علی لاریجانی، رییس مجلس هفته پیش در همایش سراسری فرماندهان و مدیران قرارگاه خاتمالانبیا(ص) سپاه پاسداران بهصورت رسمی از سپاه و قرارگاه خاتمالانبیا خواست تا وارد پروژههای معدنی کشور شوند. همچنین در این مراسم سردار عبداللهی، فرمانده قرارگاه خاتمالانبیا(ص) نیز از پیشنهاد قرارگاه به دولت برای اعطای مجوز شناسایی، اکتشافات و استخراج معادن خبر داد. اما درحال حاضر این سوال مطرح است که آیا قرارگاه خاتمالانبیا سپاه هماکنون در پروژههای معدنی حضور دارد یا خیر و اگر حضور دارد چه پروژههای را برعهده دارد؟
به گزارش صدای اقتصاد اگرچه قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا هماکنون بهعنوان یکی از بزرگترین پیمانکاران اصلی و مهم پروژههای عمرانی و ملی کشور شناخته میشود و بیشتر به کار ساخت و احداث پروژههای عمرانی همچون راهها، سد، فازهای پروژههای نفت و گاز و... مشغول است اما یکی از فعالیتهای مهم این شرکت نیز هماکنون در زمینه صنایع معدن است تا جایی که در سایت رسمی قرارگاه و در بخش پروژهها بخشی به معرفی پروژههای معدنی اختصاص دارد.
در سایت رسمی قرارگاه درباره دلایل حضور قرارگاه در پروژههای معدنی نوشته شده است: «با عنایت به ذخایر عظیم معدنی که بهعنوان یک موهبت الهی در اختیار ما قرار دارد و نظر به نیاز مبرم کشور به فرآوردههای معدنی بهعنوان صنعت مادر، قرارگاه انجام فعالیتهای معدنی را در حوزههای اکتشاف، استخراج و فرآوری صنایع معدنی در دستور کار خود قرار داده است.»
همچنین در بخش دیگری از این بخش به معرفی توانمندیهای فنی و تجهیزات قرارگاه خاتم (ص) پرداخته و نوشته شده است: «قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا(ص) با بهرهگیری از متخصصان مجرب معدن و زمینشناسی و همچنین تجهیز خود به پیشرفتهترین ماشینآلات روز دنیا در زمینه اکتشاف (CS1000، CS14 Mustang13-F3، CS3000، CS1500) هماکنون بهعنوان یکی از توانمندترین پیمانکاران این عرصه بهشمار میرود که امکانات و توانایی فعالیت در همه شاخههای اکتشافی را دارد.
در این سایت سپس به معرفی پروژههای قرارگاه در بخشهای مختلف از جمله بخش اکتشاف و استخراج پرداخته شده است و مهمترین پروژههای در حال اجرای این بخشها که شامل: «اجرای عملیات حفاری اکتشافی مس پروفیری در استانهای جنوب و جنوب شرقی کشور و استخراج معادن مس تفت در استان یزد» است، معرفی شدهاند.
علاوهبر اینها در بخش دیگری از سایت قرارگاه خاتم(ص) پروژههای درحال اجرای حوزه صنایع معدنی (فرآوری) معرفی شدهاند که شامل «احداث کارخانه تولید آهن اسفنجی میانه، احداث کارخانه تولید آهن اسفنجی بافت، احداث کارخانه فولادسازی بافت، احداث کارخانه تغلیظ مس سونگون و احداث کارخانه ککسازی سوادکوه» میشوند.
علاوه بر معرفی پروژههای در دست اجرا در سایت قرارگاه مهمترین پروژههای معدنی کشور نیز که تاکنون از سوی قرارگاه خاتم اجرا شدهاند نیز معرفی شدند. پروژههایی مانند «اجرای عملیات حفاری اکتشافی در معادن طبس، گلگهر، سنگان، سونگون (حفر چال تا عمق 750 متر و حفر چالهای زاویهدار تا 45 درجه)، اجرای عملیات اکتشافی به روش ژئوفیزیک در پروژههای معدنی، استخراج و حمل سنگ بوکسیت جاجرم، استخراج و حمل سنگآهن گلگهر و استخراج و حمل سنگ آهک معادن به کارخانههای سیمان صوفیان، خزر، ارومیه، فارس، پتروشیمی شیراز و...»
علی لاریجانی در همایش فرماندهان قرارگاه خاتمالانبیا(ص) گفت: «تقریبا در همه حوزههای کوچک کشور معادنی وجود دارد که متاسفانه این معادن دچار حبس مال شدهاند و احتکار صورت گرفته و در بسیاری از آنها بهرهوری انجام نشده که در این زمینه نیز احیای معادن خیلی ضروری است، شما میتوانید برای برخی پروژههایتان این معادن را تحویل بگیرید و به بهرهبرداری برسانید و احیاشان کنید زیرا احیای معادن میتواند زنجیره تولید را در کشور کامل کند.»
البته در این بین بسیاری از کارشناسان معتقدند اگر قرار است قرارگاه خاتمالانبیا(ص) فعالیتها و حضور خود را در بخش معدن افزایش دهد بهتر است این حضور بیشتر در بخش اکتشافات باشد؛ یکی از نقاطی که هماکنون توجه کمی به آن در کشور وجود دارد و به دلیل ریسک بالا بخش خصوصی و فعالان اقتصادی نیز تمایل چندانی به سرمایهگذاری در آن ندارند. به اعتقاد کارشناسان قرارگاه خاتمالانبیا(ص) با حضور پررنگ در بخش اکتشافات معدنی میتواند پتانسیلهای جدید بسیاری را در بخش معدن کشور به فرصت برای سرمایهگذاران بخش خصوصی تبدیل کند.