در هفته گذشته بورس اوراق بهادار تهران با بازدهی سه درصدی و افزایش حجم و ارزش معاملات مواجه شد؛ بهگونهای که ارزش معاملات خرد انجامشده در بورس اوراق بهادار تهران در هفته گذشته به رقم 7،580 میلیارد ریال بالغ شد. این رقم در مقایسه با رقم مشابه هفته گذشته (3،920 میلیارد ریال) رشد 93 درصدی را نشان میدهد. از سوی دیگر ارزش تقاضای خرید سهام در بورس در مقایسه با عرضههای انجامشده در این هفته نیز افزایش داشته بهطوریکه نسبت تقاضا به عرضه سهام در بورس از میانگین روزانه 4.2 واحد هفته قبل به 11.1 واحد طی هفته جاری افزایش یافت که این امر بیانگر فزونی تقاضا نسبت به عرضههای انجامشده است.
در پنج روز کاری هفته گذشته ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم به 11197 میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل 145درصد افزایش یافته است. همچنین تعداد 3890میلیون سهم در 362 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب 128.5 درصد و 81.5 درصد افزایش را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد. در هفته گذشته سهام خدمات فنی و مهندسی با 20/15 درصد، حمل ونقل، انبارداری و ارتباطات با 74/11 درصد، ساخت محصولات فلزی با 53/11 درصد و استخراج نفت گاز و خدمات جنبی بهجز اکتشاف با 87/8 درصد افزایش قیمت بیشترین تغییر در شاخص را نسبت به سایر گروهها به خود اختصاص دادند.
ورود نقدینگی به بازار سرمایه
برآیند مثبت متغیرهای مختلف بازار سهام پس از ماهها رکود در هفته گذشته بیانگر ورود نقدینگی به این بازار و افزایش قابل توجه حجم معاملات پس از مدتهاست. با رشد سه درصدی بورس اوراق بهادار در هفته گذشته، میانگین زیان سهامداران که تا سطح 9 درصد افزایش پیدا کرد به 6.2 درصد رسید.
در رشد بازار سهام بیش از همه شـرکتهای پتروشیمی، معدنی، تجهیزاتی و بانکی موثر بودند. اما مهمترین مسئله در ادامه این روند مشخص شدن تعیین نرخ بهره مالکانه معادن و قیمت خوراک پتروشیمیها در مباحث مربوط به بودجه 94 است که اگر همجهت با بازار سرمایه نباشد، به بازگشت رکود در این بازار میانجامد. در عین حال گزارشهای شش ماهه شرکتها نیز میتواند به تقویت روند مثبت بورس کمک کند. اما دلیل اصلی رونق بازار سهام در روزهای اخیر جو روانی مثبت پیرامون مذاکرات هستهای است.
روند افزایشی سود شرکتهای بورسی
در این رابطه حسن قالیباف اصل، مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران درباره وضعیت فعلی بازار سرمایه معتقد است که حقوقیها هم در حال خرید هستند و رونق معاملات ناشی از فعالیت دو گروه حقیقی و حقوقی است؛ به طوری که نقش هر کدام 50 درصد است. وی تاکید کرد: طبق آمارها، شرکتهای حقوقی هم به ارزندگی قیمت سهام با توجه به قیمت کاهشیP/E تاکید دارند. مصطفی امید قائمی، مدیر عامل شرکت توسعه مالی مهر آیندگان در رابطه با شرایط بنیادی شرکتها و ظرفیت مثبت شدن بازار اذعان کرد: در حال حاضر نسبت قیمت بر درآمد (P/E) اکثر سهمها مانند پتروشیمیها و بانکها در حد چهار تا پنج است که این نسبت بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری است. قائمی در ادامه افزود: حتی اگر بازدهی بانکی 24درصد یا 25درصد یا سپرده اوراق مشارکت 23درصد داشته باشیم باز به نفع سرمایهگذار است که در بورس سرمایهگذاری کند چون سود شرکتهای بورسی یک روند افزایشی دارد و همین امر خرید سهام را توجیهپذیر میکند.
بسته پیشنهادی بورس به مجلس
از مهمترین خبرهای هفته گذشته این بود که شرکت بورس دومین بسته پیشنهادی خود را برای افزودن به لایحه رفع موانع تولید براساس نظرات و پیشنهادهای فعالان بازار به مجلس ارسال کرده است. در این بسته مواردی همچون نحوه قیمتگذاری فرآوردهها، عوارض مختلف مربوط به معادن، پرداخت تسهیلات اعطایی از محل صندوق توسعه ملی به شرکتهای سهامی عام، عرضه مشارکت و سایر اوراق بهادار اسلامی از طریق بورس، سازوکار راهاندازی بازار آتی و ابزار مشتق نرخ ارز، حضور نهادهای مالی و پولی معتبر بینالمللی در بازار مالی ایران، انتشار سهام بدون حق رأی، پذیرش و معامله صندوقهای سـرمـایـهگـذاری ارزی و صندوقهای سرمایهگذاری لیزینگ و گواهی سپرده بلندمدت بانکی، سازوکار تعیین نرخ سود از طریق عرضه و تقاضا در بازار اوراق بهادار و مالیات بر سود انباشته سالانه مورد توجه قرار گرفته است.
احیای اعتماد از دست رفته
معاملات این هفته نشان داد که کمی از اعتماد از دست رفته سرمایهگذاران احیا شده و بازار با جوی بهتر از نیمه ابتدایی سال مواجه است. در کل فضای رو به رشد، اما آرامی را میتوان برای بازار سرمایه کشور متصور بود. گرچه باید سرمایهگذاران با توجه به تاثیرپذیری برخی از گروههای بازار همچون فلزات پایه، فولاد و محصولات پتروشیمی از قیمتهای جهانی چون نفت و فرآوردههای نفتی و فلزات با در نظر گرفتن تمامی ابعاد به خرید سهام اقدام کنند.