خوشبختانه ما در طول کار همواره فرصت هایی برای یادگیری، پیشرفت و افزایش دانش به دست می آوریم. گرچه اصول بازاریابی همواره ثابت است، ولی نحوه پیاده سازی آن ها به دلیل پویایی بازار، انتظارات مشتری و تاثیر تکنولوژی، دائما در حال تغییر است.
انتظار می رود که ما از تمام جزییات مواردی مانند تاثیر GDPR تا نقش بات چت در تجربه مشتری و کارایی تبلیغات برنامه ریزی شده مطلع باشیم. این اطلاعات بسیار باارزش هستند ولی باید واقع بین باشیم: ما هرگز یک متخصص و کارشناس همه فن حریف نخواهیم بود.
با این حال اکثر مردم تمایلی به بیان نقاط ضعف و اعلام بی اطلاعی خود ندارند و سعی می کنند با دروغ و بلوف راهی برای فرار به وجود آورند. برای برخی این راهکار نشانه اعتماد به نفس کاذب است و این افراد در واقع با فرار و اجتناب از کسب مشاوره و اطلاعات، خود را از یادگیری و پیشرفت محروم می سازند.
برعکس، این کمبود دانش شاید باعث ایجاد «سندرم ایمپاستر» شود و افراد احساس کنند که در صورت پرسیدن سوالات ضروری مورد تمسخر سایرین قرار خواهند گرفت. طبق نتایج تحقیقات، دو سوم افرادی که دچار این وضعیت هستند معتقدند که این کمبود اعتماد به نفس تاثیر منفی بر شغل آن ها داشته است.
من به شخصه با این چالش دانش روبه رو بودم. شغل و حرفه من در 8 سال گذشته از حوزه نفت و پتروشیمی به نرم افزار و کار در مایکروسافت تغییر کرده و همواره در تمام نقش ها و وظایفم با تیمی همکاری داشتم که نسبت به من از اطلاعات و دانش بسیار بیشتری در رابطه با صنعت و مشتریان برخوردار بودند. سندرم ایمپاستر همواره بر من غلبه می کرد و هرگز سوال و پرسشی نمی پرسیدم.
بی اطلاعی نیز گزینه مناسب نبود و این احتمال وجود داشت که تصمیم اشتباهی بگیرم و اعتماد سهامداران به صورت کامل از بین برود. در تمام موارد بهترین انتخاب، اعتراف به کمبود دانش و اطلاعات و درخواست کمک بود.
من از طریق تجربه می دانم که اکثر مردم به دلیل ترس از قضاوت سایرین و تمسخر هرگز سوالی نمی پرسند و مشکلات خود را مطرح نخواهند کرد. جملاتی مانند: «اعتماد مدیرم را از دست می دهم» یا «ارتقای شغلی دریافت نخواهم کرد» یا حتی «اخراج می شوم» بسیار رایج هستند. اکثر این تصورات هرگز اثبات و حتی آزمایش نیز نشده اند و تنها مانع پیشرفت ما خواهند شد.
اعتراف به ندانستن پاسخ بر پیشرفت و کار شما به شدت تاثیرگذار خواهد بود. باراک اوباما این مفهوم را در سال 2009 و به بهترین شکل به دانش آموزان منتقل کرد: «از سوال نترسید. از درخواست کمک نترسید. من هر روز این کار را انجام می دهم. درخواست کمک نشانه ضعف نیست، نشانه قدرت است. این یعنی شما به کمبود دانش و اطلاعات خود اذعان دارید و خواستار یادگیری هستید و این نشانه شجاعت است.»
من در مرحله ای از کارم قرار دارم که هم اکنون با شجاعت کامل به کمبود اطلاعاتم اعتراف و درخواست کمک می کنم. در ابتدا اصلا ساده نبود ولی اکنون کاملا ذاتی است و نتیجه آن افزایش سرعت غلبه بر چالش ها و یادگیری بود. رابطه من با سهامداران نیز در طول این مسیر به شدت تقویت شد. من از طریق ادغام تجربه کاری و مشاوره ای خود متوجه شدم که شما می توانید با استفاده از سه نکته و روش از حالت «همه چیز دانی» خارج و وارد حالت «یادگیری کامل» شوید:
به نقاط قوت خود اعتماد داشته باشید
اعتراف به کمبود دانش، هنگامی که از دانسته های خود مطمئن هستید، بسیار راحت تر خواهد بود. برای مثال، هنگامی که من وارد صنعتی کاملا جدید شدم، با تکیه بر قدرت تیم سازی، بازاریابی و فروش خود تا حدی روند انتقال و تغییر را ساده تر ساختم. مثال های بی شماری برای این مورد دارم، شرایطی که در آن ها با موفقیت اعتماد به نفس خود را افزایش دادم و در عین حال اعتماد سایرین را نیز جلب کردم.
پیشنهاد من این است که سه مثال بزرگ و چشمگیر از موارد موثر بر روند کار خود را یادداشت کنید. نقاط قوت شما در این مثال ها نهفته است. این داستان ها و نقاط قوت را استخراج کنید و از آن به عنوان بخشی از هویت خود بهره ببرید.
از پیش آماده باشید
مطمئنا گاهی در شرایطی قرار خواهید گرفت که کاملا احساس آسیب پذیری و سردرگمی خواهید کرد. این شرایط شاید به دست گزارشات، مدیر و یا کارمندان ارشد شرکت به وجود آید. هم اکنون بهترین شرایط برای به چالش کشیدن ذهنیت و فرضیات شماست.
کار را با گام های کوچک و موثر آغاز کنید و همیشه جملاتی ساده و کوتاه و کارآمد مانند «هم اکنون پاسخ این سوال را نمی دانم، ولی فردا جواب شما را خواهم داد» را آماده داشته باشید. این جملات شأن و شخصیت شما را حفظ خواهند کرد و در عین حال از یک شرایط سخت خارج خواهید شد. جملات دیگری نیز وجود دارد: «هنوز اطلاعاتم کامل نیست» یا «همچنان در حال مطالعه هستم، نظر شما چیست؟». این راهی مثبت و سازنده برای ابراز بی اطلاعی است و همچنین ترس و استرس شما را نیز کاهش خواهد داد.
مطلب مرتبط:سندرم ایمپاستر، بیماری شایع کارآفرینان و راه های درمان
تاثیر دوستان را نادیده نگیرید
همواره فردی مورد اعتماد داشته باشید و با وی در رابطه با کمبود اطلاعات خود و راهکارهای افزایش دانش صحبت کنید. این شخص به شما در رفع این خلأ اطلاعاتی و افزایش کارایی رویکردها کمک خواهد کرد. اعتراف به چنین شخصی باعث افزایش اعتماد به نفس و در نتیجه سهولت درخواست کمک از سایرین خواهد شد.
مهم ترین نکته این است که دروغ و بلوف باعث پسرفت و درخواست کمک باعث پیشرفت شما در کار و روابط خواهد شد. هنگامی که به این نکته ایمان آورید، انگیزه و راحتی لازم برای عمل و درخواست کمک را کسب کرده و سریع تر به اهداف شخصی و سازمانی خود خواهید رسید.