با شروع حذف یارانه پردرآمدها و اعتراض افرادی که خود را محق این حذف ندانستند، از امروز پنجم خرداد فرصتی یک ماهه در اختیار آنها قرار خواهد گرفت تا شکایات خود را اعلام کنند. به دنبال حذف یارانه پردرآمدها و اعتراض برخی از خانوارها به این موضوع اخیرا ربیعی، وزیر کار و رفاه اجتماعی، اعلام کرد که از امروز پنجم خرداد سامانه yaraneh10.ir آماده ثبت شکایات مردم در این رابطه خواهد بود. آنطور که وزیر کار و رفاه اجتماعی قول داده به شکایات و اعتراضات ثبت شده نسبت به حذف یارانهنقدی حداکثر 15روزه رسیدگی خواهد شد. اما همانطور که از پیش هم قابل پیشبینی بود شروع غربالگری لیست 76 میلیونی یارانهبگیران که به وضوح مشخص است تمامی آنها نیازمند دریافت یارانه 45 هزار تومانی در ماه نبوده و حذف آن خللی در زندگیشان ایجاد نمیکند، گاهی با حواشی و در مواردی با نارضایتی همراه شد.
درحالی که طبق تبصره (20) قانون بودجه سال1394 و حتی سال گذشته، دولت موظف به حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد است، این موضوع با وجود تمامی الزاماتی که به همراه داشته و با تمام کارهای کارشناسی که در این رابطه انجام شد، هنوز بهطور کامل به مرحله اجرایی نرسیده و آنطور که رسما اعلام شده است دولت از اواخر سال گذشته نسبت به حذف یارانه پردرآمدها اقدام کرده و تاکنون در این چند ماه توانسته در حد تعدادی بیش از 200 هزار نفر را از بین جمعیت چند ده میلیونی حذف کند. تعدادی که فعلا هم در مقابل 3500میلیارد تومانی که دولت در هر ماه برای پرداخت یارانه نقدی هزینه میکند، قابل ملاحظه نیست و باید به اذعان خود دولتیها تا پایان امسال حدود 6 میلیون نفر از جرگه یارانهبگیران خارج شوند تا کسری ناشی از پرداخت نقدی تا حدی جبران شود.
در حال حاضر، بودجه امسال دست دولت را تنها تا 39 هزار میلیارد تومان برای پرداخت نقدی باز گذاشته است که البته این رقم حداقل 6000 میلیارد تومان نسبت به منابع قابل دسترس کسری خواهد داشت. بر این اساس با وجود تمامی شرایطی که دولت در آن قرار گرفته و طبق قانون، تأکید نمایندگان و کارشناسان اقتصاد ملزم به حذف یارانهبگیران پردرآمد است. این در حالی است که منابع کاهش یافته بعد از اینکه با کسری منابع هدفمندی یارانهها سر به سر شود، در بخشهای دیگری مانند بهداشت و درمان و تولید سرمایهگذاری خواهد شد؛ بخشهای ویژهای که در طول بیش از چهار سال اجرای قانون هدفمندی یارانهها سهمی دریافت نکرده و رونقی نیافتند. ضمن اینکه با صرفهجویی اندکی که در سال گذشته در فاز دوم هدفمندی یارانهها شکل گرفت، اقدامات مثبتی در بخشهای درمانی انجام شد و هزینههای این حوزه بهطور قابل توجهی کاهش یافت.
بر این اساس اگر حذف یارانهبگیران با کمترین خطایی از سوی دولت انجام شده و افراد پردرآمد حذف شده موضوع را بپذیرند و از سویی دیگر دریافتکنندگان بینیاز هم از دریافت انصراف دهند، بیتردید کمک بزرگی به تأمین منابع اجرای قانون هدفمندی یارانهها و هزینه هدفمند منابع آن خواهند کرد. در عین حال که طبق وعده وزیر کار و رفاه اجتماعی با صرفهجوییهای انجام شده نهتنها یارانه افراد کمدرآمد کم نمیشود، بلکه افزایش هم مییابد و سبدغذایی آنها تقویت خواهد شد.