وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: علاقهمند هستیم در دوره جدید در زمینه دانش فنی ومهندسی با ژاپن همکاری کنیم. به گزارش شاتا، مهندس محمدرضا نعمتزاده در دیدار با وزیر امور خارجه ژاپن گفت: همکاریهای ایران با کشورها، براساس سرمایهگذاری مشترک و بلندمدت خواهد بود. وی افزود: همانطور که بازار بزرگ ایران در اختیار شرکتهای ژاپنی قرار میگیرد، انتظار داریم تولیدات مشترکمان در بازارهای شما نیز حضور داشته باشد. وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ما حتما باید مقیاس اقتصادی را در سرمایهگذاریها و همکاریها مدنظر داشته باشیم و به همین دلیل تولید محدود یا صرفا مونتاژ، راهگشا نخواهد بود.
مهندس نعمتزاده تصریح کرد: ایران فرصتهای مناسبی برای سرمایهگذاری دارد که مهمترین آن امنیت و ثبات درکشور است. وی گفت: بازار ایران با احتساب کشورهای منطقه، جمعیتی بالغ بر 400میلیون نفر را شامل میشود که این فرصت خوبی برای شرکتهای ژاپنی برای حضور در ایران است. وزیر صنعت، معدن و تجارت خطاب به هیأت ژاپنی گفت: میتوانید روی ایران بهعنوان مرکز فعالیت جدی و بلندمدت حساب کنید. وی تاکید کرد: البته ما مشغول مذاکره با دیگر کشورهای اروپایی هستیم، بنابراین باید در تصمیمگیریها سریعتر عمل کرد. وزیر صنعت، معدن وتجارت افزود: در زمینههای لوازم خانگی، خودرو و قطعات خودرو، ساخت روبات، ماشینآلات، تجهیزات پزشکی، اتوماسیون، نفت، گاز و پتروشیمی فرصت همکاری برای دو کشور فراهم است.
در این دیدار، فومیو کیشیدا وزیر امور خارجه ژاپن ضمن ابراز خرسندی از سفر به ایران گفت: دولت ژاپن از فعالیت شرکتهای ژاپنی در جمهوری اسلامی ایران حمایت میکند. وی گفت: با فراهم شدن شرایط، شرکتهای ژاپنی نیز علاقهمند هستند در ایران فعالیت کنند. فومیو کیشیدا افزود: پس از لغو تحریمها، دولت ژاپن در عالیترین سطح در زمینههای اقتصادی، صنعتی و تجاری با ایران تعامل و همکاری خواهد داشت.
وزیر امور خارجه ضمن معرفی شرکتهای همراه در این سفر، آن را نشان عزم ژاپن برای گسترش همکاری با ایران دانست. در این دیدار مدیران و نمایندگان شرکتهای ژاپنی به معرفی و زمینههای فعالیت خود پرداختند. شرکتهای ژاپنی بهصورت گسترده و چشمگیر میتوانند فعالیت خود را در ایران آغاز کنند. وزیر امور خارجه ژاپن گفت: با مهیا شدن شرایط و مقدمات اجرای برجام، شرکتهای ژاپنی میتوانند فعالیتهای خود را بهصورت گسترده و چشمگیر در ایران آغاز کنند.
به گزارش ایرنا، فومیو کیشیدا دیروز صبح در دیدار با وزیر صنعت، معدن و تجارت، افزود: دولت ژاپن از هرگونه فعالیت شرکتهای ژاپنی در ایران حمایت خواهد کرد. وی اظهار داشت: شرکتهای بزرگی در ژاپن فعال هستند و حضور این شرکتها در ایران به رشد و توسعه همکاریهای دو کشور در بخشهای مختلف صنعتی و تجاری کمک خواهد کرد. وزیر امور خارجه ژاپن تاکید کرد: اگر شرایط مناسب مهیا شود، شرکتهای ژاپنی میتوانند همکاریهای خود را با شرکتهای ایرانی آغاز کرده و توسعه دهند.
در سفر وزیر امور خارجه ژاپن به ایران، مدیران بیش از 20 شرکت بزرگ ژاپنی در بخشهای مختلف صنعتی، تجاری، خودرویی، تجهیزات پزشکی، صنایع غذایی، نفت و گاز فومیو کیشیدا را همراهی میکنند. در دیدار وزیر امور خارجه ژاپن با وزیر صنعت، معدن و تجارت مدیران این شرکتها با معرفی تواناییهای خود درخصوص نحوه آغاز همکاریها با ایران گزارشی ارائه دادند. کیودو در گزارشی بهتازگی نوشت: توکیو در پی افزایش سرمایهگذاری در ایران است و این پیشنهاد به طور رسمی از سوی نخستوزیر «آبه» به آقای روحانی ارائه شده است.
این گزارش تاکید کرده که توکیو موضوع گسترش سرمایهگذاری خود در ایران را با توجه به امضای توافقنامه وین از هر حیث مناسب دانسته و بر اجرای آن تاکید ویژه دارد. رسانه رسمی ژاپن همچنین با اشاره به افزایش تمایل مقامات این کشور به گسترش مناسبات اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران، این موضوع را یکی از نتایج مثبت برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دانسته است. منابع خبری پیش از این خبر داده بودند که ژاپنیها که به دنبال وضع تحریمهای ناعادلانه علیه ایران، میزان سرمایهگذاریهایشان در بخشهای مختلف از جمله انرژی را کاهش داده بودند، اکنون و پس از توافق برجام، در پی حضور بیشتر در بازار ایران و توسعه همکاریهای دوجانبه در زمینههای سرمایهگذاری و انرژی هستند.
در گذشته و با وضع تحریمهای ظالمانه در حوزه انرژی ایران، سهم نفت خام وارداتی ژاپن از کشورمان به کمتر از 5 درصد درسال 2014 کاهش یافت. طرف ژاپنی اکنون در پی آن است که سهم واردات نفت خام خود از ایران را به سطح قبلی بازگرداند. در سال 2005 میلادی این سهم 13.8درصد بود که در سال 2014 به 4.9درصد کاهش یافت. بسیاری از شرکتهای ژاپنی پس از توافق هستهای وین برای حضور در بازار ایران و اجرای طرحهای زیربنایی بهخصوص در بخش نفت و گاز و سرمایهگذاری در این عرصه ابراز تمایل کردهاند.
ژاپن در سال 2007 میلادی تحریمهایی را علیه ایران در نظر گرفت و در سال 2010 میلادی در زمینه سرمایهگذاری در بخش نفت ایران محدودیتهای بیشتری اعمال کرد. ژاپن پیشتر اعلام کرده بود که به محض برطرف شدن محدودیتها، فعالیت در میدان نفتی آزادگان را که سال 2010 از آن خارج شده مجددا آغاز میکند.