بدقولی مسئولان وزارت نفت در اعلام قیمتهای جدید فرآوردهها و برگزاری جلسه با مدیران شش پالایشگاه بورسی و فرابورسی در هفته جاری، مانع از بازگشایی نماد این گروه شده است. به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، در پی برگزاری جلسه هفته گذشته کمیتهثبات بازار سرمایه که با مصوبات حمایتی و مثبتی همراه بود، موجی از امید به رفع ابهامات و بهبود وضعیت گروه پالایشگاهی ایجاد شد و همه فعالان بازار سرمایه منتظر عملی شدن وعدهها مخصوصا، وعدههای مسئولان وزارت نفت شدند تا زمینه بازگشایی نماد شش پالایشگاه بورسی و فرابورسی فراهم شود.
براساس این گزارش، اما آخرین پیگیریهای بورس پرس از مسئولان و مدیران شرکتها نشان میدهد، وزارت نفت باوجود وعده برگزاری جلسهای اختصاصی با هر کدام از مدیران شش پالایشگاه و اعلام قیمتها فرآوردهها و نرخ خوراک در هفته جاری، تاکنون هیچ اقدامی را از جمله اعلام زمان جلسه به عمل نیاورده است. به همین دلیل به نظر میرسد، باوجود همه تلاشهای روزانه مسئولان بازار سرمایه در دریافت صورتهای مالی میاندورهای پالایشگاهها (که مستلزم اعلام قیمتها از سوی وزارت نفت به شرکت ملی پالایش و پخش و ابلاغ به پالایشگاهها است)، مسئولان وزارت نفت برای عملی کردن وعدهها بهای چندانی نمیدهند و موضوع بازگشایی نماد این شرکت در ماه جاری اهمیت چندانی برای آنان ندارد.
با این اوصاف، این هفته هم خبری از بازگشایی نماد پالایشگاهها نخواهد بود. این درحالی است که قرار بود بعد از اعلام قیمتها از سوی وزارت نفت و تهیه صورتهای مالی، نماد سه پالایشگاه فرابورسی تهران، شیراز و لاوان در این هفته و سپس نماد سه شرکت دیگر بورسی شامل پالایشگاههای اصفهان، بندرعباس و تبریز بازگشایی شود. بنابراین، در شرایطی مسئولان سازمان بورس، زمان دریافت صورتهای مالی میاندورهای پالایشگاهها را تا 30 بهمن در نظر گرفتهاند که در صورت عدم اعلام قیمتها از سوی وزارت نفت در روزهای آتی، احتمال تمدید توقف نماد پالایشگاه به دلیل لزوم ارائه بودجه سال آینده وجود خواهد داشت. این همه درحالی است که مسئولان وزارت نفت دلیل یا دلایل تاخیر در ارائه قیمتها را اعلام نکرده و معلوم نیست مسئول این موضوع مهم برای پالایشگاهها و سهامداران چه کسی است و چرا به وعدهها عمل نمیشود؟
میزان تاثیر نماد شرکتهای پالایشی در شاخص بورس
در حال حاضر، سه نماد «شبندر»، «شپنا» و «شبریز» در بازار بورس معامله میشوند و سایر شرکتهای پالایشی نیز در بازار فرابورس قرار گرفتهاند، برهمین اساس میتوان گفت، با بازگشایی نمادهای مذکور، شاخص کل تنها تحت تاثیر سه نماد فعال در بورس قرار خواهد گرفت.
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس نیوز ضمن بیان مطلب فوق با اشاره به اینکه اکنون حدود 10 تا12 درصد ارزش کل بازار سهام در اختیار سه شرکت پالایشی نفت بندرعباس، اصفهان و تبریز است، اظهار کرد: با پیشبینیهای بهعمل آمده به دلیل کاهش جهانی قیمت نفت، احتمال میرود سهام سه شرکت فوق با اصلاح قیمتی حدود 30 تا 35 درصد در دو مرحله بازگشایی و سپس به روال طبیعی معاملات بازگردند. اما بر طبق محاسبات انجام گرفته تاثیر این شرکتها بر شاخص بورس بیش از شش هزار واحد نخواهد بود و این رقم برای زمانی است که بر فرض محال قیمتهای این سه شرکت در روز بازگشایی صفر در نظر گرفته شود.
سید یاسر شریعت، خواستار بازگشایی هرچه سریعتر نماد شرکتهای پالایشی شد و افزود: در شرایط فعلی بازار سهام، بازگشایی هر چه سریعتر نمادهای شرکتهای پالایشی میتواند علاوه بر تزریق اعتماد به بازار سرمایه به آزادسازی نقدینگی بسیار زیادی از سوی افراد حقوقی و حقیقی سهامدار سه شرکت فوق منجر شود. وی در ادامـه خـاطـرنـشان کرد: روند اصلاح قیمتی سهام شرکتهای پالایشی به سیاستگذاری بازار سهام بستگی دارد اما در مجموع، بازار روند نزولی شارپی را به خود نخواهد گرفت و پس از ایجاد یک شوک کوتاهمدت در نهایت به رونق بازار سهام منجر خواهند شد.
شریعت، روند معاملات هفته اخیر بازار سهام را امیدوارکننده دانست و گفت: در چند هفته اخیر، پس از ریزشهای مکرر قیمت سهام شرکتهای بورسی، رشد حدود 10 تا 15 درصدی قیمتها امری منطقی بود اما این روند تا روز یکشنبه هفته گذشته پیشبینی شده بود که با توجه به روند روزهای بعد امیدواری به تداوم رونق در بازار سرمایه بیشتر شد. این کارشناس بازار سهام، رونق بازار سهام در میانمدت و بلندمدت را منوط به نتایج مذاکرات هستهای اعلام کرد و یادآور شد: در حال حاضر، انتشار هرگونه اخبار مثبت از مذاکرات هستهای، میتواند تاثیرات قابلتوجهی در کلیت بازار سهام داشته باشد.