بورس تهران پس از صعود در نخستین روزهای فروردینماه، هفتههای بعدی را با روندی منفی سپری کرد. چنان که کاهش قیمت سهام شرکتها و در نهایت افت تقاضا و تمایل سهامداران به فروش سهام شرکتها باعث شد شاخص بورس در هفته گذشته افت 2.2 درصدی را تجربه کرده و از کانال 68هزار واحد به نیمه 66 هزار واحد نزول کند. در پنجمین هفته معاملاتی سال 1394 حجم 9175 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 12661 میلیارد ریال در 286 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت که به ترتیب 75.6 و 30.5 درصد افزایش و 41.5 درصد کاهش را نشان میدهند.
اتخاذ تاکتیک احتیاط از سوی سهامداران
این ریزش 1500 واحدی شاخص کل بورس سهامداران را به سمت اتخاذ تاکتیک احتیاط رهنمون کرد و به این ترتیب بازدهی بازار سهام 6.5 درصد دیگر افت را به خود دید. اتخاذ تصمیمهای احتیاطآمیز تا بدانجا پیش رفته که خبر کاهش 2درصدی نرخ سود سپردههای بانکی کوچکترین تأثیر مثبتی جهت جلوگیری از روند نزولی و بهبود شرایط بورس نداشت.
آنچه میتوان از شرایط فوق برداشت کرد این است که بازار سهام در یک سردرگمی به سر میبرد و هنوز نمیداند که استراتژی خود را براساس توافق باید پایهگذاری کند یا عدم توافق. از همین رو روند نوسانی تا رسیدن یک خبر یا یک اتفاق قابل پیشبینیتر است.
ابهام شرکتهای پالایشگاهی و تشدید افت بازار سهام
از دلایل تشدید افت هفته گذشته بازار سهام میتوان به انتشار اطلاعات جدید شرکتهای پالایشی اشاره کرد که وجود ابهام در این گزارشها را بیش از پیش نمایان کرد. نحوه گزارشدهی و نوسانات قیمتی سهام شرکتهای این گروه سبب فرار تحلیل از بازار میشود. چراکه روندهای این شرکتها هیچگونه منطقی با تحلیلهای آنها ندارد. اینگونه رفتارها ماهیت بازار سهام را زیر سوال میبرد. برخی از کارشناسان معتقدند، جو روانی ایجاد شده بعد از بیانیه لوزان و نیز شتابزدگی سازمان بورس در تصمیمگیری و عرضه سنگین سهام موجب ایجاد جو بیاعتمادی در بازار سهام شده و بهبود این وضعیت به محرک قوی سیاسی و اقتصادی نیاز دارد، بهطوری که بعد از توافق جامع هستهای در تیر ماه احتمالا ورق بورس برگشته و مجددا رونق در بازار سهام مشاهده خواهد شد.
افزایش 72 درصدی ارزش معاملات فرابورس
در هفته پنجم سال 1394 ضمن تقویت دادوستدها، ارزش معاملات فرابورس، افزایش 72 درصدی را تجربه کرد. درحالی که در هفته پنجم سال 1393 شاهد اضافه شدن سه شرکت در بازار دوم و یک شرکت در بازار پایه فرابورس ایران بودیم، حجم و ارزش معاملات با افزایش روبهرو شد. در هفته گذشته، یک هزار و 668 میلیون ورقه بهادار در 214 هزار نوبت معامله شد و ارزش آن به رقم 8 هزار و 103میلیارد ریال رسید که نسبت به مدت مشابه هفته گذشته به لحاظ حجم و ارزش به ترتیب 90 و 72 درصد افزایش را نشان میدهد. در بازار اول شاهد معامله 95 میلیونورقه بهادار به ارزش 228 میلیارد ریال، در بازار دوم، یک هزار و 355 میلیون ورقه بهادار به ارزش 3 هزار و 108 میلیارد ریال بودیم و در بازار پایه هم 212 میلیون ورقه به ارزش 226 میلیارد ریال دادوستد شد. ضمن اینکه، 5.8 میلیون ورقه به ارزش 4 هزار و 541 میلیارد ریال در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران مورد معامله قرار گرفت و شاخص کل در روز پایانی معاملات هفتگی با 1.2 درصد کاهش نسبت به هفته قبل از آن روی 759 واحد متوقف شد.
گروه فلزات اساسی در صدر
در هفته منتهی به دوم اردیبهشت ماه 1394 شاهد رشد 85 درصدی حجم و 154 درصدی ارزش معاملات در بازار دوم بودیم، بازار اول هم ضمن کسب 34 درصد از مجموع ارزش بازار فرابورس با کاهش حجم و ارزش معاملات در مقایسه با هفته قبل روبهرو شد و ارزش کل بازار فرابورس به 953 هزار و311 میلیارد ریال رسید. فلزات اساسی با سهم 43 درصدی از معاملات بازار اول و دوم و پایه در صدر قرار داشت و بعد از آن فرآوردههای نفتی و محصولات شیمیایی بهعنوان صنایع پیشرو به ترتیب سهم 22 و 10 درصدی از معاملات هفتگی فرابورس را به خود اختصاص دادند.