فرصت امروز: رئیس جمهور روز پنجشنبه در مراسم برنامه ملی بازآفرینی شهری درباره طرح بازسازی بافت های فرسوده سخنرانی کرد و در عین حال تأکید کرد که دولت خانه ساز، بنگاه دار و تاجر خوبی نیست.
حسن روحانی با حضور در وزارت راه و شهرسازی و از طریق ارتباط ویدئوکنفرانس با استان های منتخب بوشهر، آذربایجان شرقی، تهران، فارس، کردستان، همدان، مازندران، خراسان رضوی و اصفهان، دستور آغاز اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری را صادر کرد و استانداران استان های یاد شده نیز در این ارتباط ویدئوکنفرانسی، گزارشی از اقدامات انجام شده برای اجرای این طرح ارائه کردند. با اجرای این طرح ضمن نوسازی بافت های فرسوده، بهسازی سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه شهری و احیای بافت های تاریخی، پیش بینی می شود که 250 هزار شغل ایجاد شود.
رئیس جمهور سپس در این مراسم و در ابتدای سخنان خود گفت: اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری به این معنا است که دولت صدای زلزله، صدای مردمی که در بافت های فرسوده زندگی می کنند، صدای مردمی کم توان و صدای نسل جوان خانه اولی را شنیده است.
روحانی ادامه داد: من این طرح را هدیه دولت دوازدهم برای مردم و نسل جوان خانه اولی می دانم. این طرح سرمایه مردم را افزایش می دهد، محله ها را نو و نشاط ایجاد می کند و وقتی بخش مسکن فعال شود، سایر بخش های اقتصادی را هم فعال می کند و درنتیجه اشتغال ایجاد می شود.
20 نکته از مهم ترین سخنان رئیس جمهور در مراسم برنامه ملی بازآفرینی شهری را در ادامه می خوانید.
* طرحی که امروز آغاز می شود برنامه اساسی دولت برای مسکن، سلامت جان مردم، تأمین مسکن خانه اولی ها، نوسازی و بازآفرینی محلات فرسوده است.
* مسکن برای زندگی مردم بسیار مهم است. مسکن جایی است که انسان در آن احساس سکون و آرامش می کند. این وظیفه ماست که همه جوان ها را خانه دار کنیم و این کار باید هرچه زود انجام شود تا جوان ها احساس آرامش بیشتری داشته و راحت تر زندگی کنند و نگران خانواده نباشند.
* تمام دولت ها برای مسکن طرح هایی داشته اند، همه دولت ها تلاش کردند که برای حل مشکل مسکن راه حلی پیدا کنند.
* در بخش کشاورزی اکنون کار دست مردم است. در صنعت هم مردم فعالند و هم دولت. البته دولتی ها هم دو دستی بنگاه ها را چسبیده اند و چقدر سخت است که بنگاه ها را از دست دولتی ها خارج کنیم.
* باید با تمام توان بنگاه ها را به مردم واگذار کنند. زیرا کار دولت اداره بنگاه های اقتصادی نیست. نیروهای مسلح هم باید بنگاه های اقتصادی خود را واگذار کند. ساخت مسکن را هم باید به مردم و بخش خصوصی واگذار کنیم، البته نهادهای عمومی هم می توانند وارد این بخش شوند. من تأکید می کنم که دولت خانه ساز خوبی نیست. همانطور که تاجر و بنگاه دار خوبی هم نیست. هر کاری که مردم می توانند انجام دهند، اگر به دولت واگذار شود حتما ضرر می کنند. کار را باید به مردم واگذار کنیم.
* از ابتدای دولت یازدهم همیشه به فکر مسکن و بافت فرسوده بوده ام، زلزله کرمانشاه برای من پیام مهمی داشت. اینکه می گویم باید صدای مردم را بشنویم درست است، اما باید صدای زمین و آسمان را هم بشنویم.
* امسال خشکسالی است و باید صدای آسمان را بشنویم. کشت بهار ۹۷ مثل ۹۶ نیست، بنابراین باید الگوی کشت را عوض کنیم. اگر این صدا را نشنویم به کشت ما آب نمی رسد.
* زلزله صدای خیلی رسا و روشنی داشت و دیدیم که تکانه تهران چقدر مردم را نگران کرد. مگر خانه های ما چقدر مجهز و مقاوم است؟ بخشی از کشور ما روی گسل قرار دارد. ما اگر دنبال اولویت بندی برای احیا و مقاوم سازی خانه های خود هستیم این مناطق را باید در اولویت قرار دهیم.
