با پیشرفت مدرنیسم و انقلاب صنعتی در جهان، اغلب کشورها برای تثبیت موقعیت اقتصادی خود تلاش کردند به سوی صنعتی شدن و در نتیجه تولید و صادرات حرکت کنند. در این میان برخی کشورها پیشرفت و سرعت قابل قبولتری داشتند و اکنون بهعنوان قطبهای صنعت، تولید و اقتصاد محسوب میشوند.آلمان نمونه بارز موفقیت در بخش صنعت و تولید است اما در بین کشورهای آسیایی و در حال توسعه نیز نامهای آشنایی در برخی حوزههای صنعت وجود دارند که با تخصصی کردن صنعت خود موفق شدهاند، جایگاهی مناسب احتراز کنند.
یک، هیچ به نفع محیط زیست
اگرچه بخش مهمی از موفقیت در بخش صنعت و سوددهی بالای صنعت منوط به تصمیمگیریهای صحیح و برنامهریزیهای دقیق دولتمردان هر کشور است، اما گاهی برخی موارد خارج از برنامه که کمتر به ذهن میرسند میتوانند معادلات صنعتی را بههم بزنند یا ارتقا بخشند. برای مثال، منطقه استافورد شایر، در انگلستان بهعنوان یکی از قطبهای صنعت محصولات آشپزخانه و آشپزی شناخته میشود و هر ساله میزان زیادی از صادرات انگلستان در این حوزه از طریق همین منطقه صورت میگیرد.
اما راز موفقیت این منطقه بیش از هرچیز مرهون موقعیت آب و هوایی آن است. سالها پیش وقتی موسس کارخانه مشهور شفیلد کارد، خاک رس فوق مرغوب و زغالسنگ ارزان قیمت این منطقه را مشاهده کرد، تصمیم گرفت به تاسیس کارخانه سفالسازی و ظروف آشپزی بپردازد. با رونق این صنعت در منطقه، وضعیت تجاری این منطقه نیز تحت تاثیر قرار گرفت و به سرعت به یکی از قطبهای صنعت ظروف آشپزی در انگلستان و بعدها اتحادیه اروپا تبدیل شد.
کشورهای آسیایی؛ پیش به سوی تخصصی شدن
بسیاری از کشورهای آسیایی در لیست کشورهای در حال توسعه جای میگیرند، با این حال برخی کشورهای این منطقه توانستهاند موقعیت مناسبی را به جهت صنعتی شدن طی کنند. تعدادی از کشورهای منطقه این مسیر را مدتها پیش پیمودهاند و اکنون در حال حفظ جایگاه خود هستند و برخی دیگر نیز برای رسیدن به شرایط ویژه در تلاشند.
مالزی
دولت مالزی در طول یک دهه اخیر، تلاشهای زیادی برای افزایش سود صنعتی و جذب سرمایههای خارجی انجام داده است. بنا بر آمار و ارقام، این کشور در جذب سرمایههای خارجی در کشورش بسیار موفق بوده است.
در سال 2010 سهم سرمایهگذاری مستقیم ایالات متحده در آمریکا برابر با 15 میلیارد دلار ارزیابی شده که در صنایع مختلفی به کار بسته شده، اما عمده سرمایهگذاری صنعتی این کشور در بخش تجهیزات پزشکی و لوازم الکترونیک صرف میشود. بنا بر نظر بسیاری از تحلیلگران اقتصادی، مالزی موفق شده در جذب سرمایههای مختلف از بخشهای خصوصی و خارجی سود مناسبی را به دست آورد.
هند
مدتی است که دولتمردان هند از پروژهای موسوم به 2030 رونمایی کردهاند؛ پروژهای که ادعا دارد تا سال 2030 هند به سومین اقتصاد برتر دنیا بدل خواهد شد. اگرچه گمانه زنیها در خصوص تحقق این طرح بلندپروازانه بسیار است، اما هند در بخشی از این طرح به صنایع خود توجه خاصی را معطوف کرده است، تا جایی که نخستوزیر هند در سخنرانی اخیر خود، هند را با کشور صنعتی آلمان مقایسه کرده و رمز پیشرفت هند را استقلال هر چه بیشتر در تولید دانسته است.
احداث شهرکهای صنعتی فوق پیشرفته، جلب اعتماد سرمایهگذاران برتر داخلی و خارجی و اعطای کمک هزینهها و یارانههای ویژه برای تولید تخصصی تعدادی از عمده برنامههای این کشور برای موفقیت در طرح 2030 هستند.
ژاپن
سالهاست که نام ژاپن با رشد و توسعه اقتصادی پیوند خورده است. درواقع ژاپن جزو کشورهای توسعهیافته و موفق آسیایی ردهبندی میشود اما این موفقیت از اواخر دهه 70 میلادی شروع شد. برخی تحلیلگران موفقیت ژاپن در پیشرفت را مرهون جمعیت کوشا و برنامهریزی صحیح میدانند. کشوری که برای رشد صنعتی به واردات بسیاری از اقلام اولیه وابسته است، اکنون در بین صادرکنندگان بزرگ جهان قرار گرفته است.
درواقع مسئله قابل توجه در خصوص صنعت این کشور، نه تنها در بخش تولید بلکه در بخش واردات است، این کشور برای واردات با کشورهای مشخصی قرارداد میبندد و ذخایر مالی خود را براساس میزان تولید تنظیم میکند. برنامهریزی تخصصی در خصوص تولید و واردات باعث شده چرخهای منظم و قابل اتکا در بخش صنعت ژاپن تشکیل شود.
کره جنوبی
اگرچه وضعیت کره جنوبی روی نقشه جغرافیایی چندان قابل تامل نیست، اما همین کشور کوچک موفق شده در بسیاری از صنایع پر سود جهان نامی معتبر به دست آورد. صنعت خودروسازی کره با نامهای آشنایی چون کیا، نه فقط در خاورمیانه، بلکه در بخشهای متعدد جهان شناخته شده است. برندهای معتبر صوتی و تصویری نیز از دیگر صنایع پررونق در این کشور هستند.
آمارها نشان میدهد کره به شکلی جسورانه و البته هوشمندانه مسیر تخصصگرایی در برخی صنایع را طی کرده و امروز بسیاری از مردم جهان به نام کشور کره در برخی صنایع اطمینان کامل دارند. به عبارت دیگر، تمرکز بر تولید محصولاتی خاص پاداشی بزرگ و پر سود برای این کشور داشته است.