جمعیت یک میلیارد و 200 میلیون نفری مسلمانان به سرعت در حال افزایش است. ادیان دیگر نیز پیروانی دارند که هر کدام از آنها به یک سری از اصول مذهبی در زندگی خود پایبند هستند. شناخت ظرفیتهای تجاری موجود در میان ادیان مختلف میتواند وجهه مهم، قابل احترام و مثبتی را برای شرکتهای تجاری که از پیروان ادیان مختلف با تولید کالاهای مخصوص به آنها حمایت میکنند، به ارمغان آورد.
ایده
نظیر دیگر گروههای مذهبی موجود در دنیا مسلمانان نیز نیازهای منحصر به خودشان را دارند. برآورده کردن مجموعه این نیازها در جهان امروز که همهچیز بسیار سریع در آن اتفاق میافتد یک چالش جدی و در عین حال یک فرصت تجاری بینظیر است.
بهعنوان مثال امروزه بیمه تکافل بهعنوان جایگزینی برای بیمههای عادی به شمار میرود چرا که بیمه تکافل در انطباق کامل با قوانین اسلامی است. از دید مذهبی و قوانین اسلامی وجود بیمه تکافل بسیار ضروری به نظر میرسد. اگرچه بیمههای عادی نیز برای حمایت از مردم ایجاد شدهاند ولی نحوه عملکرد و فعالیت آنها مشکلاتی را ایجاد میکند. تعداد قابل توجهی از الِمانهای بیمه عادی خرید آن را برای مسلمانان حرام میکند، الِمانهایی نظیر غَرر یا عدم قطعیت، قمار و ربا از جمله مسائلی هستند که خرید خدمات بیمههای عادی را برای مسلمانان دشوار میسازند.
معامله غَرری در اسلام به معاملهای گفته میشود که به واسطه یک موضوع در قرارداد منجر به بیعدالتی و ضرر یکی از طرفین معامله میشود. غَرر دارای محدودهای از معانی منفی نظیر عدم قطعیت و اطمینان، فریب، ابهام و جهل است. دانشمندان مسلمان معتقدند که در خدمات ارائه شده توسط شرکتهای بیمه، غَرر وجود دارد. دلیل این موضوع آن است که منافعی که بیمه در قرارداد خود پیشنهاد میکند همواره نامشخص و مبهم است چرا که محقق شدن منفعت قرارداد ارائه شده از سوی بیمه بستگی دارد که رویداد مورد بیمه اتفاق میافتد یا خیر.
حقوقدانان مسلمان معتقدند که در قراردادهای مربوط به بیمههای متعارف موضوع غَرر در نهایت به وقوع قمار منجر خواهد شد. قمار زمانی اتفاق میافتد که خریدار خدمات بیمه یا کل پولی را که بابت بیمه کردن اموال خود پرداخت کرده از دست میدهد یا به جهت رخ دادن حادثهای برای رویدادی که مورد حمایت بیمه قرار دارد، جریمه میدهد. قمار فارغ از اینکه رویدادی که مورد حمایت بیمه قرار گرفته رخ دهد یا خیر، محقق میشود. به این صورت که چنانچه حادثهای برای موضوع مورد حمایت بیمه اتفاق بیفتد بیمهگذار بابت آن اتفاق از بیمه خسارت دریافت میکند و در صورتی که حادثهای اتفاق نیفتد شرکت بیمه تمامی حق بیمهای را که دریافت کرده است، قبض میکند.
ربا شایعترین موضوعی است که در سرمایهگذاریهای شرکتهای بیمه مشاهده میشود. از دیدگاه اسلام کسب و انباشت ثروت باید خالی از ربا باشد. بنابراین سرمایهگذاری شرکتهای بیمه در حوزههای اقتصادی نظیر اوراق بهادار، بازارهای سهام و اوراق قرضه که با احکام اسلامی همخوانی ندارند برای مسلمان مشکلات زیادی در خرید خدمات شرکتهای بیمه ایجاد کرده است. SABB Takafol یک شرکت بیمه اسلامی است که در عربستان سعودی واقع شده و SABB یا همان بانک سابق عربستان و بریتانیا مالک بخشی از این شرکت است. تکافل در زبان عربی به معنای تضمین کردن یکدیگر است. این یک نظام بیمهای اسلامی مبتنی بر بیمه متقابل بوده که بر مبنای ایده کمک مالی بنا شده است.