بورس اوراق بهادار تهران در هفته گذشته با عرضه سهمهای پر ارزش بازار سهام از طرف شرکتهای حقوقی، با افت قیمت مواجه شد. برخی تحلیلگران بازار سهام عواملی چون عرضه شتاب زده «عرضههای اولیه» و ابهامات نرخ سود سپرده بانکی را از دیگر عوامل مهم افت شاخص کل در هفته گذشته قلمداد میکنند. در عین حال صعود چشمگیر شاخص کل و قیمت اکثر سهام شرکتهای بورسی پس از امضای تفاهم هستهای، استراحت بورس در ادامه راه را قابل پیشبینی کرده بود.
با توجه به دلایل اشاره شده بورس تهران در هفته گذشته با افت متغیرهای خود مواجه شود، بهطوری که شاخص کل بورس بهعنوان مهمترین متغیر بازار سهام 2 هزار و 606 واحد معادل 3.6 درصد افت کرد و از کانال 70 هزار و 684 واحد به کانال 68 هزار و 78 واحد برگشت. میانگین سودآوری سهامداران بورسی نیز از 13 درصد هفتههای اول فروردین ماه، به 9 درصد در انتهای هفته گذشته رسید.
کاهش 48 درصدی ارزش معاملات بازار سهام در هفته گذشته
در هفته گذشته در مجموع 5 هزار و 226 میلیون سهم به ارزش 9 هزار و 699 میلیارد ریال دادو ستد شد که این میزان، کاهش 48 درصدی ارزش و 43.5 درصدی حجم معاملات را نسبت به هفته سوم فروردین نشان میدهد. علاوه بر این حاکم شدن جو منفی در بورس تهران موجب افت 20 درصدی دفعات معامله و ریزش 42درصدی تعداد خریداران شد بهطوریکه تعداد دفعات معامله به 490 هزار دفعه رسید و تعداد خریداران نیز 102 هزار نفر شد. در هفته گذشته شرکتهای پتروشیمی مبین و بهمن دیزل به برگزاری جلسه معارفه اقدام کردند اما بهدلیل اوضاع منفی بورس از عرضه سهام آنها جلوگیری شد.
بررسی سودآوری صنایع بورسی
بررسی سودآوری صنایع بورسی نشان میدهد که با آغاز روند صعودی بورس تهران و ورود نقدینگی به بازار، اکثر صنایع حاضر در بورس طی یکماه اخیر مثبت شده و تنها چند صنعت به روند منفی و نزولی خود ادامه دادند.از میان 38 صنعت حاضر در بورس در یکماه اخیر تنها 9 صنعت روند منفی داشته و مابقی صنایع سودآوری مطلوبی نصیب همراهان خود کردند. بهطوری که صنعت حملونقل و انبارداری که سهمهای بزرگی همچون تایدواتر، کشتیرانی، حملونقل بینالمللی خلیجفارس و توسعه خدمات دریایی و بندری سینا را در اختیار دارد توانست بالاترین سود را بین صنایع بورسی کسب کرده و بازدهی 43درصدی را برای سهامداران خود رقم بزند. بعد از این صنعت، گروه خدمات فنی و مهندسی که سهم تاثیرگذار مپنا را در اختیار دارد، با کسب بازدهی 20 درصدی در یکماه اخیر رتبه دوم صنایع بورسی را به خود اختصاص داد. بانکها و موسسات اعتباری با بازدهی 13 درصد در یکماه اخیر مواجه شده و بیشترین بازدهی را نصیب همراهان خود کردهاند.
بازدهی بالاتر از شاخص کل بورس تهران
سهامداران صنایعی همچون واسطهگریهای مالی و پولی با سودآوری 12.5 درصدی، سایر واسطهگریهای مالی با 11.7 درصد، فلزات اساسی با 9.6 درصد، رایانه و خودرو با 9.7 درصد، ارتباطات رادیویی با 8.8 درصد، املاک و مستغلات با 8.6 درصد، سرمایهگذاریها و مواد دارویی با 8.4 درصد، محصولات غذایی با 7 درصد و شرکتهای چند رشتهای صنعتی با 6.4 درصد از دیگر صنایع سودآور بازار سهام بودند. محصولات شیمیایی، محصولات چوبی و استخراج کانههای فلزی از صنایعی بودند که بازدهی بالاتر از بازدهی شاخص بورس تهران کسب کرده و در رتبههای بعدی قرار گرفتند.گروههای ساخت محصولات فلزی، استخراج سایر معادن، سیمان و آهک، دباغی، سایر محصولات کانی غیرفلزی و منسوجات، بازدهی یک تا 4.3 درصدی کسب کردند.
صنایع زیانده بازار سهام
از میان صنایع بورسی، صنعت فرآوردههای نفتی با در اختیار داشتن شرکتهای پالایشگاهی بیشترین زیان را در یک ماه اخیر عاید سهامداران خود کرده و با کسب زیان 32 درصدی در رتبه اول این جدول ایستاده است. صنعت ماشینآلات و دستگاههای برقی با 8درصد، کشاورزی با 4.8 درصد، استخراج زغال سنگ با 4.5 درصد، محصولات کاغذی با 3.6 درصد، انتشار و چاپ با 2.6 درصد، قند و شکر با 2.2 درصد، کاشی و سرامیک و لاستیک و پلاستیک هر کدام با یک درصد، از صنایع زیانده بازار در یک ماه اخیر بودند.
کاهش 45 درصدی ارزش معاملات فرابورس
در چهارمین هفته سال 1394، معامله 877 میلیون ورقه بهادار در 119 هزار نوبت در بازار فرابورس ایران انجام شد که ارزش آن به رقم 4 هزار و 717 میلیارد ریال رسید و نسبت به مدت مشابه هفته گذشته به لحاظ حجم 72 و از نظر ارزش 45 درصد کاهش داشت. در بازار اول و دوم به ترتیب 169 میلیون و 534 میلیون ورقه به ارزش 507 و یک هزار و 676 میلیارد ریال و در بازار پایه 170 میلیون ورقه به ارزش 288 میلیارد ریال معامله شد. همچنین، شاخص کل فرابورس در روز پایانی معاملات هفتگی با کاهش 1.9 درصدی نسبت به هفته قبل از آن به 759 واحد رسید. فرآوردههای نفتی، بانکها و املاک، صنایع پیشرو در معاملات چهارمین هفته فروردین بودند و به ترتیب سهم 22، 15 و 13 درصدی از این معاملات را به خود اختصاص دادند.