یک تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: نکته بسیار مهم در مصرف ارزهای آزاد شده این است که ورود این حجم به اقتصاد ایران باید بهگونهای باشد که کوچکترین تلاطمی در اقتصاد ایجاد نکند و در نهایت به ضد خودش تبدیل نشود. سعید لیلاز دیروز در گفتوگو با ایرنا افزود: اگر میزان ارزی که دولت و بانک مرکزی در خارج از کشور دارند، به یکباره به اقتصاد تزریق شود، اولاً تلاطم ایجاد میکند چون رقم قابل توجهی است و منجر به نوسانات شدید قیمت ارز میشود و خود این تلاطم و بیثباتی نیز دستاوردهای اقتصادی دولت یازدهم را از بین میبرد.
وی ادامه داد: از آنجا که دولت یازدهم از نظر انضباط مالی کارنامه خوبی دارد و تاکنون بسیار مراقبت کرده تا چاپ نقدینگی بیحساب و کتاب نداشته باشد و تورم ایجاد نکند، اگر این دلارها یکجا وارد اقتصاد شود، به بیثباتی نرخ ارز منجر میشود. استاد دانشگاه علامه اضافه کرد: هرگونه بیثباتی نرخ ارز، تولیدکنندگان داخلی را ناامید میکند، اشتغال را از بین میبرد، واردات را افزایش و درآمدهای ریالی دولت را کاهش میدهد.
وی یادآور شد: از آنجا که هدف ما سامان بخشیدن به اقتصاد کشور است و این ارزها را نیز برای محقق شدن این هدف وارد اقتصاد میکنیم، مهم است که این پولها به واردات کالاهای سرمایهای که تولید ثروت میکند، اختصاص داده شود و با خرید ماشینآلات، تجهیزات و ورود تکنولوژی به بخش نفت سروسامان دهیم و سپس اقدام به ایجاد زیرساختها و زیربناها کنیم.
این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه این ارزها حتی نباید به واردات کالاهای واسطهای و مواد اولیه اختصاص یابد، افزود: میتوان آنها را مانند دولت قبل، یکباره به واردات موادغذایی و مصرفی اختصاص داد اما راهحل درست این است که زیرساخت ایجاد کنیم، شبکه حملونقل هوایی و شبکه حملونقل ریلی را سامان دهیم، ماشینآلاتی وارد کنیم که از نیمه سال 95 بتوانیم آثارش را بهتدریج در اقتصاد ملی شاهد باشیم.
وی افزود: این بهترین کار ممکن است که دولت یازدهم میتواند انجام دهد و با توجه به چشم انداری که از بازار نفت و قیمت جهانی نفتخام داریم، به نظر نمیرسد، ظرف چند سال آینده بتوایم منابع ارزی قابل توجهی برای اختصاص به سرمایهگذاری داشته باشیم از این رو تنها فرصت باقی مانده ملت ایران، استفاده درست از دلارهای آزاد شده است تا بتواند با تحرکی اساسی و بنیادی در اقتصاد ملی، به افزایش اشتغال داخلی، افزایش تولید داخلی و تولید ثروت در کشور بپردازد.
این اقتصاددان تأکید کرد: اولاً ورود این ارزها به اقتصاد باید تدریجی باشد، ثانیاً به هیچوجه نباید منجر به رشد نقدینگی مضاعف شود، ثالثا فقط به واردات کالاهای سرمایهای، زیرساختی، زیربنایی و تکنولوژی اختصاص داده شود.