دانشمندان در آزمایشی متوجه شده اند که صرفاً با استراحت های کوتاه 5 دقیقه ای می توان عملکرد مغز را به طرز چشمگیری بهبود داد.
دانشمندان در آزمایشی دریافته اند که استفاده از وقفه های کوتاه پنج دقیقه ای برای استراحت در حین انجام کارهای مختلف می تواند توانایی های ذهنی شما را بهبود ببخشد. درواقع در یک آزمایش، راندمان افراد پس از یک استراحت پنج دقیقه ای به طور میانگین 57 درصد افزایش یافته است.
پژوهشگران دانشگاه سیدنی مطالعه ای را روی 72 دانشجو انجام دادند تا ببینند اثر استراحت های کوتاه بر عملکرد مغز انسان ها چگونه است. نتیجه این بود که عملکرد افراد پس از استراحت با بهبودی قابل توجه همراه شد.
محققان ابتدا از دانشجویان خواستند تا یک آزمون ریاضی دشوار را با سرعت بالا تکمیل کنند. این بخش از آزمایش برای خسته کردن ذهن شرکت کنندگان و کاهش توجه آن ها انجام گرفت و حدود 20 دقیقه طول کشید. سپس از دانشجویانی که در گروه کنترل قرار داشتند و هیچ استراحتی نکردند، خواسته شد تا بلافاصله درس کوتاهی درباره ضرب ذهنی دو عدد دورقمی (مثلاً 34×67) را پشت سر بگذارند.
اما به دانشجویان گروه دوم اجازه داده شد تا به هر شیوه ای که می خواهند، پنج دقیقه استراحت کنند. یک گروه دیگر هم وجود داشت که به آن ها اجازه داده شد تا پنج دقیقه استراحت کنند، اما این استراحت از طریق تماشای ویدیوی پیاده روی در جنگل سپری شد.
استراحت به هر شیوه ای می تواند راندمان شما را افزایش دهد
درنهایت تمام شرکت کنندگان در آزمونی برای حل مسئله شرکت کردند تا مشخص شود که تا چه اندازه می توانند استراتژی های ریاضیاتی ذهن خود را به کار بگیرند. نتیجه این بود که گروه دوم به طور میانگین در آزمون دوم عملکرد بهتری از گروه اول داشت و از نظر آماری تفاوت چشمگیری میان عملکرد گروهی که آزادانه استراحت کرده بودند و گروهی که با تماشای ویدیو استراحت کرده بودند، وجود نداشت؛ هرچند گروهی که ویدیو نگاه کرده بودند اندکی بهتر ظاهر شدند.
«پل جینز»، استادیار روانشناسی آموزشی دانشگاه سیدنی می گوید: «اگرچه این مطالعه روی دانشجویان دانشگاهی انجام گرفت، اما مطمئنم که نتایج آن برای افراد جوان تر و مسن تر هم قابل تعمیم است. استراحت کردن صرفاً به توانایی های شناختی محدود نیست و شامل شارژ دوباره باتری احساساتی شما هم می شود.»
جینز مدعی است که استراحت کوتاه پنج دقیقه ای مانند ترفند ساده ای است که می تواند راندمان شما را افزایش دهد. نتایج این پژوهش در مجله Educational and Developmental Psychologist منتشر شده است.