توپهای پلاستیکی چند لایه و توپهای چهلتیکه را اغلب جوانان و میانسالان امروز خیلی خوب به یاد دارند، توپهایی که در کودکی ما، زمان بازی منجر به شکستن شیشههای همسایهها میشد و با خریدن شیشه مذکور و بتانه برای نصب مجدد آن، صاحب خانه کوتاه میآمد و ماجرا را فراموش میکرد و فردای آن روز، روز از نو روزی از نو! چه شیشهها که نشکست و چه سودی که به جیب شیشهبرهای محل نرفت.
ستون کسبوکار امروز در خصوص راهاندازی یک مغازه شیشهبری است که انواع شیشههای ساختمانی و آینهها را میفروشد و نصب میکند، برای گرفتن اطلاعات لازم در این خصوص به سراغ یکی از کاسبان قدیمی بازار رفتهایم، رضا یکتا که سالهای زیادی است در صنف شیشهبران فعالیت میکند، در خصوص شروط لازم برای ورود به این بازار به فرصت امروز میگوید: شرط اول ورود به این صنف حرفهای بودن است، یعنی اینگونه نیست که شما اگر سرمایه خوبی در دست داشتید همین فردا وارد بازار شوید و لازم است تا حداقل یک سال بهصورت مداوم در بازار کار کنید و راه و چاه کار را بیاموزید، شیشه با کسی شوخی ندارد، دستها و انگشتهای زیادی بر اثر خطرات موجود در این کار قطع شد و افراد زیادی خانهنشین شدند، پس شرط اول را هرگز فراموش نکنید.
مغازههایی با سقفهای بلند به دور از شلوغی شهر
یکتا در ادامه در خصوص سرمایه مورد نیاز برای این کار میافزاید: دو مرکز هزینه برای این کار وجود دارد، اول فضا یا مغازهای که میخواهید بگیرید و سپس خرید شیشهها و ابزارهای مورد نیاز. هر دو اینها به یک اندازه مهم هستند، در خصوص مغازه نخستین نکتهای که باید در نظر بگیرید موقعیت جغرافیایی آن است، اینکه شما در یک خیابان اصلی یا در نزدیکی یک پاساژ لباسفروشی، مغازه شیشهبری بزنید چون پررفتوآمد است اصلا فکر خوبی نیست. در اکثر شهرها و شهرستانها مرکز مشخصی برای این صنف وجود دارد مثلا در تهران این مرکز «خیابان خیام» است و در صورت امکان باید در این منطقه مغازه بزنید اما اگر توانایی گرفتن مغازه در این بورس بازار را ندارید باید به سراغ مناطقی بروید که ساختوساز ساختمانی زیاد باشد و در حال توسعه باشد. مغازههای درون شهری اغلب در سطح تعمیرات برای شیشههای که میشکند یا فروش آینه برای منازل باقی میمانند شما اگر میخواهید در سطح بزرگ کار کنید مراکز شهر و شلوغی را فراموش کنید.
همچنین برای شروع میتوانید از یک مغازه 20متری شروع کنید اما نکته اساسی سقفمغازه است، سقف مغازههای شیشهبری باید حداقل چهارمتر و در طبقه همکف باشد و ورودی مغازه پله هم نداشته باشد که در موقع خالی کردن بار خطرات شکستن جام شیشه به حداقل برسد.
جنستان جور باشد
این کاسب بازار در ادامه در خصوص مبلغ موردنیاز برای سرمایهگذاری میگوید: با توجه به حجم کاری که برای خود انتخاب کردهاید حتی با 20میلیون تومان هم میتوانید کار را شروع کنید اما به قول قدیمیها باید جنستان جور باشد، به نوعی که از همه انواع شیشه مصرفی در بازار حداقل هزارمتر در مغازه موجود داشته باشد، این انواع شامل شیشههای رفلکس با رنگهای سبز، آبی، نقرهای و شیشه مات و سفید به علاوه آینه و قاب هستند. قیمت هر متر شیشه رنگی از کارخانه بین 7هزار تومان تا 15هزار تومان است همچنین شیشه مات و سفید هم تقریبا هر متر 7هزار تومان و قیمت هر متر آینه هر متر 13هزار تومان است. برای خرید شیشهها و آینهها 12میلیون تومان و برای خرید سایر تجهیزات مانند متر، شیشهبر، میز برش، دستگاه سوراخ کن و برش و چسب و قاب و غیره هم حدودا 8میلیون تومان نیاز است. یکتا در ادامه در خصوص مجوز لازم برای راهاندازی مغازه شیشهبری میگوید: برای احداث مغازه نیاز است تا یک جواز کسب از اتحادیه دریافت کنید که معمولا یک ماه طول میکشد تا مجوز شما صادر شود و هزینه چندانی ندارد.
پیشرفتی که شامل شیشه بران هم شد
یکتا در خصوص نیروی انسانی مورد نیاز برای این کار میگوید: امروزه کار شیشهبران و نصابان بسیار راحتتر از گذشته است، دیگر خمیر و دردسرهای بتونهکشی وجود ندارد و دستگاههای اتوماتیک برش در بازار وجود دارد و بیشتر شیشهها یا با چسب یا در قاب خود پیچ و مهره میشوند اما به هرحال یک نفر نصاب ماهر که خطرات این کار را بشناسد نیاز است تا برای نصب برود. وی در آخر میگوید: بازار کار شیشهبران بهشدت وابسته به بازار مسکن است؛ از طرفی با رکود بازار مسکن در سالهای اخیر اوضاع بازار ما هم خوب نیست و تا زمانی که بازار مسکن رونق نگیرد، ورود به این صنف پیشنهاد نمیشود. اما چنانچه بازار مسکن دوباره جان بگیرد و ساختوسازها رونق بیابد، میتوان گفت سودی بین 30 تا 40درصد در این بازار در انتظار کاسبان است.