به ترتیب زراعت به عنوان یکی از مهم ترین حوزههای کشاورزی نقش مهمی در شکلگیری تمدن بشری و نیز تامین امنیت غذایی داشته است. براساس مهم ترین گام در تشکیل شهرها و تمدن، گذار از انسان شکارچی- جمع آوری کننده غذا به انسان یک جانشین بوده است و این یکجانشینی و توقف کوچ نشینی تا حد زیادی مرهون دانش زراعت و توانایی انسان در برداشت و در ادامه تاریخ، کاشت و داشت گیاهان بوده است که از آن با نام زراعت یاد می کنیم.
در طول تاریخ، زراعت همواره نقش کلیدی خود را حفظ کرده است و مستندات و شواهد تاریخی متعددی حاکی از این ادعاست که زوال و فرو کاست بسیاری از تمدنها از زوال زراعت و منابع پایه تولید این تمدنها آغاز شده است. این شواهد را میتوان در منابع تاریخی مربوط به ظهور و افول تمدنهایی همچون میانرودان (بینالنهرین) در خاورمیانه، آزتکها و مایاها در آمریکای لاتین و جزایر ایستر در اروپا پیگیری کرد.
همین نکته کلیدی مشخص کننده نسبت زراعت و محیط زیست است: زراعت در شکل مناسب و بهینه خود عامل ایجاد تمدن، دوام و قوام آن و در شکل نامناسب و ناپایدار خود موجب افول آن است. در طول تاریخ هر جا زراعت با محیط زیست رابطهای مبتنی بر ظرفیت محیطی و رعایت اصول اکولوژیک حاکم بر محیط داشته است موفق بوده است و هر جا این اصول مورد بی توجهی و غفلت قرار گرفته است زراعت نیز با ناکامی همراه بوده است. رابطه زراعت و محیط زیست رابطهای دوطرفه است: هر دو بر هم تاثیر میگذراند و از یکدیگر تاثیر میگیرند و پایداری زراعت و محیط زیست منوط به پایداری این رابطه دوطرفه است.
وضعیت امروز زراعت و محیط زیست در ایران بهترین گواه این نگره است: بهرهبرداری ناپایدار و نتیجه محور زراعت از منابع محیطی طی چند دهه گذشته در کشور ضمن ایجاد چالشهای جدی برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار به عنوان مهم ترین رسالت کشاورزی و زراعت، آسیب هایی جدی به محیط زیست نیز وارد ساخته است: نگاهی گذرا به وضعیت منابع آب، خاک و تنوع زیستی کشور به خوبی روشن می کند بیتوجهی به اصول پایداری در تولید محصولات زراعی موجب زیان هر دو بخش زراعت و محیط زیست شده است.
این امر به معنی ناکام تلقی کردن بخش زراعت کشور نیست؛ آمارها مبین این امر است که اتفاقا بخش زراعت در مقایسه با بسیاری از بخشهای دیگر کشور طی سال های اخیر توفیقات قابل توجهی داشته است، اما برای پایداری و دوام این دستاوردها ضروری است که رعایت اصول اکولوژیک تولید و توجه به ظرفیت و توانمندی محیط زیست مورد توجه جدی تر قرار بگیرد.
برهمین اساس میتوان کشاورزی اکولوژیک را فصل مشترک عملیاتی زراعت و محیط زیست دانست: طبق تعریف، کشاورزی اکولوِژیک عبارت است از تولید محصولات کشاورزی با توجه به اصول حاکم بر اکوسیستم های طبیعی، کمینه سازی دستوری و بهره گیری از عوامل برون مزرعه ای و بیشینه سازی استفاده از ظرفیتهای درونی سیستم تولید.
میتوان کشاورزی اکولوژیک را معادل عملی اقتصاد مقاومتی در کشاورزی نوین دانست: توجه به ظرفیتهای درونی برای تولید بهینه برونداد (عملکرد)، مفهومی که به طور جدی مورد توجه و تاکید سیاست گذاران کشور و راهبرد اساسی دستیابی به توسعه پایدار قلمداد می شود.
انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایران همواره پیشرو زراعت نوین و دانشبنیان بوده است و طی دوره فعالیت درخشان خود همواره پرچمدار نگاه جدی، دقیق و فنی به زراعت کشور بوده است. ضرورتهای امروز کشور و چشمانداز فردای آن به ما توجه بیشتر به تعامل و هم افزایی زراعت و محیط زیست را برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار یادآوری می کند.
پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی و انجمن علمی کشاورزی بوم شناختی ایران همواره به عنوان یکی از پشتیبانان علمی و اجرایی انجمن زراعت و اصلاح نباتات یاری گر انجمن در دستیابی به اهداف پیشگفته بوده است و افزوده شدن حوزههای کشاورزی اکولوژیک و کشاورزی ارگانیک در سرفصل موضوعات مقالات کنگره موید همین امر است و اکنون نیز برای انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایران آرزوی توفیق در برگزاری کنگره پیشرو را دارد.
رئیس و معاون پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی
رئیس و دبیر انجمن علمی کشاورزی بومشناختی ایران