تمام کارآفرینانی که با شور و هیجان مثال زدنی در بازار مشغول کار هستند، در نهایت هدفی به غیر از زندگی بهتر برای خانواده شان ندارند. این هدف شاید گاهی اوقات ملموس نباشد، اما جای هیچ تردیدی درباره اش نیست. البته گاهی اوقات کارآفرینان در تامین هزینه های خانواده با مشکل رو به رو می شوند. دقیقا مثل قهرمانی که دقیقه آخر دستش از مدال طلا خالی مانده است. به همین خاطر ضروری است کارآفرینان و به طور کلی همه مردم نکات کلیدی درباره مدیریت و امنیت مالی درس های کلیدی را یاد بگیرند.
اگر شما هم دوست دارید فعالیت تان در دنیای کسب و کار همراه با نتایج ملموس برای اعضای خانواده باشد، این مقاله راهنمای خوبی جلوی راه تان قرار می دهد. ما در ادامه برخی از مهمترین نکات برای مدیریت مالی خانواده و تامین امنیت مالی را مرور خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید تا درس های طلایی این حوزه را به خوبی یاد بگیرید.
امنیت مالی در دنیای کنونی
کسانی که روزگاری زندگی بی نهایت راحتی داشتند و بعد از چند ماه حساب بانکی شان به صفر رسید، کم نیستند. خیلی وقت ها کارآفرینان زمین و زمان را در این ماجرا مقصر می دانند، اما اگر ماجرا را تا ته دنبال کنیم، تمام سرنخ ها به خود کارآفرینان ختم می شود.
مطلب مرتبط: مدیریت مالی شخصی با تکنیک های طلایی
احتمالا شما هم دوستانی را سراغ دارید که هیچ برنامه ای برای پول شان ندارند؛ همان هایی که اگر میلیون ها دلار هم در طول ماه دربیاورند، بازهم در عرض چند روز تا آخرین سنت را حیف می کنند. ما در اینجا دنبال راهکارهایی ساده و کاربردی برای جلوگیری از ورشکستگی افراد و همچنین مدیریت مالی درست خانواده هستیم. شاید فکر کنید فقط حسابدارها و مدیران مالی حرفه ای از پس چنین برنامه ریزی برمی آیند. خب در این صورت باید بگوییم ما توصیه های همین کارشناس های حرفه ای را برای تان خلاصه کرده ایم!
طراحی بودجه: الگوبرداری از دنیای کسب و کار
اولین توصیه ما در این مقاله کمی عجیب به نظر می رسد. خب مگر فقط برندها نیستند که باید برنامه ای دقیق برای بودجه شان داشته باشند؟ ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم مدیریت خانواده هم دقیقا مثل مدیریت استارت آپ هاست. همانطور که یک شرکت بدون طراحی بودجه یک روز هم دوام نمی آورد، خانواده هم باید برنامه مالی مشخصی داشته باشد. مثلا اینکه چه زمانی نوبت پرداخت هزینه کلاس های فرزندان است یا خرج هفتگی خوراکی های موردنیاز چقدر خواهد بود، از جمله مواردی است که شما باید مدنظر داشته باشید.
یادتان باشد، شما اینجا هیچ کار متفاوتی در مقایسه با عرصه کسب و کار ندارید. فقط به جای هزینه های جاری شرکت، باید تمام هزینه های احتمالی خانواده را زیر ذره بین ببرید. آن وقت فرصتی طلایی برای مدیریت حقوق یا درآمدتان خواهید داشت. فکر می کنم اینطوری آدم استرس کمتری تا آخر ماه تحمل کند، مگر نه؟
حذف هزینه های بی مورد: پیش به سوی پس انداز!
شما در طول ماه چقدر پس انداز می کنید؟ قبول دارم در شرایط کنونی همین که آدم حقوقش را تا آخر ماه حفظ کند، خیلی کار کرده اما شما نباید تسلیم شرایط شوید. در همین شرایط دشوار هم برخی از خانواده ها بخشی از درآمدشان را پس انداز می کنند. به طوری که اگر یکهو نیاز مالی غیرقابل پیش بینی سر و کله اش پیدا شد، دست شان در پوست گردو نماند.
