بازنشستگی زود هنگام زنان را باید از دو موضع مورد بررسی قرار داد؛ یک بحث مهم اقتصادی است که بر دوش فرد است و دیگری بر دوش دولت است. اگر این بازنشستگی زود هنگام با 20 سال سابقه کار و 30 روز حقوق برای این دسته از زنان همراه باشد با کمبود بودجه از سوی دولت و بسیاری از سازمان های بازنشستگی همراه خواهد شد و اگر هم دولت با 20 سال سابقه کار و 20 روز حقوق نسبت به بازنشستگی زنان اقدام کند که در نهایت این مهم به نفع زنان نخواهد بود و جایز نیست.
از سوی دیگر باید توجه داشت که در هر حالت بازنشستگی پیش از موعد با 20 سال سابقه کار یعنی خروج تدریجی نیروهایی که بیش از همه به سوابق آنان نیازمندیم. به عبارتی از نظر من این بازنشستگی زود هنگام به نفع بازار کار نخواهد بود و ما نیز می توانیم همچون سایر کشورهای خارجی نسبت به بازنشستگی مردان بالای 65 سال سن و زنان 60 سال سن اقدام کنیم یا افراد را با 30 سال سابقه فعالیت بازنشسته کنیم.
اما در هر شکل آن بازنشسته کردن افراد با 20 سال سابقه بیمه تامین اجتماعی در رشته های مختلف که در بازار کار حضور مستمر و مدام داشته اند شاید در 10 ساله سوم که کشور با توجه به تجارب آنان نیاز بیشتری به خدمت آنان دارد حائز اهمیت باشد. از سویی دیگر باید توجه داشت که بازنشستگی با این شرایط نیز می تواند منجر به کمتر شدن سهم استخدامی زنان در بازار کار دولتی و خصوصی شود.
تجربه سال های گذشته نیز بارها نشان داده است که کارآفرینان معمولا از تجارب، مهارت و توانایی های نیروهای خود بیشتر بهره می گیرند و اگر با بازنشسته کردن زنان فکر می کنیم فضایی برای ورود نیروهای جوان تر در بازار کار را فراهم خواهیم کرد، باید گفت با توجه به تجارب بخش خصوصی در سال های گذشته این بخش قطعا باز هم سراغ نیروهای باتجربه و بازنشسته خواهد رفت چرا که برای این بخش حداقل نه صرفا علم که بیشتر تجربه و سرعت در کار و مهارت افراد مهم است.
فعال اقتصادی