بورس تهران همچنان روزهایی کم نوسان را پشت سر میگذارد و همچنان چشم انتظار از سرگیری مذاکرات دو و چند جانبه هستهای با وقفهای چند روزه نسبت به آنچه در هفتههای گذشته وعده داده شده بود، است و با وجود اعلام وزیر امور خارجه ایران مبنی بر بعید بودن دستیابی به توافق نهایی در این مذاکرات، بازار باز هم چشم به تحولات مذاکرات مذکور دوخته است.
در این میان ادامه انتشار برخی گزارشهای مالی امیدوارکننده از سوی شرکتها در صنایع مختلف، چشمانداز بازار سرمایه را کمی امیدوارکنندهتر کرده است چنانکه شنبه 26 مهر ماه بار دیگر شاهد رشد البته مختصر بسیاری از شاخصهای بورسی بودیم و در این میان شاخص کل بورس توانست دوباره وارد کانال 72 هزار واحدی شود.
صعود بورس به ارتفاع 72 هزار واحد پس از 43 روز
صعود شاخص بورس به ارتفاع 72 هزار واحد در حالی پس از 43 روز درجا زدن در ارتفاع 71 هزار واحد اتفاق افتاده است که به باور کارشناسان نیمه دوم امسال در مقایسه با نیمه اول، شرایط بهتری در انتظار بازار سرمایه است؛ چرا که در نیمه نخست شرایط سیاسی و اقتصادی کشور از ابهامات بیشتری برخوردار بود و در نیمه دوم سالجاری شاهد کاهش نرخ تورم و حرکت آرام اما رو به رشد اقتصاد و خروج از رکود خواهیم بود. در این معاملات تاثیر نمادهای مثبت بهخصوص در بخشهایی مانند فنی مـهـنـدسی، ساختمانی، حملونقل و خودرویی بر شاخصها ملموس بوده و در مقابل برخی از گروهها بهویژه گروه پتروشیمی فشار ملموسی را بر این نماگرها در جهت نزولی وارد ساختند.
کاهش نرخ سود بانکی سبب رونق بورس
در این زمینه حمیدرضا مهرآور، مدیرعامل کارگزاری بانک سامان گفت: در نیمه دوم سال، دستور بانک مرکزی در خصوص کاهش نرخ سود بانکی سبب خواهد شد که بنگاههای اقتصادی و شرکتهای تولیدی با نرخ بهره کمتری از بانکها تسهیلات بگیرند. وی درباره میزان اثرگذاری نتیجه مثبت مذاکرات هستهای در بورس گفت: نمیتوان اثر تحریمها را در اقتصاد کشور و بالطبع بورس کتمان کرد؛ بنابراین با فرض مثبت بودن نتیجه مذاکرات قطع به یقین چه از جهت روانی و چه به طور واقع شاهد گشایشهایی در بحث اقتصاد کشور خواهیم بود.
وی ادامه داد: در یک سال اخیر بخشی از منابع از بورس خارج و روانه سپردههای بانکی و خرید اوراق مشارکت شده است؛ بنابراین پیشبینی میشود که در صورت توافق هستهای خیلی سریع این منابع به بازار سرمایه بازگردد. این کارشناس بازار سرمایه به اثرپذیری بورس به اخبار اقتصادی و سیاسی پرداخت و گفت: شرایط اقتصادی و سیاسی هر گونه که باشد بازار سرمایه به آن واکنش نشان میدهد.
تاثیر قیمت نفت بر بازار سرمایه
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در حال حاضر تعادل بین سطح قیمت، حجم معاملات و تطبیق وضعیت بورس با فعل و انفعالات وضعیت اقتصادی در بهترین و موثرترین زمان خود قرار دارد، اظهار کرد: با کاهش مستمر قیمت سهام شرکتها در بورس طی چند ماه گذشته، سطوح قیمتی به نقطه جذابی نزدیک شده و توجیهات منطقی سرمایهگذاری به وجود آمده است.
این تحلیلگر بورس با بیان اینکه روند مثبت ایجاد شده در بازار بهصورت ارشادی یا حمایتی نیست، تاکید کرد: این وضعیت به واسطه کاهش مستمر قیمتها و تاثیرپذیری از عملکرد اقتصادی به وجود آمده و دست نامرئی اقتصاد بازار را به سمت تعادل کشانده است. آقابزرگی با اشاره به اینکه برخی عوامل جهانی از جمله قیمت نفت که در آینده به طور دقیق قابل پیشبینی نیستند در بازار اثرگذار خواهد بود، گفت: در صورت تداوم و استمرار کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی که به واسطه رقابت منفی توسط عربستان ایجاد شده، درآمدهای ارزشی کشور نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
بهترین زمان خرید سهام
بـسـیاری از کارشناسان معتقدند شرایط کنونی بازار سرمایه، بهترین زمان برای خرید سهام است و سهامداران برای جبران زیانهای خود میتوانند نسبت به خریداری سهام در شرایط کم رمق کنونی معاملات اقدام کنند چرا که روزهای ناخوش بازار سرمایه رفتهرفته در حال سپری شدن است و شاخص بورس نیز قدمهای کوچک خود را به سمت صعود برمیدارد و میتوان در آینده نزدیک شاهد رونق دوباره معاملات در بازار سرمایه بود چنانکه تعداد خریداران سهام نیز در قیاس با هفته قبل 15درصد بیشتر بود.