ورزشهای زورخانهای و پهلوانی تنها ورزش اصیل ایرانی است که از دیرباز تاکنون آیین و رسوم خود را حفظ کرده و همچنان به فعالیتش ادامه میدهد. مردم ایران از گذشته به اخلاق و کردار نیک توجه داشتند، ورزشهای زورخانهای نیز با فرهنگ پهلوانی و جوانمردی عجین بوده است.
ورزش زورخانهای تنها ورزشی است که در تمام مراحل آن ذکر ائمه و حضرت علی(ع) بر زبان ورزشکاران و مرشد جاری است. رسوم و احترامی که در این ورزش وجود دارد در هیچ یک از ورزشهای دنیا دیده نمیشود.
ورزشکاران زورخانهها و پهلوانان حضرت علی(ع) را بهعنوان الگوی جوانمردی و پهلوانی انتخاب کردند و از همین رو سالروز جنگ خندق به نام روز ورزش زورخانهای و فرهنگ پهلوانی نام گرفته است. امروز ورزش زورخانهای جایگاه و آیینهای خود را از دست نداده و همانگونه که سینه به سینه از نیاکان تا به اینجا رسیده است به نسلهای آینده نیز منتقل خواهد شد.
مشکل اصلی ما در حال حاضر کمبود زورخانه در سطح شهر کرمانشاه است. ورزش پهلوانی از دیرهنگام در استان کرمانشاه از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است. استان کرمانشاه از گذشتههای دور تاکنون همواره بهعنوان دیار پهلوانان برای مردم ایران شناخته شده است.
متاسفانه در حال حاضر در کرمانشاه تنها سه زورخانه فعال به نامهای علمدار، کهن و بیژن را داریم و این یک آمار فوقالعاده ضعیف است، چرا که در شهری همچون یزد 64 زورخانه و در کرمان 95 زورخانه و در تهران 120 زورخانه وجود دارد.
در شهر کرمانشاه که یک کلانشهر محسوب میشود اگر در سطح هر شهرک حداقل یک زورخانه میداشتیم باید بیش از 50 زورخانه فعال در این دیار وجود داشت.
این شرایط در حالی است که برخی از ادارات و سازمانهای استان کرمانشاه در محل اداره گود زورخانه دارند که تنها برای کارکنان آن اداره به کار میرود و در خارج از ساعات اداری نیز بسته است. در حال حاضر مشکل عمده ورزشهای باستانی استان کرمانشاه کمبود زورخانه است.
با این اوصاف پهلوانان کرمانشاهی همواره در مسابقات این رشته ورزشی خوش درخشیدهاند و هماکنون نیز سه نفر از اعضای تیم ملی ورزشهای پهلوانی ایران کرمانشاهی هستند.