تقریبا هر روز سبز در بازار، یک روز بعد با منفی بیشتر بازار مواجه میشود. شاخص کل روز گذشته هم به حرکت کمرمقش در کانال 63 هزار واحد ادامه داد و با کاهش 191 واحدی به 63 هزار و 227 واحد رسید.شاخص قیمت وزنی نیز در این بازار با ریزش 80 واحدی رقم 26 هزار و 491 واحد را ثبت کرد. وضعیت بازار بورس در این روزها بیشتر شبیه به دست و پا زدن است تا روال معمول معاملات. گشتی در بازار سهام نشان میدهد که تعداد اندکی از تالارنشینان حافظ اقدام به معامله میکنند و فقط تماشاچی هستند.
ابهامهای موجود در روند مذاکرات هستهای و شرایط نامناسب اقتصادی، انگیزه صعود را از بازار گرفته است و با وجودی که در برخی روزها شاخص کل سبزپوش میشود اما بازار به دلیل ارزش پایین معاملات جای خود را به نزول بیشتری میدهد. روز گذشته هم ارزش معاملات سهام در بورس تهران به اندکی بیش از 51 میلیارد و 716 میلیون تومان رسید که حاصل دستبهدست شدن بیش از 299 میلیون سهم و دارایی مالی در 29هزار و 615 دفعه معامله بود. در فرابورس اما ارزش معاملات این بازار طی دیروز از 98 میلیارد تومان عبور کرد که ناشی از خریدوفروش بیش از 47 میلیون سهم و اوراق بهادار در 12 هزار و 446 نوبت خریدوفروش بود.
حمایت حقوقی از برخی سهمها
شاخص بازار اول اما طی این روز با افت 101 واحدی عدد 45 هزار و 618 واحد را فتح کرد، درحالیکه شاخص بازار دوم با ریزش 624 واحدی در محدوده 130 هزار و 472 واحد ایستاد. در بازار فرابورس نیز شاخص کل این بازار (آیفکس) با افت سه واحدی در محدوده 711 واحد ایستاد.براساس این گزارش، سه نماد معاملاتی هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس، بانک ملت و پالایش نفت اصفهان بیشترین تأثیر منفی را در پایین کشیدن شاخص کل بورس بر عهده داشتند.
در عین حال نمادهای معاملاتی شرکت ایرانترانسفو، پتروشیمی شیراز و همراه اول به لطف حقوقیهای خود با اقبال نسبی خریداران سهام همراه بودند. در این بین احتمال تعدیل مثبت در گزارش عملکرد 12 ماهه حسابرسی شده شرکت ایرانترانسفو و تقسیم سود نقدی مناسب در آستانه برگزاری مجمع عادی سالانه سهامداران به تکاپوی بورسبازان در نماد معاملاتی «بترانس» انجامیده است. در سایر نمادهای معاملاتی، بازارگردانی ضعیف حقوقیها از سهام موجود در سبد دارایی آنها دیده میشود.
در گروه سیمانیها انتظار سود تقسیمی مناسب در مجمع اگرچه به ایجاد انگیزههای مثبت برای خریداران انجامیده اما اظهارنظر دولت در غیرمنطقی بودن افزایش 25 درصدی قیمت سیمان و در عین حال انتظار برای افزایش قیمت بهای تمام شده تولید از بابت هزینه حملونقل و سوخت برای سیمانیها باعث شده تا حقوقیهای این گروه نیز علاقهای برای بازارگردانی داراییهای خود نداشته باشند. در این گروه سیدکو بهعنوان بزرگترین عرضه اولیه سهام در گروه سیمانیها که با قیمت 150 تومان برای هر سهم در بازار کشف قیمت شد اکنون با تقاضای خرید 138 تومانی در بازار مواجه شده است. به گزارش فارس آنچه در بازار این روزها مشهود است اینکه با وجود تحمل زیان از سوی سهامداران اما علاقهای برای خروج از این بازار دیده نمیشود؛ سهامدارانی که هنوز به این بازار وفادار مانده و معتقدند همچنان آینده متعلق به بازار سرمایه است. این در حالی است که فصل مجامع امسال نیز به لحاظ تقسیم سود نقدی اندک در مقایسه با سالهای گذشته بر کاهش هرچه بیشتر شادابی بازار افزوده است.
آب پاکی روی دست سیمانیها
درحالیکه در برخی گروهها سهامداران چشم به راه گرانیها هستند اما خبرهای رسیده حاکی از آن است که فاز سوم هدفمندی یارانهها قرار نیست با شتاب زیادی به اجرا گذاشته شود. به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت امسال بهره مالکانه معادن بهرغم اجازهای که وزارت صنعت داشت، افزایش نیافت و حتی حقوق دولتی برای معادن سنگ آهن کاهش یافته که طی روزهای آینده اعلام میشود. وی همچنین گفت: در زمینه اکتشاف و سرمایهگذاری معدنی اولویت ما افزایش تولید و تمرکز بر پهنههای اکتشافی جدید است که در این میان از سرمایهگذاران بخشخصوصی تقاضا داریم موضوع را جدی تلقی کنند و ما نیز تلاش میکنیم موانع را از پیشروی آنها برداریم و برخی قوانین را اصلاح کنیم. به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت سال گذشته بهرغم رکودی که در بخش معدن داشتیم حدود 10 درصد رشد ارزش افزوده در این بخش را تجربه کردیم و به رشد 5 درصدی در بخش صنعت نیز دست یافتیم. وزیر صنعت اما آب پاکی را روی دست گروه سیمانی ریخت و گفت: با اشاره به درخواست تولیدکنندگان سیمان مبنی بر افزایش 22 درصدی قیمت این محصول اظهار کرد: این درخواست پذیرفته نیست، چراکه تولیدکنندگان توجیهی برای افزایش قیمت ندارند و باید خود را با قیمتهای جهانی مطابقت دهند.