتهای ماه مه میلادی به امضا رسید. نایب رییس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز در این رابطه اظهار داشت: «ما کاملاً به این حقیقت واقفیم که اتحادیه انرژی نمیتواند در بروکسل حضور داشتهباشد بلکه باید توسط کشورهای عضو و در شهرها و شهرستانها و در میان جوامع اروپایی ساخته شود چرا که موفقیت اتحادیه انرژی به حمایت همهجانبه مردم نیازمند است.»
به همین دلیل رییس اتحادیه انرژی اروپا قصد دارد با سفر به کشورهای عضو، به واسطه مذاکره و گفتوگو با نمایندگان دولتها، سهامداران، NGOها و شهروندان و شنیدن نقطهنظرات آنان و انتظاراتشان از اتحادیه انرژی با دیدگاهها و اولویتهای آنها در چارچوب اتحادیه انرژی آشنا شود. با توجه به اعلامیه امضا شده توسط مدیران شش شرکت بزرگ بینالمللی نفتی و تعهد آنها به پیشرفت بیشتر در زمینه تغییرات آب و هوایی چنانچه دولتها به دنبال راهحل جهانی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای هستند، مجله گاز طبیعی اروپا از ماروش سفکوویچ، رییس اتحادیه انرژی اروپا در زمینه استفاده از گاز به منظور حل مشکل تغییرات آب و هوایی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای پرسید که وی در پاسخ گفت: «من فکر میکنم گاز طبیعی نقش بسیار مهمی در ایجاد تنوع در سبد انرژی کشورهای اروپایی ایجاد خواهد کرد و این موضوع میتواند به تحقق برنامه مقابله با تغییرات آب و هوایی و کاهش تولید گازهای گلخانهای از طریق تولید انرژیهای تجدیدپذیر و افزایش بهرهوری انرژی کمک کند.