سوال اصلی که اینجا مطرح می شود، چگونگی پس انداز است. خب وقتی برنامه مالی خانواده بی نهایت فشرده باشد، دیگر جایی برای پس انداز باقی نمی ماند؛ مگر اینکه مثل دنیای هری پاتر یک چوب جادو داشته باشیم تا معادلات را به هم بریزد!
فرمول ما در این بخش تا حد زیادی ساده و کاربردی است. شما باید اول هر ماه هزینه های کلی را بررسی کرده و بعد هم گزینه های بی ربط را کنار بگذارید. به زبان خودمانی، دور خرج های بی مورد را خط بکشید. شاید این کار در ابتدا بی نهایت سخت و حتی غیرممکن به نظر برسد، اما خیلی زود بدان عادت خواهید کرد. به طوری که بعد از مدتی کوتاه هر ماه دنبال هزینه های اضافی برای کنار گذاشتن از برنامه تان خواهید بود.
یادتان باشد، پولی که هر ماه پس انداز می کنید، نباید همینطور یک گوشه بماند. در عوض سرمایه گذاری اش در حوزه های مختلف ایده خوبی خواهد بود. شکی نیست که مبالغ کوچک اهمیتی برای سرمایه گذاری ندارد، اما بعد از 3-2 ماه شما مبلغ نسبتا مناسبی برای سرمایه گذاری خواهید داشت. پس لازم نیست ناامید شده یا دور سرمایه گذاری را خط بکشید.
پرداخت فوری هزینه های تعمیر: گزینه ای اقتصادی
برخی از خانواده ها سال های سال کارهای تعمیرات را عقب می اندازند. ایده پشت چنین تنبلی هایی معمولا «صرفه جویی مالی» است. اگر نظر ما را بخواهید، چنین کاری اصلا صرفه جویی محسوب نمی شود؛ چراکه سال به سال هزینه تعمیرات بیشتر شده و به مرور اوضاع خانه یا هر وسیله دیگری که قصد تعمیرش را دارید هم بدتر می شود. به طوری که چند وقت بعد باید دو تا سه برابر هزینه بیشتر برای تعمیر پیاده شوید.
مطلب مرتبط: همه آن چیزی که درباره مدیریت مالی شخصی باید بدانیم
تیم های ورزشی معمولا یک بودجه اختصاصی برای تعمیر استادیوم و سایر تجهیزات ورزشی کنار می گذارند. شاید این کار خیلی محتاطانه به نظر برسد، اما نقش موثری در باقی ماندن تیم های موردنظر در کورس قهرمانی دارد. هرچه باشد موفقیت های ورزشی بدون امکانات که نمی شود.
مثال بالا به خوبی اهمیت پرداخت فوری هزینه های تعمیر را نشان می دهد. شما می توانید در فرآیند پس انداز بخشی از پول تان را به چنین موردی اختصاص دهید. البته حواس تان باشد یکهو همه پس اندازتان را خرج موارد الکی نکنید. هرچه باشد آدم همیشه وسوسه های متنوعی برای تغییر دکوراسیون و هزار و یک کار بی مورد دیگر پس ذهنش دارد.
ایجاد بودجه اضطراری: آمادگی برای روز مبادا
زندگی همیشه مطابق میل ما پیش نمی رود. خیلی ها دوست دارند به محض رسیدن به 50 سالگی بازنشست شده و یک زندگی رویایی در سراسر دنیا برای خودشان داشته باشند. با این حال همیشه چنین داستان خوشی در انتظار افراد نیست. چه بسا مردم در برخی از نقاط دنیا هیچ وقت رنگ بازنشستگی را هم نبینند. به علاوه، همیشه اتفاقات ناگوار مثل مهمان ناخوانده منتظر آدم است. بنابراین اگر خودمان را برای این سناریوها آماده نکنیم، طوری غافلگیر می شویم که نگو.
