وجود فضاها و ساختمانهای تاریخی در بسیاری از شهرهای ایران یکی از جذابیتهایی است که مورد توجه بسیاری از گردشگران است. اغلب این مکانهای تاریخی بدون استفادههای دیگر و تغییر کاربری در گذر زمان تخریب شدند و بسیاری از آنها به دلیل عدم حمایت و بازسازی از بین رفتند، تجربه کشورهای موفق در زمینه گردشگری تاریخی نشان میدهد که تغییر کاربری این بناها و استفاده از ظرفیتهای آنها با حمایت سرمایهگذاران هم منبعی برای کسب درآمد و جذب توریست هستند و هم موجب بقای این بناها خواهد شد.
بهتازگی هم مدیركل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی در این باره گفته است: تغییر كاربری اصولی بناهای تاریخی فرصتی مغتنم در جهت رونق گردشگری و جذب بیشتر گردشگران به استان است. به گزارش نسیم نیوز، محمد سویدانلویی با اشاره به اجرای طرح تغییر کاربری بناهای تاریخی و احیای این بناها و سرمایهگذاری اقتصادی در آنها افزود: با اجرای طرح تغییر كاربری بناهای تاریخی علاوه بر اینكه بافتهای تاریخی احیا و ساماندهی میشوند، گردشگری نیز توسعه مییابد.
این مقام مسئول گفت: بافتهای تاریخی قلب اقتصادی هر كشور و استانی به شمار میروند كه باید به آن توجه ویژه داشت و از آنها استفاده اصولی و مطلوب کرد. سویدانلویی افزود: در این راستا اداره كل میراث فرهنگی خراسان شمالی در حال حاضر پنجبنای تاریخی شامل حمامهای تاریخی شهرستانهای فاروج، جاجرم و رویین اسفراین، آیینهخانه مفخم بجنورد و قلعه جلال الدین گرمه را مرمت و تغییر كاربری داده است.
ما هم در این کلاف با توجه به وجود اماکن تاریخی بسیاری که در کشور وجود دارد پیشنهاد میدهیم، سرمایهگذاران روی تغییر کاربری اماکن تاریخی با حفظ و نگهداری بافت تاریخی آنها سرمایهگذاری کنند تا هم موجب رونق گردشگری و افزایش درآمد از این مجرا شوند و هم بانی نگهداری و حفظ این اماکن باشند. این تغییر کاربریها میتواند در زمینه برگزاری نمایشگاهها، راهاندازی مراکز فروش صنایع دستی و راهاندازی رستورانهای سنتی باشد که تجربه نشان داده بسیار هم موفق عمل کرده است.