یکشنبه سیام شهریور با اینکه حجم و ارزش معاملات در سطح پایینی قرار داشتند، بورس و فرابورس با بازگشت رونق به تعدادی از گروهها، با روند صعودی همراه شدند. در این میان گروههایی چون خودرویی، معدنی، فنی مهندسی و تعدادی از نمادهای گروههای مالی و دارویی بر افزایش شاخصها تاثیر عمدهای داشتند و با وجود روند منفی برخی از نمادها در گروههایی همچون پتروشیمی، فلزی، سیمانی و چند رشتهای صنعتی که در عین حال ارزش بازار بالایی دارند، شاخصهای بورس مثبت شدند.
این اتفاق در شرایطی به وقوع پیوست که بورس اوراق بهادار تهران دوران رکود مداوم خود را سپری میکند. اما روند مذاکرات هستهای تاثیری مثبت بر وضعیت غالب بازار سرمایه که ماهها در حالت انتظار و احتیاط بود، گذاشت و در نهایت به رشد 100 واحدی شاخص کل منجر شد. جو روانی بازار سرمایه روز گذشته بیشتر تحت تاثیر پیشنهادهای جدید ایالاتمتحده به ایران و مطرح کردن گزینههای جدید در پرونده هستهای قرار داشت و به موجی از خوشبینی به آینده این بازار در پی فضای مثبت مذاکرات انجامید.
شرایط فوق افزایش قیمت سهام بسیاری از سهامهای بورسی را در پی داشت و صفهای خرید در تعدادی از گروهها تشکیل شد. این مهم در حالی اتفاق افتاده که باید توجه داشت ارزش معاملات بورس تهران به کمتر از 75میلیارد تومان رسید که نسبت به ماههای اخیر کاهش شدیدی را نشان میدهد. به عبارت دیگر، ارزش معاملات در سال 92 به بیش از 800 میلیارد تومان هم رسید و به طور متوسط روزانه 400 تا 600 میلیارد تومان سهام دادوستد میشد.
خودروییها و داروییها گروههای پیشرو بازار
در بازار دیروز گروه شرکتهای خودرویی، ایران خودرو با حدود چهار میلیون صف خرید، سایپا یک میلیون و 200هزار صف خرید و پارس خودرو نیز با بیش از 20میلیون تقاضای خرید به کار خود پایان دادند. درحالی شرکتهای خودروساز و قطعهساز بورسی با افزایش تقاضا مواجه شدند که شایعاتی مبنی بر تعدیل مثبت غولهای خودروسازی در بازار به وجود آمده، اما این اخبار هنوز از سوی مدیران شرکتهای بزرگ از جمله ایران خودرو و سایپا تایید یا تکذیب نشده است.
در گروه قطعهسازان هم صنایع ریختهگری، تولید محور خودرو، کمک فنر ایندامین، ماشینسازی نیرو محرکه و فنرسازی زر بیشترین افزایش قیمت را داشتند. علاوه بر خودروییها، شرکتهای دارویی هم مدعی پیشرو بودن این روزهای بازار شدهاند. در گروه دارویی احتمال افزایش 15درصدی قیمت برخی اقلام دارویی، در نیمه دوم امسال و افزایش محدودیت واردات دارو برای افزایش تولید داخلی محصولات قوت گرفته است.
قیمتهای کنونی بورس به سمت جذابیت پیش میرود
فردین آقابزرگی، ناظر اسبق معاملات و کارشناس نظارت بر شرکتها در سازمان کارگزاران بورس با اشاره به اینکه سازمان بورس و فعالان بازار سرمایه نقش تعیینکنندهای در روند بازار نداشتند یا نقش بسیار کمتری نسبت به دولت دارند، معتقد است: یکی از راهکارهای افزایش جذابیت در بازار سهام و ورود نقدینگی به این بازار برای رونق به معاملات کاهش کنترل قیمتگذاری توسط دولت است.
این کارشناس سرمایه تصریح کرد: بورس ما متاثر از تصمیمهای اقتصادی و غیراقتصادی به حالت رکودی رسیده که عواملی همچون کنترلهای دولت بر نرخگذاری، محدودیتهای تحریم، عدم امکان دریافت درآمدهای ارزی از خارج و قیمتگذاری مواد اولیه و وضع مالیات بر روند آن تداوم می بخشد. آقابزرگی، درباره وضعیت قیمت سهام شرکتها گفت: قیمت اوراق بهادار در بورس به کمترین حد خود رسیده و به سمت جذابیت پیشمیرود و در آینده کاهش بیشتری در قیمتها به وجود نخواهد آمد، زیرا نرخهای فعلی شرایط جذابی را به وجود آوردهاند.
احتمال کاهش تقاضا در مهرماه
در فرابورس هم شاخص به رقم 810 واحد نزدیک شد که شرکتهای پتروشیمی مارون، نفت پاسارگاد، پتروشیمی زاگرس، فولاد ارفع، پتروشیمی جم، توکاریل و بانک خاورمیانه بیشترین تاثیر مثبت را داشتند. در این بازار اوراق امتیاز تسهیلات مسکن در برخی نمادها به قیمت بیش از 100هزار تومان معامله شد و برخی دیگر از سررسیدها به محدوده 95 تا 100 هزار تومان رسیده است.
روز گذشته توکلی، رییس اداره ابزارهای نوین مالی فرابورس پیرامون افزایش دوباره قیمت اوراق تسهیلات مسکن اعلام کرد، یکی از دلایل اصلی این افزایش قیمت، بالا رفتن حجم نقل و انتقال در هفتههای پایانی تابستان و در پی آن بالا رفتن حجم تقاضا نسبت به عرضه این اوراق در فرابورس است که احتمال میرود این حجم تقاضا در مهرماه کاهش پیدا کند.