توجه به مسائل زیست محیطی و توسعه پایدار کشاورزی مانند افزایش حاصلخیزی خاک، حفاظت از منابع آبی، کاهش خطر آب شوری خاک، تجمع نیتراتها، گازهای گلخانهای و بازگشت مواد اولیه خاک و همچنین مشارکت در تجزیه کربن از مزیتهای کشاورزی ارگانیک است. در کشاورزی ارگانیک که انرژی کمتری مصرف میشود، بهرهوری بیشتری نسبت به کشاورزی مرسوم دارد و بسیاری از کشورها به این مهم دست یافتهاند.
در کشاورزی ارگانیک مبارزه با آفتها و بیماریها بهصورت بیولوژیک انجام میشود و مصرف نهادههای شیمیایی (کود و سم) جایی ندارد. این مسئله رکن اصلی و مطرح در کشاورزی پایدار بهشمار میرود. هزینههای پایین، راندمان بالا و بهرهوری مطلوب کشاورزی ارگانیک معیشت کشاورزان را افزایش میدهد و از سلامت انسانها و حیوانات دفاع میکند. همچنین سوددهی اقتصادی کشاورزی ارگانیک در سیستم خردهمالکی است. بنابراین کشاورزی ارگانیک میتواند نقش مهمی در تحول اقتصاد کشاورزی ما ایفا کند.
شوربختانه به طور نامحسوس فعالیتهایی در زمینه محصولات تراریخته یا همان GMO در کشور در حال انجام است. مصرف محصولات تراریخته در جهان مخالفان بسیاری دارد؛ در آمریکا که چند دهه است در تولید این محصولات پیشقدم بوده، مخالفتها هر روز بیشتر میشود. در ژاپن ممانعتهایی ایجاد و در روسیه تولید محصولات تراریخته ممنوع شده است. همچنین کشورهای اروپایی نیز اجازه کشت این محصولات را ندارند.
حال با این تفاسیر باید ببینیم دولت ما در قبال این محصولات چه کاری میکند؟ انجمن ارگانیک ایران بهشدت با واردات و تولید محصولات تراریخته مخالف است. ما معتقدیم که سلامت جامعه را باید با تولید محصولات ارگانیک تامین کنیم.
* رییس انجمن ارگانیک ایران