در جریان معاملات بازار سهام، شاخص بورس پس از 12 روز روند نزولی، سرانجام به مدار رشد بازگشت و با افزایش 487 واحدی، در ارتفاع 66 هزار واحد قرار گرفت چنانکه ارزش خرید حقیقیها از حقوقیها پیشی گرفت و صفهای فروش سنگین جای خود را به صفهای خرید داد. گروه خودرویی، مالی و فنی مهندسی بیشترین تاثیر را در صعود شاخص کل و تعادل بازار سهام داشتند. نمادهایی مانند گروه مپنا، ایران خودرو، سایپا، گروه بهمن، بانک صادرات ایران، بانک انصار، ایران ترانسفو، بانک ملت، سرمایهگذاری خوارزمی، کالسیمین، پارس خودرو و پست بانک ایران از جمله نمادهای تاثیرگذار بر شاخص بودند.
سیر صعودی شاخص کل با افزایش حجم معاملات در گروههای مختلف ادامه یافت و با بهبود بیش از پیش روند معاملات بهخصوص در بخش بانکی و خودرویی، این نماگر رشدی بیش از پیش را تجربه کرد. با آرامتر شدن فضای معاملات در ادامه کار شاهد بودیم که شیب صعودی شاخص ملایمتر شد. در ادامه کار عرضه برخی از صفهای خرید از جمله در نماد بانک سینا نیز به حمایت بیشتری از شاخص منجر شد.
این روند تا اواخر زمان معاملات ادامه یافت و در دقایق پایانی زمان بازار نیز معامله بلوکی در درصدهای مثبت در نماد سرمایهگذاری غدیر حمایت دیگری را از شاخص به عمل آورد و به این ترتیب این نماگر بار دیگر به 66 هزار واحد رسید. در فرابورس ایران نیز شاخص کل با افزایش 16واحدی با 745 واحد و ارزش بازار اول و دوم فرابورس به 60 هزار میلیارد تومان رسید. به طور کلی در بازار سهام پیرو مصاحبههای روز گذشته رییس سازمان بورس و رییس بانک مرکزی، با افزایش قیمت سهام شرکتها انگیزه خرید در بین سهامداران تقویت شد و شاهد جوی مثبت بودیم.
تصویب تاسیس صندوق تثبیت بازار سرمایه در مجلس
از خبرهای مهم پیرامون بازار سهام بحث تاسیس صندوق تثبیت بازار سرمایه بود که براساس آن نمایندگان مجلس تاسیس این صندوق را بهعنوان نهاد مالی تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار، با شخصیت حقوقی مستقل و غیردولتی تصویب کردند. براساس این لایحه، بخشی از منابع سازمان بورس اوراق بهادار با تصویب شورای عالی بورس اوراق بهادار و سایر منابع مالی در چارچوب قوانین و مقررات با تصویب مراجع ذیصلاح قانونی، به این صندوق تعلق میگیرد. همچنین در بند (ب) ماده الحاقی 26 لایحه رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی آمده است: شرکتهای پذیرفته شده در بورس و بازارهای خارج از بورس براساس میزان سهام شناور خود در هر یک از بازارهای مذکور و براساس مقرراتی که به پیشنهاد سازمان بورس اوراق بهادار به تصویب میرسد، میتوانند تا 10درصد سهام خود را خریداری و تحت عنوان سهام خزانه، در شرکت نگهداری کنند.
نشانههای رونق بورس با اجرای برنامههای دولت
محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییسجمهور در گفتوگو با مهر با بیان اینکه دولت برای بازار سرمایه برنامه دارد، گفت: نشانههای رونق بورس با اجرای برنامههای دولت نمایان خواهد شد. رییس دفتر رییسجمهور افزود: تاکید دولت بر تامین مالی ازطریق بازار سرمایه و ایجاد اطمینان بیشتر در مردم برای سرمایهگذاری در این بازار است. نهاوندیان گفت: بنگاههای بزرگ در بورس، اثر و نقش دارند و افزایش درآمد آنها میتواند تلقی و محاسبات مردم را در طرف تقاضا افزایش دهد که امید میرود با سالم شدن بازار سرمایه، شاهد گزارشهای بهتری در این بازار باشیم. رییس دفتر رییسجمهور در پایان خاطرنشان کرد: در این میان، چنانچه عامل روانی که گاه التهاباتی در بازار ایجاد میکند، کنترل و بازار از شفافیت بیشتر برخوردار شود، نشانههای صعود بازار را خواهیم دید.
