شاخص کل تالار شیشهای بورس تهران بار دیگر رنگ قرمز به خود گرفت و با کاهش 484 واحدی به رقم 65 هزار و 835 واحد رسید. عقبگرد شاخص کل بورس اوراق بهادار در حالی رخ داد که این شاخص طی سه روز متوالی روند مثبت و صعودی را طی کرده بود. روز گذشته بیشتر شرکتهای حاضر در بازار منفی شده، اما شرکتهای بانکی و خودرویی بیشترین تاثیر منفی را در شاخص بورس گذاشتند از آن جمله میتوان به نمادهای بانک ملت، سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین ، بانک صادرات ایران، بانک تجارت، ایرانخودرو، سرمایهگذاری غدیر و گروه مپنا اشاره کرد.
روند ریزشی قابل پیشبینی بوده بهطوریکه انتشار اخبار مثبت اقتصادی نیز نتوانست جلوی ریزش قیمتها را بگیرد و بورس تهران به دلیل ادامه افت قیمت نفت، کاهش شدیدی را تجربه کرد. در عین حال اخبار مثبتی از جمله اجرای کیفیسازی پنج ساله پالایشگاهها، بهبود وضعیت پتروشیمیها و حضور بانکها در 85 صندوق سرمایهگذاری منتشر شد اما سایه سنگین افت قیمت نفت مانع از آن شد تا بورس تهران به این اخبار واکنشی نشان دهد. این اتفاقات موجب شد تا شاخص بورس تهران بار دیگر به کانال 65 هزار واحدی نزول کرده و شرایط نامطلوبی را برای همراهان خود ایجاد کند.
با منفی شدن مجدد بورس تهران ارزش معاملات هم بهشدت افت کرد. در بازار نقدی فرابورس ایران نیز شاخص کل با 17 واحد کاهش به رقم 729 واحد رسید. روز گذشته نمادهای پتروشیمی مارون، پتروشیمی جم، گروه سرمایهگذاری پتروشیمی ایرانیان، پتروشیمی زاگرس، شرکت پتروشیمی خراسان و ذوبآهن اصفهان در کاهش شاخص فرابورس اثرگذار بوده و فقط نماد میدکو به اندازه 0.57 درصد در رشد شاخص فرابورس اثر داشته است.
بیاعتمادی، جو حاکم بر بازار
در حالی که به نظر میرسد بازار سهام درصدد پیش گرفتن یک روند معقول و منطقی است برخی کارشناسان معتقدند همانگونه که در دیماه سال ۹۲ خوشبینیهای افراطی سهامداران که فقط از اخبار مثبت، سیگنال دریافت میکردند و به اخبار منفی توجهی نداشتند، موجب نوعی عدم تعادل در بازار شد، در دیماه ۹۳ نیز احتیاطهای افراطی نسبت به اخبار منفی به عدم توازن در بازار دامن زدند، بهطوریکه سرمایهگذاران سرخورده از روند بازار سهام به اخبار مثبت توجهی ندارند و نسبت به بازار بیاعتمادند.
اخبار مثبت پیرامون گروههای پتروشیمی (نرخ خوراک پتروشیمی)، پالایشگاهیها (تعویق افتادن کیفیسازی) و همچنین اخبار پیرامون حذف بهره مالکانه برای دو غول سنگآهنی، گلگهر و چادرملو در صورتی که پتانسیل کمک به رونق شاخص بورس را دارند اما هنوز بهطور کامل مورد توجه سرمایهگذاران قرار نگرفته است. در این شرایط و در حالی که مذاکرات هستهای در ژنو در حال برگزاری است، هر نوع خبر مثبت و منفی از این مذاکرات میتواند روند بازار سهام را تغییر دهد.
سرمایهگذاری بانکها در بورس
از مهمترین خبرهای پیرامون بورس مجوز بانک مرکزی به بانکها برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس بود که براساس آن بانکها و موسسات اعتباری در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک با رعایت حدود مقرر در دستورالعمل سرمایهگذاری موسسات اعتباری، امکان سرمایهگذاری دارند. در عین حال مذاکرهکنندگان ایران و گروه 1+5 رایزنیهای جدی و مفیدی در ژنو داشتند و ماه آینده دوباره با یکدیگر دیدار خواهند کرد. در این رابطه سفیر سابق آمریکا در لبنان و معاون فعلی دبیر کل سازمان ملل خبر داد که توافق هستهای با ایران تا حد زیادی محقق شده اما به دلایلی امضای آن به تاخیر افتاده است. خبرهای مثبت فوق نیز نتوانست بازار سهام را به حرکت وا دارد و این بازار بار دیگر روند نزولی را در پیش گرفت.
با گروههای بازار سهام
گروه خودرو و ساخت قطعات همسو با جو بازار منفی معامله شدند. رینگسازی مشهد و سایپا آذین نمادهای مثبت گروه بودند. معاملات اکثر نمادهای گروه بانک و موسسات اعتباری نیز در بازه منفی معامله شدند. بانک خاورمیانه نماد مثبت این گروه بود و با معامله ۳۵.۶ میلیون سهم بانک صادرات ایران پرحجمترین معاملات گروه را داشت. در گروه سیمان به دلیل وجود مازاد کلینکر بهعنوان ماده اولیه تولید سیمان، انجمن سیمان با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت با هدف کنترل انرژی و جلوگیری از بیکیفیت شدن تولید، از ۲۴ دیماه فعالیت کورههای تولید کلینکر را متوقف کرده است و قرار بر این شده که وزارت نفت در راستای تشویق این اقدام، یارانهای را برای تولیدکنندگان سیمان در نظر بگیرد. دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به اثرات مثبت این امر گفت: با این اقدام علاوه بر افزایش نقدینگی شرکتهای سیمانی، کلینکر در کارخانهها به سیمان تبدیل و به بازار عرضه میشود. سیمان کارون تنها نماد مثبت این گروه در پایان معاملات بود، همچنین شاهد خریدهای سنگین حقوقی در قیمت ۱۵۰۰ ریال (قیمت عرضه اولیه) نماد سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان بودیم. تنها گروهی که اکثر نمادهای آن در بازه مثبت معامله شد گروه انبوهسازی بود. سرمایهگذاری شاهد با معامله ۱۳ میلیون سهم پرحجمترین معاملات گروه را داشت. گروه بیمه و گروه قند و شکر در بازه منفی معامله شدند.