مدیران باهوش همیشه مقداری از سود شرکت را در یک حساب جداگانه برای روزهای مبادا ذخیره می کنند. چنین حساب هایی تحت عنوان «بودجه اضطراری» طبقه بندی می شود. البته مهمترین مسئله مراقبت از این بودجه است؛ چراکه همیشه احتمال برداشت از این بودجه برای کارهایی که اصلا هم ضروری نیست، خواهد بود.
ماجرای بالا درباره استفاده بی مورد از بودجه اضطراری در خانواده ها هم به چشم می خورد. به طوری که خیلی ها بدون اینکه حواس شان باشد، از بودجه مورد بحث برداشت می کنند. پس چه بهتر که قبل از ایجاد چنین حسابی برای خانواده تمام اعضا را نسبت به کاربردش آگاه کنید. اینطوری دست کم یکهو بودجه تان تا آخرین سنت تمام نمی شود.
تعدیل هزینه های اعضای خانواده: گزینه ای سخت اما ضروری
آیا فکر می کنید برخی از اعضای خانواده بیشتر از آنچه باید، پول خرج می کنند؟ در این صورت شما تنها نیستید؛ چراکه خیلی از مردم دنیا هم حس مشابهی درباره اعضای خانواده دارند. بی شک محروم کردن فرزندان از پول ماهیانه یا برخی از خرج های ضروری اصلا ایده خوبی نیست. بنابراین شما باید فقط دنبال کاهش هزینه های اضافی باشید. به علاوه، تشویق اعضای خانواده برای کار کردن نیز ایده خوبی خواهد بود.
خیلی وقت ها فرزندان نیاز به یک راهنمایی یا انگیزه خوب برای ورود به بازار دارند. اگر موقعیتش را دارید، یک شغل ایده آل برای آنها پیدا کنید، در غیر این صورت ارائه برخی از توصیه های کلیدی برای شروع فرآیند کارآفرینی از سوی اعضای خانواده جذاب خواهد بود. به طوری که بعد از مدت زمانی کوتاه هزینه های خانواده به طور چشمگیری کاهش پیدا می کند.
یادتان باشد، شما هیچ وقت نباید یکهو پشت اعضای خانواده را خالی کنید. این امر نه تنها آنها را از نظر مالی در شرایط دشواری قرار می دهد، بلکه برای خودتان هم از نظر اعتباری که پیش اعضا دارید بد خواهد بود. بهترین روش کمک گام به گام به اعضای خانواده برای پیدا کردن شغل است. به طوری که هیچ دعوا یا اختلاف نظری در این میان به وجود نیاید.
استفاده از بیمه عمر: انتخابی هوشمندانه
آیا تا حالا درباره بیمه عمر فکر کرده اید؟ خیلی وقت ها کارآفرینان دائما دنبال توسعه کسب و کار یا درخشش در بازار هستند. به طوری که حتی فکرشان به سمت بازنشستگی هم نمی رود. درست در چنین شرایطی است که بازنشستگی یکهو سر و کله اش پیدا می شود. خب انتظار ندارید که تا آخر عمرتان مثل دوران جوانی ساعت های طولانی مشغول کار باشید؟
مطلب مرتبط: بهترین کتاب های تاریخ در زمینه مدیریت مالی شخصی
بیمه عمر از آن دست خدماتی است که معمولا گزینه ای هوشمند برای سرمایه گذاری بلندمدت محسوب می شود. خیلی از خانواده ها برای استفاده از مزایای این نوع بیمه ها خودشان را درگیر فرآیند طولانی مقایسه موسسات مختلف با هم می کند. اگر از ما می شنوید، کمی جست وجوی آنلاین هم به کارتان خواهد آمد. به علاوه، شما همیشه می توانید از دوستان تان هم در این رابطه سوال کنید. هرچه باشد شما تنها آدم هایی در دنیا نیستید که سراغ بیمه عمر رفته اند!