گزارش 9 ماهه شرکتها فراتر از حد انتظار
از سوی دیگر محمد فطانتفرد، رییس سازمان بورس اوراق بهادار اعلام کرد: در 9 ماهه امسال گزارش عملکرد شرکتهای بورسی نشان میدهد درصد پوشش سودآوری در حد انتظار و در مواردی فراتر از انتظار بوده است. به گزارش سنا، وی گفت: سودآوری شرکتهای حاضر در بورس به طور متوسط در 9 ماهه امسال 18 درصد نسبت به مدت مشابه 92 رشد داشته است. فطانتفرد در مورد نمادهای بسته بورس و نگرانیها در خصوص افت بیشتر شاخص در صورت بازگشایی این نمادها افزود: خوشبختانه با رایزنیهایی که با حوزههای ذیربط و با نظارت معاون اول رییسجمهور انجام شده است به راه حلهای خوبی رسیدیم که بهزودی اعلام میشود. وی از سهامداران خواست به دور از هیجان و تبعیت از رفتارهای جمعی و صرفا براساس تحلیل خود نسبت به خریدوفروش سهام اقدام کنند تا نتیجه بهتری بهدست آید.
معرفی سهام با P/E کمتر از 5
در شرایطی که متوسط نسبت قیمت بر درآمد بازار به 5. 3 مرتبه در آذرماه کاهش یافته است، هماکنون با توجه به ریزشهای ماه جاری این نسبت به پنج رسیده باشد. این نسبت از ابتدای سال 92 تاکنون به کمترین مقدار خود رسیده است. در گروه سیمانی، بیشتر نمادهای سیمانی نسبت قیمت بر درآمد کمتر از پنج دارند. به جز سهام سیمان کردستان، سیمان دورود و سیمان سپاهان بیشتر نمادهای گروه کمتر از متوسط بازار هستند.
کاشی پارس و چینی ایران نیز نسبت قیمت بر درآمد کمتر از متوسط بازار دارند. در گروه لیزینگی بیشتر نمادهای گروه نسبت قیمت بر درآمد کمتر از متوسط بازار دارند. در گروه فرآوردههای نفتی، نفت پاسارگاد، صنایع شیمیایی سینا، نفت ایرانول متوسط نسبت قیمت بر درآمد کمتر از بازار دارند. افست، گروه صنعتی بارز، کویر تایر، صنایع لاستیکی سهند، شیشه همدان، فرآوردههای نسوز ایران، شیر پاستوریزه پگاه خراسان، پارس مینو، فرآوردههای غذایی و قند پیرانشهر، توسعه صنایع بهشهر، معدنی و صنعتی چادرملو نسبت قیمت بر درآمدشان کمتر از متوسط بازار است. در گروه دارویی نیز تعداد سهامی که نسبت قیمت بر درآمد کمتر از پنج دارند زیاد است. پخش البرز، داروسازی تولید دارو، داروسازی جابرابن حیان، سرمایهگذاری البرز، البرز دارو، تولید مواد اولیه داروپخش، سبحان دارو و ایران دارو اینگونهاند. در گروه فلزی، آلومینیوم ایران، فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران نسبت قیمت بر درآمد کمتر از پنج دارند. در گروه پتروشیمی، پتروشیمی زاگرس کمترین نسبت قیمت بر درآمد را با 3.5 دارد.
بعد از آن پتروشیمی پردیس با 3.7مرتبه، شرکت پتروشیمی خراسان 3.8 و بعد از آن پتروشیمی کرمانشاه، پتروشیمی شازند، گلتاش، پتروشیمی جم، پتروشیمی مارون، گروه صنعتی پاکشو، پاکسان قرار دارند. در گروه بانکی، بانک پارسیان، بانک کارآفرین، بانک اقتصاد نوین، بانک انصار، بانک صادرات ایران نسبت قیمت بر درآمد کمتر از 5.2 دارند.