انتظار دولت برای دستیابی به رشد بالاتر در سالجاری و پیشبینی رشد 6 درصدی در کنار دیدگاه کارشناسان اقتصادی نسبت به این امر از یکسو و آمارهای مرکز آمار از وضعیت رکودی بخش صنعت و معدن بهعنوان تعیینکنندهترین بخشهای اقتصاد برای محاسبه نرخ رشد از سوی دیگر، این سوال را در ذهن ایجاد میکند که آیا برخلاف انتظار دولت باید منتظر بازگشت رشد روی مدار منفی سابق خود بود؟ به گزارش ایسنا، عدم ارائه اطلاعات آماری مربوط به رشد از سوی مرکز آمار بهعنوان مرجع رسمی آمارهای کلان اقتصادی، طی یک سال و نیم گذشته به شائبههای آماری در این مدت دامن زده است.
در عین حال پس از سپری شدن زمان شش ماهه نخست سالجاری و با گذشت از زمان وعده داده شده از سوی بانک مرکزی برای انتشار آمار نرخ رشد، مرکز آمار دست به انتشار وضعیت رشد تولید در صنعت و معدن بهعنوان مهمترین بخشها در محاسبه نرخ رشد زد.
نظریه برخی کارشناسان مبنی بر این است که سیاستهای ضدتورمی و کاهش نرختورم به خصوص با فشار برای پایین نگه داشتن قیمت کالا میتواند در نهایت به کاهش تولید و البته رکود بینجامد. در مقابل کارشناسان دیگری معتقدند که تورم اگرچه بر رشد مؤثر است، اما تورم بالا نهتنها لزوما نمیتواند به افزایش تولید بینجامد بلکه عدم ثبات اقتصادی ناشی از آن در نهایت باعث دامن زدن به رکود میشود.
نگاهی به آمارهای تورم و رشد در مرکز آمار نشان میدهد که در فصل بهار تورم بخش صنعت نسبت به فصل مشابه سال قبل به نصف کاهش پیدا کرده و 11.1 درصد بوده است، تورم بخش معدن اما نسبت به فصل مشابه سال قبل از آن 4.4 درصد افزایش یافته و به 30.7 درصد رسید. اما تورم در هر دو بخش صنعت و معدن به ترتیب 4 و 0.6 درصد نسبت به فصل پیش از آن کاهش یافته است. تورم نقطهای در صنعت نیز وضعی مشابه با تورم کل در این بخش داشته و با کاهش شدید نسبت به بهار سال گذشته، این نرخ نیز به 0.3درصد رسید، اما تورم نقطهای در بخش معدن نسبت به فصل مشابه تغییری نداشته است با این حال نسبت به فصل پیش از آن کاهش شدیدی را نشان میدهد.
حال نگاهی به این اعداد و ارقام و مقایسه آن با آمار رشد سه ماهه میتواند نشاندهنده تأثیر تورم و کاهش شاخص قیمت تولیدکننده بر نرخ رشد و تولید باشد، به این ترتیب که بخش صنعت با کاهش شدید تورم طی سه ماهه نخست امسال مواجه بوده و در مقابل نرخ رکود 2 درصدی را نیز تجربه کرده است. از سوی دیگر معدن که نرخ تورمش با شیب کمتری کاهش پیدا کرده با رکودی 0.6درصدی مواجه شده است.
صنعت که در هیچ یک از فصلهای سال گذشته رشد منفی را تجربه نکرده بود، به نظر میرسد بار دیگر بر مدار منفی خود بازگشته اما در بخش معدن، بهار سال پیش نیز رشد به سمت منفی نمودار خود حرکت کرده بود، اگرچه جهت در سه فصل بعد از آن تغییر کرد و بخش معدن نیز از رکود خارج شد اما بار دیگر در بهار امسال رشد منفی اگرچه کم به این بخش نیز بازگشت. رشد منفی در دو بخش مهم اقتصاد یعنی صنعت و معدن در حالی از سوی مرکز آمار منتشر شده که سال گذشته آمارهای بانک مرکزی البته در سکوت مرکز آمار خبر از مثبت بودن رشد میداد.
حال باید دید با شاخصهای منفی مرکز آمار از وضعیت تولید صنعت و معدن، آیا این مرکز بهعنوان مرجع رسمی انتشار آمارهای کلان اقتصادی سکوت خود را درباره نرخ رشد خواهد شکست و آیا گزارش بانک مرکزی از نرخ رشد شش ماهه نخست سال تا چه حد بر یافتههای مرکز آمار تطبیق خواهد داشت؟