محرک های اصلی رهبری عالی عبارتند از: علاقه، آگاهی از خود و مهم ترین ویژگی، دلسوزی. رهبری مؤثر تحت شرایط نامناسب مانند تخریب شخصیت افراد، دروغ، خواسته های نابجا، ایجاد حس ناامیدی، فریب، ایجاد ترس یا مدیریت تک تک حرکات، به نتیجه مطلوبی دست پیدا نخواهد کرد. این نیروهای منفی باعث استعفای افراد، کاهش بهره وری و انگیزه و ایجاد فضایی منفی و مخرب در محیط کاری خواهند شد.
رهبران، برای دستیابی به تعالی، باید با مهربانی و دلسوزی باعث افزایش انگیزه، درک و دانش کارمندان خود شوند. دلسوزی مهم ترین نکته است. دلسوزی با درک زندگی از طریق تجربه و دیدگاه سایر افراد آغاز خواهد شد. با وجود دلسوزی، حالت تدافعی از بین رفته و پدیده ای مثبت جایگزین آن می شود. دلسوزی باعث باز شدن درها، نابودی گمراهی و آرامش ذهن و قلب می شود. زمانی که مردم از حالت تدافعی خود خارج می شوند، بهترین فرصت برای رهبر دلسوز فراهم خواهد شد تا با استفاده از روش های خلاقانه خود مشکلات را برطرف کرده و راه را برای افزایش بهره وری و دستیابی به موفقیت هموار سازد. هم اکنون به هفت ویژگی رهبران دلسوز خواهیم پرداخت.
1. یادگیری
رهبران دلسوز می دانند که همواره افراد داناتری نیز در محیط کار و جامعه وجود دارند و می توانند با کمک ایده ها و تفکرات این افراد و تقویت مهارت و دانش خود، به رهبرانی شایسته تر تبدیل شوند. زمانی که رهبر خود را داناترین فرد جمع بداند، به هیچ عنوان ایده های جدید را نخواهد پذیرفت و تصور خواهند کرد که سایر افراد شایستگی و صلاحیت تصمیم گیری و اظهار نظر را ندارند. این ذهنیت یک رهبر دلسوز نیست. رهبری نیازمند یادگیری است. رهبری یعنی اشتباهات، یادگیری، رشد، صبر، استقامت و در نهایت دستیابی به اهداف. رهبران دلسوز با این ذهنیت که همراه با رشد تیم رشد خواهند کرد، با کمال میل نظرات و ایده های جدید را می شنوند و می پذیرند.
2. حذف موانع
رهبران دلسوز هر روز در کنار تیم به تلاش و کوشش می پردازند و با کمک یکدیگر و حل مشکلات و مسائل، بهره وری را افزایش می دهند و قراردادهایی سرنوشت ساز منعقد می کنند. حذف موانع، فعالیتی دوطرفه است. رهبران باید الگوهای عاطفی درونی تمام اعضای تیم را درک کنند. چه الگویی باعث توقف کار می شود و چه الگویی آنها را به موفقیت خواهد رساند؟ رهبران باید در کنار اعضای تیم با افکار منفی مبارزه کنند و با ایجاد الگوهای ذهنی جدید، مسیر موفقیت را هموار سازند. زمانی که اعضای تیم دائماً به موفقیت فکر کنند، رهبران می توانند با آغاز روند نابودی موانع خارجی در کنار اعضای تیم، به قراردادهای سرنوشت ساز بپردازند.
زمانی که ارائه مانع از سوی اعضای تیم متوقف شود، وظیفه رهبر خیلی زود به سرانجام خواهد رسید.
مطلب مرتبط: 7 عادت انگیزشی رهبران دلسوز
3. تأثیر
رهبران دلسوز دائما به کارمندان خود کمک می کنند و خودخواهی در تیم تحت هدایت آنها جایی ندارد، در نتیجه حرص و طمع نیز از بین خواهد رفت. این رهبران با رویکردی سخاوتمندانه به دنبال درک نیازهای اعضای تیم خواهند بود و ضعف ها و کمبودها را در اولویت های بعدی قرار می دهند. رهبران دلسوز بدبین نیستند. آنها با کمال میل از چالش ها استقبال خواهند کرد. این رویکرد باعث ایجاد انرژی و انگیزه در تیم خواهد شد.