بیمه عمر خیال آدم را بابت دوران بازنشستگی یا وقتی که سنش بالا رفت، راحت می کند. به علاوه، شما همیشه روی پرداختی این بیمه در بلندمدت حساب کرده و بخشی از هزینه های زندگی در دوران بازنشستگی را به راحتی آب خوردن تامین خواهید کرد. پس منتظر چه هستید؟
همین امروز دست به کار شده و سراغ مقایسه بیمه نامه های مختلف بروید. لطفا در این زمینه اصلا عجله نکنید؛ چراکه یک انتخاب خوب ارزش صبر و تحمل را دارد.
توجه به بدهی های معوقه: کابوسی تمام نشدنی
آیا تا حالا درباره بدهی های تان فکر کرده اید؟ وام هایی که آدم از بانک می گیرد در کنار خیلی از کمک های مالی مختلف باید یک روزی پس داده شود. چه بسا در دوران کرونا خیلی از موسسات و نهادهای دولتی کمک های مالی به کارآفرینان کرده باشند. اغلب اوقات چنین کمک هایی ظرف چند سال باید بازپرداخت شود. وگرنه یک دعوای حقوقی تمام عیار منتظر کارآفرینان خواهد بود.
ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم پرداخت بدهی ها باید هرچه زودتر انجام شود؛ چراکه معمولا جریمه های سنگینی برای دیرکرد در پرداخت شامل انواع وام و تسهیلات بانکی می شود. پس بهترین گزینه جلوگیری از چنین فاجعه هایی در همان قدم اول است.
احتمالا شما هم اخبار گوناگونی درباره ورشکستگی باشگاه های ورزشی به گوش تان خورده است. چنین باشگاه هایی معمولا در طول سال های متمادی انواع وام ها را گرفته و صرف خرید بازیکنان گران قیمت می کردند. حلقه گمشده ماجرا در این میان برنامه ریزی برای بازپرداخت وام ها بود. به طوری که بعد از دریافت اولین اخطار بانک تازه اعضای هیأت مدیره برای پرداخت بدهی ها به تکاپو می افتند. نتیجه چنین مدیریتی بی هیچ استثنایی شکست های بزرگ خواهد بود.
فرمول ما در این بخش برای رهایی از شر بدهی ها بی نهایت ساده است. شما باید از همان دقیقه اول برای پرداخت اقساط بدهی ها برنامه داشته باشید. این نکته درباره قرض هایی که از دوستان صورت می گیرید، مهمتر است؛ چراکه آدم ها معمولا چنین قرض هایی را دائما پشت گوش می اندازند. پس اگر دوست دارید اعتبارتان نزد دوستان حفظ شود، بهتر است از همان دقیقه اول با آنها روراست باشید. اینطوری دست کم آنها برنامه تان برای پرداخت بدهی را می دانند و کمتر به شما فشار خواهند آورد.
استفاده از مشاوره های مالی: گزینه ای همیشه محبوب
آیا تا حالا به فکر استفاده از خدمات مشاوره مالی افتاده اید؟ این گزینه بیشتر از اینکه برای اشخاص حقیقی کاربرد داشته باشد، درباره شرکت ها رایج است. البته ما در روزنامه فرصت امروز اصلا میانه خوبی با کلیشه ها نداریم. افراد عادی هم برای تضمین امنیت مالی خانواده شان می توانند از مشاوره های مالی استفاده کنند. چنین مشاوره هایی معمولا با ارزیابی دقیق گردش مالی هر فرد شروع می شود. سپس بسته های پیشنهادی برای مدیریت مالی و سرمایه گذاری به فرد موردنظر پیشنهاد خواهد شد. البته شما هیچ اجباری برای قبول چنین پیشنهاداتی ندارید، اما دست کم گزینه های خوبی برای برنامه ریزی مالی دم دست تان خواهد بود.