* در این طرح مهم ترین موضوع سلامت و جان مردم است، ما باید طرحی اجرا کنیم که مردمی که در بافت های فرسوده هستند، با شرایط آسان تری به خانه امن برسند. می شود مشوق هایی ایجاد کنیم تا یک فرد خانه خود را بازسازی کند اما سایر خانه ها فرسوده می ماند، بنابراین این راه حل، اساسی نیست.
* محله فرسوده مشکلات اجتماعی هم دارد، بنابراین در ساخت وسازها باید به مسائل اجتماعی و فرهنگی دقت کنیم و ساختمانی بسازیم که همراه با فرهنگ، سنت و سلیقه ایرانی باشد ما باید محله را مدنظر قرار داده و آن را بازآفرینی کنیم. راه حل اصلی این است که کل محله بازسازی شود زیرا خانه های فرسوده مشکلات زیادی دارند و در کوچه های باریکی قرارگرفته اند و در مواقع ضروری آمبولانس آتش نشانی و پلیس نمی تواند وارد این کوچه ها شود.
* ما باید ابتدا برای اجرای این طرح مردم را آماده کنیم. صداوسیما روزنامه ها و فضای مجازی باید به مردم بگویند چه کاری می خواهیم انجام دهیم، حتی باید نقشه بازآفرینی محله و ماکت آن را تهیه کنیم تا مردم آن محله ببینند چه اقدامی قرار است انجام بگیرد.
* مردمی که منازل فرسوده دارند، نباید چیز دیگری جز منزل فرسوده خود را واگذار کنند. آنها اگر ۸۰ متر ساختمان فرسوده دارند جای آن ۱۰۰ متر ساختمان جدید می گیرند.
* دولت هم برای ساختن این واحدهای مسکونی از پیش به بودجه ای نیازی ندارد. زیرا زمین مجانی در اختیار توسعه گرها قرار می گیرد. توسعه گر دو برابر منازل فرسوده یک محل خانه می سازد که ۵۰ درصد آن را در اختیار مردم همان محل قرار می دهد و ۵۰ درصد باقیمانده هم به خود توسعه گر تعلق دارد و دولت فروش سریع آن را با قیمت عاقلانه تضمین می کند.
* شهرداری از توسعه گر پول پروانه نگرفته و در نقشه هم به او کمک می کند. دولت تمام امور زیربنایی محله را برعهده گرفته و رونماها مثل مدرسه، آتش نشانی، کلانتری و مسجد را شهرداری و دولت برعهده می گیرد. بانک ها هم به توسعه گر سریع وام می دهد.
* منازلی که ساخته می شوند باید در برابر زلزله ۷ ریشتری مقاوم باشند: این منازل باید به لحاظ نور سلامت، بهداشت، مصرف انرژی و رفت وآمد وضعیت مناسبی داشته باشند.
* زوجی که می خواهد صاحب خانه شود هر مقداری که در صندوق پس انداز مسکن سرمایه گذاری کند ۶ برابر یا بیشتر از آن را وام می دهیم تا خانه های ساخته شده سریع فروش بروند. نرخ سود تسهیلات هم باید کم باشد. یعنی نرخ تسهیلاتی که به زوج ها تعلق می گیرد باید ۸درصد باشد و اگر زوجی خواست در منطقه بازآفرینی شده خانه بخرد این نرخ باید ۶درصد شود. من از همه زوج های جوان می خواهم ساختمان های بازآفرینی شده را در تهران و سایر شهرها مدنظر قرار دهند.
* در مرحله اول ۱۲ نقطه در تهران بازآفرینی می شوند و این رقم به ۳۰ نقطه خواهد رسید، اینکه روزانه ۱۰۰۰ نفر در صندوق پس انداز مسکن سپرده گذاری می کنند رقم خوبی است. این یعنی این تعداد تا دو سال آینده خانه دار می شوند. من این طرح را هدیه دولت دوازدهم به مردم و نسل جوان خانه اولی می دانم.
* زمین های دولتی که به درد این طرح می خورد باید به صورت مجانی در اختیار وزارت مسکن قرار بگیرد. البته باید این را هم در نظر داشته باشیم تا زمین دیگری در اختیار این دستگاه ها قرار دهیم.
* نیروهای مسلح باید کمک کنند و زمین ها و پادگان های خود را در اختیار بگذارند. این طرح موجب افزایش سرمایه مردم و نو شدن محلات می شود اگر بخش مسکن فعال شود، سایر بخش های اقتصادی هم فعال شده و اشتغال ایجاد می شود.
* اگر در محله ای هم دولت یا شهرداری نیامد و خود مردم با توسعه گرها به توافق رسیدند ما همین تسهیلات را می دهیم. زیرا این طرح دولتی نبوده و ما فقط آن را برنامه ریزی کرده ایم، حتی اگر بنیاد مستضعفان هم بیاید ما کمک می کنیم.