موفقیت برای این رهبران به معنای دستیابی به ثروت یا شهرت نیست، زیرا آنها به دنبال مفاهیمی بسیار بالاتر، مانند سلامت روانی و شادی کارمندان، هستند. رهبر دلسوز به دنبال درک مردم است و می داند که این درک، دریچه ای به سمت تأثیرگذاری و هدایت افراد خواهد بود.
4. استانداردها
رهبران دلسوز برای اخلاقیات ارزش بسیار زیادی قائل هستند. این رهبران اخلاق مدار از اعضای تیم خود نیز چنین انتظاری خواهند داشت. موفقیت بر پایه اخلاقیات بنا خواهد شد. این رهبران همواره به دنبال کمال هستند. برخی اعضای تیم شاید به حضور در چنین محیطی عادت نداشته باشند به همین دلیل رهبران دلسوز، برای انتقال انگیزه به چنین افرادی، همواره بهترین عملکرد را ارائه خواهند کرد. با این کار اعتماد اعضای جدید و مردد جلب شده و اعتماد به نفس آنها نیز افزایش خواهد یافت.
این رهبران از کارمندان خود انتظار بهترین عملکرد را خواهند داشت؛ به همین دلیل، استانداردهایی با سطح بالا ولی قابل دسترسی تعیین خواهند کرد. چنانچه انتظار کیفیت داشته باشید، عملکرد تیم نیز به صورت طبیعی افزایش خواهد یافت.
5. تأثیرگذاری
رهبران دلسوز به دنبال قدرت نیستند. آنها تقاضا نمی کنند و همواره به دنبال تشویق کارمندان خود هستند. آنها اعضای تیم را هدایت، تشویق و حمایت می کنند تا با استفاده از مهارت ها، استعدادها، دانش، علاقه و انرژی خود و همچنین مشارکت سایرین، به اهداف متعالی شرکت دست یابند.
هدف نهایی این رهبران، بهبود کیفیت زندگی مردم است. رهبران دلسوز از قدرت برای هدایت افراد در مسیر کشف قدرت خود استفاده می کنند. آنها موفقیت خود را در موفقیت و رشد کارمندان خود می بینند.
6. علاقه
رهبران دلسوز می دانند که افراد باانگیزه به دنبال کمال و مشارکت در فعالیت های معنادار و تأثیرگذار هستند. این رهبران برای احساس و تجربه ای که تیم به دست خواهد آورد ارزش بسیار زیادی قائل اند. آنها همواره تیم را به ارائه بهترین عملکرد خود تشویق می کنند.
رهبران باید به افرادی که قادر به ایجاد انگیزه و علاقه در خود نیستند کمک کنند. این رهبران اعضای تیم را تشویق خواهند کرد که هر وظیفه و مسئولیت را صرف نظر از میزان اهمیت آن، با عشق و علاقه ای فراوان به سرانجام برسانند. رهبران دلسوز قدرتمند هستند، زیرا می دانند که موفقیت تنها با تعهد و تلاش به دست خواهد آمد و می دانند که هیچ قدرتی بالاتر از قدرت فردی که کاری را با عشق و علاقه قلبی انجام می دهد، نیست.
7. تیم
رهبران دلسوز می دانند که موفقیت در کار و زندگی شخصی به تنهایی به دست نخواهد آمد. کمال نیازمند یک تلاش جمعی (در تیم، شرکت، جامعه یا کل کشور) است. تیم برای موفقیت به رهبری نیاز خواهد داشت که اعضا را به خصوص در شرایط خطرناک، هدایت و تقویت کند.
تیم های رهبران دلسوز مانند یک خانواده به کار و تلاش می پردازند. آنها زمینه را برای موفقیت تیم فراهم می سازند و از رشد و درخشش تک تک اعضای تیم لذت وافری می برند. این رهبران بدون هیچ مشکلی کنترل تیم را در شرایط سخت در دست می گیرند و همواره لذت و شادی موفقیت را با اعضای تیم به اشتراک خواهند گذاشت.