این روزها خیلی از افراد هنوز استفاده از خدمات مشاوره مالی را ضروری نمی دانند. اگر شما هم چنین طرز فکری دارید، باید خیلی زود مسیرتان را تغییر دهید؛ چراکه با این دست فرمان مواجهه با بحران های مالی در زندگی شخصی اصلا دور از انتظار نیست.
یادتان باشد، کارهای تخصصی باید همیشه از سوی افراد دارای مهارت های لازم سر و سامان پیدا کند. اگر شما مهارت چندانی در زمینه مدیریت مالی ندارید، بهترین گزینه استفاده از راهنمایی آدم های متخصص است. وگرنه زندگی تان از نظر مالی براساس آزمون و خطاهای پرهزینه بنا خواهد شد. فکر می کنم شما هم قبول داشته باشید چنین آزمون و خطایی اصلا ارزشش را ندارد، مگر نه؟
مشورت با دوستان: آخرین گزینه
میانه تان با مشورت چطور است؟ اگر از آن دست آدم هایی باشید که حتی نکات کوچک را هم با دیگران به اشتراک نمی گذارند، احتمالا مشورت درباره آینده مالی خانواده برای تان حسابی سخت خواهد بود. راستش را بخواهید، خیلی از مشکلات دقیقا از همین نقطه شروع می شود. توصیه ما هم دقیقا بر مدار همین اتفاق ناخوشایند جریان دارد.
گفت وگوهای دوستانه با همکاران یا اعضای خانواده همیشه نباید درباره اخبار روز یا مسابقات فوتبال باشد. در عوض گاهی اوقات بحث های مالی را پیش بکشید تا نظرات آنها را هم جویا شوید. قبول دارم خیلی وقت ها اعضای خانواده یا حتی دوستان ایده های عجیبی درباره مباحث مالی دارند، اما همان چند ایده اندکی که واقعا به دردتان می خورد هم کافی خواهد بود. هدف ما در اینجا فقط آشنایی شما با نظرات مختلف و شیوه های نگاه به یک مسئله واحد است. اینطوری کمی وسیع تر مسائل را تحلیل کرده و دیگر نگرانی از این بابت نخواهید داشت.
یادتان باشد، هیچکس در دنیا درباره تمام مسائل اطلاعات کافی ندارد. پس شما چاره ای به غیر از مشورت با دیگران ندارید. فقط در این صورت کارتان به خوبی راه می افتد و لازم نیست دائما نگران آینده مالی خانواده تان باشید.
سخن پایانی
مدیریت مالی خانواده در کنار تضمین آینده آنها از نقطه نظر اقتصادی معمایی نیست که به همین سادگی ها قابل حل باشد. بسیاری از مردم در سراسر دنیا با مشکلات مالی رو به رو هستند. همین امر مدیریت مالی را بدل به فرآیندی مهم و در عین حال تأمل برانگیز می کند. شما الان یک راهنمای مقدماتی برای بیرون کشیدن گلیم تان از آب در حوزه مدیریت مالی خانواده دارید. تنها کاری که الان باید انجام دهید، استفاده از توصیه های مورد بحث در این مقاله به طور عملی است. یادتان باشد، بهترین نتیجه را وقتی می گیرید که از همه توصیه های مقاله در کنار هم استفاده کنید. قبول دارم این کار خیلی سخت به نظر می رسد، اما مگر کار ساده هم در دنیا داریم؟ قول می دهم بعد از چند وقت همه این مشکلات برای تان ساده شود.
مطلب مرتبط: مدیریت مالی بهتر با 10 پادکست طلایی
من و همکارانم در روزنامه فرصت امروز امیدواریم نکات مورد بحث در این مقاله کمکی هرچند کوچک به شما برای آشنایی با مدیریت مالی خانواده کرده باشد. مثل همیشه اگر سوالی درباره مباحث مطرح شده در این مقاله داشتید، همکاران من همیشه آماده کمک به شما هستند. پس تعارف را کنار گذاشته و خیلی راحت مشکل تان را با ما در میان بگذارید.
منابع: