شاخص کل بورس اوراق بهادار در هفتهای که گذشت با افزایش 0.09 درصدی به 64 هزار و 70 واحد رسید. در عین حال شاخص صنعت در آخر هفته، روی عدد 53 هزار و 612 واحد ایستاد. شاخص بازار اول به 47 هزار و 444 واحد و شاخص بازار دوم به 124 هزار و 393 واحد رسید. در هفته منتهی به 20 اسفندماه، دو میلیارد و 18 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش سه هزار و 831 میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این مدت 43 هزار و 347 خریدار در 163 هزار و 195 دفعه به دادوستد پرداختند. از ابـــتدای امسال، 153 میلیارد و 698 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 513 هزار و 227 میلیارد ریال دادوستد شده است. در این مدت تعداد 3 میلیون و 638 هزار و 431 سرمایهگذار، در 12 میلیون و 642 هزار و 446 دفعه این تعداد سهام را خریداری کردهاند. بازار سهام از ابتدای سال 236 روز کاری فعالیت داشته است.
پیشرفت مذاکرات هستهای و امیدواری به آینده بازار سهام
در ادامه روند نوسانی بازار سهام طی هفتههای اخیر که عمدتا نیز به دلیل اخبار ضد و نقیض رسیده از مذاکرات هستهای به وجود آمده است، هفته گذشته شاهد روندی بودیم که تفاوتهای بسیاری داشت. در مورد مذاکرات هستهای هم در حال حاضر هیچگونه پیشداوری و پیشبینی از نتیجه و مفاد آن نمیتوان انجام داد و تمام اخبار و شایعات منتشر شده تنها در حد حدس و گمان است ولی آنچه از اظهارنظرهای طرفین مذاکره به دست آمده نشان از پیشرفت قابل توجه در موارد اختلاف دارد و در صورت حصول توافق هستهای، حرکت اصلی پیشرونده بازار سهام آغاز میشود.
آنچه در آخرین روز معاملاتی هفته به چشم آمد معاملات بلوکی و حضور حقوقیها در بازار بود که در نهایت منجر به بالا رفتن حجم و ارزش معاملات و همچنین پس گرفتن کانال 64 هزار واحدی شد. نکته مهم آن است که از تعداد فروشندهها کاسته شده ولی خریداران هم مرددند. سال گذشته در بهار بازار کمرمق بود و شاید این تجربه، کمی سرمایهگذاران را عقبنشینی داده است تا با احتیاط بیشتری اقدام به سرمایهگذاری کنند.
دومینوی ریزش قیمتها با بازگشت پالایشیها
یکی از مسائلی که این روزها مطرح است گمانهزنی پیرامون بازگشت نماد شرکتهای پالایشگاهی به بازار سهام است. برخی فعالان بازار سهام بر این باورند که بازگشایی نماد شرکتهای پالایشگاهی، دومینوی ریزش قیمتها را کامل کرده و شاخص کل را در آستانه کانال 60 هزار واحدی قرار خواهد داد. با در نظر گرفتن ارزش بازار شرکتهای پالایشگاهی، میزان تاثیرپذیری شاخص کل از این شرکتها بالا میرود.
بر این اساس برخی از کارشناسان بازار سهام معتقدند مدیران بورسی برای شاخصسازی از نمادهای پالایشگاهی استفاده خواهند کرد. نماد پالایشگاه اصفهان از اسفند 92، پالایشگاه تهران از فروردین 93 و پالایشگاههای بندرعباس، تبریز، لاوان و شیراز از اواخر تیرماه امسال به دلیل مطرح شدن بحث کیفیسازی و تاثیر آن روی سودآوری این شرکتها متوقف شدهاند و علاوه بر حواشی این توقف بر این صنعت و نیز بازار سهام، سرمایه سهامداران این شرکتها هم در حبس چندماهه بهسر میبرند.
عرضه اولیه سهام در فرابورس
از خبرهای مهم هفته آینده بازار سهام عرضه اولیه سهام یک شرکت معدنی در فرابورس ایران است. درحالیکه روند بازار فرابورس در هفته گذشته عمدتا منفی بوده است، امروز شاهد عرضه اولیه سهام خواهیم بود. براین اساس 10 درصد از سهام شرکت فرآوری زغالسنگ پروده طبس برای نخستینبار پس از پذیرش در بازار دوم فرابورس ایران، روز شنبه 23 اسفندماه 1393 در نماد «کپرور1» عرضه خواهد شد. از 18 میلیون سهم عرضه شده در این نوبت، 8 میلیون سهم برای کشف قیمت و 10میلیون سهم مابقی نیز به معاملهگران آنلاین اختصاص پیدا کرده است ضمن اینکه محدودیت خرید سهام در هر کارگزاری 83 هزار سهم تعیین شده و صندوقهای سرمایهگذاری اعم از مشترک و قابل معامله هیچگونه سهمیهای برای خرید سهام ندارند. شرکت فرآوری زغالسنگ پروده طبس با سرمایه 180 میلیارد ریال به تولید کنسانتره زغالسنگ میپردازد و شرکتهای تکادو، معدنجو و معادن منگنز ایران سهامداران عمده آن هستند.