المانیتور با تجزیه و تحلیل دلایل اختلافات بر سر تعرفه کامیونها بین ایران و ترکیه نوشت: رقابت تجاری دو همسایه بهخصوص در بازار آسیایمیانه عامل اصلی بروز چنین اختلافاتی بوده است.
در این گزارش آمده است: بحران ترانزیت زمینی بین دو کشور سال گذشته زمانی آغاز شد که ترکیه اعلام کرد دیگر تعرفه ترانزیتی و هزینه مطالبه شده توسط ایران بابت مابهالتفاوت قیمت سوخت را پرداخت نمیکند. صادرکنندگان ترک و حملکنندگان کالا به کشورهای آسیای میانه مسیر ایران را ترجیح میدهند، زیرا این مسیر کوتاهتر است اما شرکتهای حملونقل ترکیه در مقایسه با همتایان ایرانیشان از شرایط نابرابری برخوردارند زیرا ناگزیرند هزینه ترانزیتی بیشتری را برای عبور از خاک ایران بپردازند. بعد از فروپاشی اتحاد شوروی جمهوریهای تازه استقلال یافته از اهمیت استراتژیکی برای ترکیه برخوردار شدند. این منطقه بهعنوان منطقه تحت نفوذ سیاسی آنکارا و بازاری با پتانسیل بالا برای فروش محصولات ترکیه شناخته شده است.
از این رو، ترانزیت کالا بین ترکیه و ایران از رقابت دو کشور برای افزایش تاثیر و نفوذ سیاسی و اقتصادی خود در این منطقه تشنه سرمایهگذاری، آسیبدیده است. براساس این گزارش ایران امیدوار است با به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهایاش تحریمهای تجاری و اقتصادی علیه این کشور برداشته شود. با این چشمانداز، تهران به دنبال پیشبرد یک استراتژی منسجم با هدف افزایش نفوذ خود در آسیای میانه و قفقاز و پیشی گرفتن از ترکیه است.