انتقاد وزیر راه و شهرسازی از انضباط شهری جرقهای بود تا کشمکش بین این نهاد دولتی و شهرداری بالا بگیرد تا جاییکه عباس آخوندی موضوع فساد در شهرداریها با فروش شهر را عنوان کرد و از وزارت کشور خواست شهرداری را از صدور مجوز منع کند و این نهاد عمومی دخالتی در صدور مجوزهای شهرسازی نداشته باشد البته شهردار تهران هم چندینبار صراحتا اعلام کرده که تمام اقدامات انجام شده در حوزه شهری در چارچوب قوانین بوده است.
اما وزیر راه و شهرسازی از طریق بازنویسی قانون اقدام به محدود کردن عملکرد شهرداریها کرد و تدوین سند طرح جامع مسکن را در دستور کار خود قرار داد؛ سندی که اگر به تصویب نمایندگان مجلس برسد شهرداریها پس از آن نمیتوانند بهراحتی مجوز ساختوساز و تراکمفروشی و تغییر کاربری صادر کنند، در این صورت مهمترین منبع درآمد شهرداری که همین عوارض ساختمانی است بهشدت کاهش مییابد. بیشتر به نظر میرسد، اختلاف این دو نهاد دولتی و عمومی نه بر سر انضباط شهری بلکه بر سر حاکمیت بر شهر است. اما تنها انضباط شهری نیست که باعث تنش بین این دو نهاد شده است. اینکه چه کسی مصلای تهران را بسازد، موضوع جدیدی است که باعث تنش بین شهرداری و وزارت راه و شهرسازی شده است.
شنبه 22 فروردینماه، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در جمع اعضای شورای شهر اعلام کرد: پیش از پایان سال گذشته با مقام معظم رهبری بهمنظور ارائه گزارش و کسب رهنمود از ایشان دیدار داشته است. رهبر معظم انقلاب در این دیدار دو مطالبه از شهردار را بیان کردند که یکی از آنها درباره بوستان یاس و دیگری درباره ساخت مصلی بوده است. ایشان فرمودهاند: «کار مصلای تهران را بهعهده بگیرید و آن را به پایان برسانید، زیرا روند ساخت آن طولانی شده است.»
پس از اینکه خبر توضیحات قالیباف درباره ساخت مصلای تهران منتشر شد، وزارت راه و شهرسازی درباره اظهارات شهردار تهران بهشدت واکنش داد و واگذاری ساخت این پروژه به شهرداری را تکذیب کرد.
حکم شهردار مهم نیست
درحـــالــیکــه وزارت راه و شهرسازی نسبت به صحبتهای قالیباف بهشدت واکنش نشان داد و مدیرعامل سازمان مجری ساختمانها و تاسیسات دولتی و عمومی واگذاری ساخت پروژه مصلی به شهرداری را تکذیب کرد و صحبتهای شهردار تهران را خلاف ادب و اخلاق حرفهای دانست، در این سوی ماجرا شهردار تهران مازیار حسینی را به سمت مسئول پروژه مصلای تهران منصوب کرد. محمدجعفر علیزاده، مدیرعامل سازمان مجری ساختمانها و تاسیسات دولتی و عمومی در گفتوگو با «فرصت امروز» با بیان اینکه پروژه مصلای تهران همچنان از پروژههای زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی است، گفت: واگذاری این پروژه به شهرداری را تکذیب میکنم.
وی با بیان اینکه بودجه این پروژه نیمهتمام را به شش برابر افزایش دادهایم، اظهار کرد: برنامههای ویژهای برای سرعتبخشیدن به ساخت پروژه مصلی داریم و بودجه را به 100 میلیارد تومان رساندهایم. علیزاده درخصوص اینکه شهردار تهران حسینی را به سمت مسئول پروژه مصلی منصوب کرده است، گفت: این حکم شهردار اهمیتی ندارد و معلوم نیست در شهرداری تهران چه خبر است اما وزارت راه و شهرسازی برنامه ویژهای برای ساخت مصلی دارد.
واگذاری مصلی یک پیشنهاد بود
هرچند ساخت مصلای تهران در منطقه عباسآباد از سال 67 شروع شد اما تاکنون ساخت این پروژه به اتمام نرسیده است و مصلای تهران از پروژههایی است که به افتتاح نرسیده و چندین بار بازسازی و مرمت شده و البته بارها هم مسئولان کشور در سطوح مختلف از روند ساخت آن انتقاد کردند و قالیباف هم در صحبتهای اخیر خود طولانی شدن دوره ساخت را مورد نقد قرار داد و گفت ما قول دادیم که این پروژه را که ساخت آن 30 سال به طول انجامیده است تکمیل کنیم. سیدمهدی هاشمی، رییس کمیسیون عمران مجلس هم در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره واگذاری این پروژه به شهرداری گفت: واگذاری پروژه مصلی به شهرداری یک پیشنهاد بود که البته هنوز مراحل اداری آن طی نشده است.
وی با بیان اینکه پروژه زیر نظر هر مجموعهای که باشد، مهم سرعتبخشیدن به روند ساخت است، اظهار کرد: اگر این تغییر و تحولات صحت داشته باشد و وزارت راه و شهرسازی و شهرداری بر سر ساخت آن به توافق رسیده باشند، معتقدم این توافق به نفع وزارت راه و شهرسازی و پروژه مصلی است. هاشمی تاکید کرد: مصلای تهران باید با مدیریت جهادی و با یک بودجه مناسب ساخته شود. رییس کمیسیون عمران با اشاره به اختلافات وزارت راه و شهرسازی و شهرداری تهران در حوزه شهری گفت: با توجه به اینکه حوزههای مشترک بین این دو نهاد بسیار زیاد است طبیعی است که اختلافاتی هم به وجود بیاید که البته قابل رفع است.
با توجه به اختلافات این نهاد در حوزههای مختلف شهری باید دید پس از این کنش و واکنشها چه کسی چه حکمی برای پروژه مصلی صادر میکند اما حتی اگر مصلی به شهرداری واگذار نشود این جریان میتواند تذکری باشد به وزارت راه و شهرسازی برای کاهش زمان ساخت پروژهها.