در دادوستدهای روز گذشته بورس تهران علاوه بر رشد حجم معاملات، شاخصها نیز مثبت شدند. در معاملات روز دوشنبه گروه محصولات فلزی، خودرو و گروه مالی با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروههای صنعت ایستادند. همچنین بیشترین رشد شاخصهای صنعتی متعلق به شاخص زراعت، محصولات چوبی و خودرو بود. در ابتدای معاملات روز گذشته فعالان تالار شیشهای شاهد توقف نماد هلدینگ خلیجفارس بودند و با این اطلاعیه ناظر بازار مواجه شدند که نماد معاملاتی شرکت صنایع پـتـروشـیمی خلیجفارس، به منظور بررسی بیشتر اطلاعات، متوقف شد.
گفته میشود به دلیل وجود اطلاعات مثبت در پتروشیمی بندرامام و اثرگذاری آن در سهام هلدینگ خلیج فارس، نماد این شرکت متوقف شده است. هلدینگ خلیج فارس که از شرکتهای تاثیرگذار در بورس است در حالی روز گذشته متوقف شد که در روزهای گذشته با افزایش قیمت مواجه شده و از تعادل در عرضه و تقاضا برخوردار بود.
بیاعتمادی سهامداران حقیقی به آینده بازار سهام
یکی از مسائل مهم این روزهای بورس بیاعتمادی سهامداران حقیقی به آینده بازار است. با توجه به اینکه اعتماد به وضعیت بازار سهام از جمله مهمترین مولفههای سـرمایهگذاری در بـورس است، عملکرد شرکتهای حقوقی و سهامداران عمده نیز بر این مسئله بیش از پیش دامن میزند، چرا که حمایت خاصی از بازار در برهههای حساس و زمانهایی که جو هیجانی بر بازار سهام حکمفرما شده است، مشاهده نمیشود.
با نگاه به فراز و فرودهای ارزش بازار میان رقمهای 500 میلیارد تومان و 200 میلیارد تومان، این توقع از بازارگردانها جهت حمایت از بازار سهام چندان بیجا نمینماید. از طرفی زمان انجام این بازارگردانی و فائق آمدن بر جو منفی بازار نیز از مولفههای تاثیرگذار بر وضعیت بورس است. گرچه با در نظر گرفتن اینکه شرکتهای حقوقی منابع خود را از بازار تامین میکنند، احتمال اینکه آنها نیز اسیر جو هیجانی شوند بسیار است.
بیاعتمادی نسبی پس از تمدید
از سوی دیگر نکتهای که نباید از آن غافل ماند اینکه روند بیاعتمادی سهامداران حقیقی به آینده کوتاهمدت بازار، پس از تمدید مذاکرات هستهای تشدید شده است و اکثر سرمایهگذاران خرد با توجه به مشخص شدن نگاه بودجه سال 94، به بازار سهام چشم دوختهاند. این مهم در شرایطی اتفاق افتاده است که قیمت اغلب سهام شرکتها در کف قیمتی خود قرار دارند اما سهامداران با توجه به وضعیت سود بانکی 22 درصدی، ترجیح میدهند پول خود را در این بازار موازی سرمایهگذاری کنند و تا زمانی که در بازار سهام مدیریت ریسک صورت نپذیرد و سود سپردهها کاهش نیابد، این روند ادامه خواهد داشت.
چالشهای بودجه سال 94 در رابطه با بازار سهام
در عین حال سهامداران حقوقی نیز این روزها با توجه به مشخص شدن رویکرد بودجه به بازار سهام، کم تحرکتر از همیشه به بازار سهام نگاه میکنند و این ابهام با توجه به پیش زمینهای که در مورد نرخ خوراک پتروشیمیها از سال گذشته به وجود آمده، همچنان پابرجا مانده است. آن هم در شرایطی که نزدیک به 40 درصد صنایع بازار، مستقیم و غیرمستقیم متاثر از نرخ خوراک پتروشیمیها است.
از دیگر نگرانیهای مربوط به بودجه میتوان به نرخ بهره مالکانه اشاره کرد که همچنان نامشخص است و نرخ بهره نیز با توجه به اینکه صنعت بانکداری 10 درصد بازار سهام را به خود اختصاص داده است، از جمله موارد تاثیرگذار بر روند آینده بازار سهام است. آنچه که این روزها دولت و مجلس با توجه به تجربههای سالهای گذشته بیش از همیشه مورد توجه قرار دهند، اجتناب از تصمیمهای ناگهانی و به یکباره در رابطه با بودجه و در کل بازار سهام است تا بیش از پیش این بازار در گیرودار تصمیمهای هیجانی قرار نگیرد.
ایجاد صندوق تثبیت بازار سرمایه
از جمله اقدامات جدی و تاثیرگذاری که در روزهای گذشته پیرامون بازار سهام اتفاق افتاده است، گزارش کمیسیون مشترک رسیدگی به لایحه رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور است که تقدیم مجلس شد. در ماده الحاقی 26 این لایحه آمده است به منظور کنترل یا کاهش مخاطرات سامانهای یا فرادستگاهی بازار سرمایه کشور در شرایط وقوع بحرانهای مالی و اقتصادی و اجرای سـیـاسـتهـای عـمومی حاکمیتی در شرایط مذکور و به منظور حفظ و توسعه شرایط رقابت منصفانه در بازار سرمایه، یک در هزار منابع صندوق توسعه ملی در زمان ابلاغ این قانون و از آن به بعد، یک در هزار منابع واریزی به صندوق توسعه ملی پس از تبدیل به ریال، در اختیار صندوق تثبیت بازار سرمایه قرار میگیرد و بخشی از منابع سازمان بورس و اوراق بهادار با تصویب شورای عالی بورس و اوراق بهادار و سایر منابع مالی در چارچوب قوانین و مقررات با تصویب مراجع ذیصلاح قانونی، به این صندوق تعلق میگیرد، ضمن اینکه کلیه فعالیتهای صندوق تثبیت بازار سرمایه از مالیات معاف خواهد بود.