مدیرعامل تامین سرمایه امین گفت: حتی در بورسها هم این اتفاق میافتد که بورسهای بزرگ، بورسهای کوچک را خریداری میکنند و به همین ترتیب، ارزش بازار بورسهای کوچک را تحتتملک خود درمیآورند و در جغرافیای بزرگتری خدمت میکنند. به گزارش اقتصادنیوز، شرکتها مراحل رشد مختلفی از بدو شروع فعالیت تا بلوغ کامل طی میکنند و براساس اهداف و استراتژی و سهم بازار مدنظر، بیشتر تلاش میکنند تا به سهم بازار پیشبینی شده خود دسترسی پیدا کرده و جایگاه خود را تثبیت کنند. اما اگر این شرکتها بخواهند همه مراحل رشد را از تولد تا بلوغ کامل طی کنند، پروسه بسیار زمانبری پیشرو خواهند داشت که بحث ادغام و تملیک این مراحل را آسانتر کرده است.
علی سنگینیان، مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین، در خصوص بحث ادغام و تملیک اظهار کرد: ادغام و تملیک امکانی است که برای شرکتها وجود دارد تا از فرصتهای بازار استفاده کنند و بتوانند با شرکتهایی که در حال رقابت با آنها هستند و شرکتهایی که به نوعی میتوانند در این چرخه به آنها کمک کنند، ترکیب شوند و شرکت بزرگتری ایجاد کنند که قدرت رقابتی بیشتری دارد .
وی در این خصوص ادامه داد: بنابراین شرکت «الف» که سهم بازار خوبی دارد و نگران این است که شرکت «ب» بخشی از سهم بازار وی را در اختیار بگیرد تلاش میکند تا شرکت «ب» را تصاحب کند تا کل سهم بازار را در اختیار داشته باشد. سنگینیان افزود: یا اگر دو شرکت فرض کنند که ادغام شدن آنها با یکدیگر ارزش افزوده بیشتری ایجاد میکند با هم ادغام میشوند و علاوه بر آنکه سهم بازار بیشتری کسب میکنند به راحتی میتوانند با سایر رقبا، هم تراز شوند.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین در خصوص نمونههای خارجی بحث ادغام و تملیک خاطرنشان کرد: بحث ادغام و تملیک در دنیا بهعنوان یک مفهوم کامل تجاری پذیرفته شده و آمار مالی و اقتصادی دنیا، نشاندهنده این است که این اعداد بسیار بزرگ است. وی ادامه داد: حجم ادغامی که در دنیا اتفاق میافتد کمتر از حجم معاملاتی نیست که در بورسها اتفاق میافتد این به این معناست که، به همان سطحی که در بورسها معاملهها صورت میگیرد، در بحث ادغام و تملیک هم این اتفاق میافتد.
وی با اشاره به روند این مقوله در بازارهای جهانی به این نکته اشاره کرد که حتی در بورسها هم این اتفاق میافتد که بورسهای بزرگ، بورسهای کوچک را خریداری میکنند و به همین ترتیب ارزش بازار بورسهای کوچک را نیز تحت تملک خود درمیآورند و در جغرافیای بزرگتری خدمت میکنند. سنگینیان در خصوص قوانین درج شده مربوط به ادغام و تملیک در کشور ابراز کرد: در ایران خیلی به این مقوله پرداخته نشده و در قوانین بهصورت شفاف به آن اشارهای نشده و تنها در قانون اصل44 اشاره کوچکی شده اما در قانون تجارت، مفاهیم روشنی در این خصوص نداریم.
وی در این خصوص افزود: اما در بازار سرمایه اتفاقی شبیه به ادغام و تملیک اتفاق افتاده، به این صورت که معاملات بلوکی و معاملات کنترلی خارج از بازار، تشابه زیادی به رویه ادغام و تملیک داشته و از طرفی وجود هلدینگهایی که سهام مالکیتی دارند نیز در همین راستا است. وی در ادامه در خصوص نحوه اطلاعرسانی در خصوص ادغام و تملیک بیان کرد: این شفافیت در دنیا در خصوص فرآیند ادغام و تملیک وجود دارد و پروسه کاری و مشاورهای و قیمتگذاری آن کاملا شفاف است اما در ایران تا به حال این فرآیند مدون نبوده و براساس تصمیمهای هیاتمدیره اتفاق میافتاده است.