کرهزمین تنها مکانی در عالم محسوب میشود که حیات و زندگی در آن جریان دارد اما علاقه انسان به کشف ناشناختهها و برقراری ارتباط با حیات فرازمینی همواره انگیزه خوبی برای شکلگیری پروژههای فضایی بوده است. پیشرفت فناوری کمک بسیاری به تحقق برنامههای فضایی دانشمندان کرده اما باید به این نکته نیز توجه داشت که علوم فضایی و کشف دنیاهای ناشناخته جریانی با هزینههای سنگین محسوب میشود.
به گزارش عصر ایران، با برخی از پرهزینهترین ماموریتها و برنامههای فضایی بیشتر آشنا میشویم.
افقهای جدید
برآورد هزینه: 650 میلیون دلار
کاوشگر فضایی افقهای جدید در ژانویه 2006 سفر خود را به سوی پلوتو آغاز کرد و انتظار میرود در ژوییه 2015 به مقصد اولیه خود برسد. بر همین اساس، یکی از مهمترین رویدادهای سال در زمینه ستارهشناسی شکل میگیرد. این کاوشگر سفر خود را در کمربند کوییپر و فضای خارج از منظومه شمسی انجام میدهد.
ماون
برآورد هزینه: 671 میلیون دلار
ماون(MAVEN) یکی از چندین فضاپیمایی است که بر مریخ نظارت دارند و از سپتامبر 2014 در مدار قرار دارد. این فضاپیما پس از سفری 10 ماهه و طی مسافت 442 میلیون مایل در مدار قرار گرفته و وظیفه انجام پژوهش درباره اتمسفر سیاره سرخ را برعهده دارد.
رصدخانه فضایی گایا
برآورد هزینه: یکمیلیارد دلار
رصدخانه فضایی گایا به آژانس فضایی اروپا تعلق دارد و طی ماموریت پنج ساله خود - از دسامبر 2013 آغاز شده است - دقیقترین سرشماری از از کهکشان راه شیری که تاکنون صورت گرفته انجام میدهد. بر همین اساس، کاتالوگی درباره حدود یکمیلیارد شیء، به طور عمده ستارگان و همچنین سیارات فراخورشیدی، کوازارهای دور و سیارکها و ستارههای دنبالهدار نزدیک شکل خواهد گرفت. انتظار میرود دادههای جمعآوریشده بینشی جدید را درباره گذشته، حال و آینده کهکشان ما شکل دهد.
روزتا و فیلای
برآورد هزینه: 1.1 میلیارد دلار
روزتا که توسط آژانس فضایی اروپا طراحی شده یکی از جذابترین ماموریتهای فضایی در سالهای اخیر محسوب میشود. در آگوست 2014، روزتا به نخستین کاوشگر فضایی مبدل شد که دور یک ستاره دنبالهدار گردش میکند. این برنامه فضایی با فرود کاوشگری کوچک به نام فیلای روی سطح ستاره دنبالهدار از جذابیت بیشتری برخوردار شد. اگرچه فیلای فرود راحتی را تجربه نکرد و پس از چند روز به واسطه کمبود نیرو در حالت خاموش قرار گرفت اما ستارهشناسان امیدوارند این کاوشگر بار دیگر در فصل تابستان به ماموریت خود ادامه دهد.
جونو
برآورد هزینه: 1.1 میلیارد دلار
بهعنوان بخشی از برنامه «مرزهای جدید»، جونو جدیدترین فضاپیمای ارسال شده توسط ناسا به سوی مشتری، بزرگترین سیاره منظومه شمسی است. جونو سفر خود را در آگوست 2011 آغاز کرد و در ژوییه 2016 به مقصد خود خواهد رسید. جونو نخستین فضاپیمای ارسالی به سوی مشتری است که نیروی آن توسط پلوتونیوم تامین نمیشود و از پنلهای خورشیدی برای این کار استفاده میکند.
گالیله
برآورد هزینه: 1.6 میلیارد دلار
گالیله سفر خود را به سوی بزرگترین سیاره منظومه شمسی در سال 1989 آغاز کرد و نخستین فضاپیمایی نام گرفت که در دسامبر 1995 گردش به دور مشتری را آغاز کرد. اطلاعات مهمی درباره قمرهای مشتری که یکی از آنها به نام «اروپا» دارای اقیانوسهایی از آب زیر پوسته یخی خود است توسط گالیه جمعآوری شد. اروپا بهعنوان یکی از نامزدهای میزبانی از حیات در سیارههای دیگر محسوب میشود. پس از هشت سال گردش به دور مشتری، گالیله با ارسال به اتمسفر این سیاره نابود شد تا قمرهای آن توسط میکروارگانیزمهایی که ممکن بود از زمین همراه این فضاپیما باشند آلوده نشود.