فرصت امروز: رئیس جمهور به رئیس کل بانک مرکزی دستور داد تا سود تسهیلات نوسازی بافت فرسوده را کاهش دهد. حسن روحانی روز پنجشنبه در آغاز عملیات بازآفرینی و نوسازی شهری به ولی الله سیف دستور داد تا سود تسهیلات بازسازی بافت فرسوده به 6درصد کاهش یابد. این در حالی است که تا پیش از این، نرخ تسهیلات بانکی برای بافت فرسوده 8درصد و خارج از بافت 9.5درصد بوده و در حقیقت، نرخ سود تسهیلات در بافتهای فرسوده، یک و نیم درصد کمتر از سایر بخشها بوده است.
اما رئیس کل بانک مرکزی در این مراسم از رشد 6درصدی معاملات بخش مسکن نسبت به مدت مشابه سال گذشته و همچنین ۵ هزارمیلیارد تومان اعتبار برای بازسازی بافت های فرسوده در سال 97 خبر داد. ولی الله سیف گفت: براساس آمارهای بانک مرکزی بخش مسکن به ویژه در ماه های اخیر تحرک ویژه ای داشته است و این علائم مثبت خود را در اقتصاد و در آمارهای رشد اقتصادی بخش مسکن نشان می دهد.
سیف ادامه داد: نظام بانکی کشور با وجود محدودیت هایی که دارد برای اثربخشی بیشتر در تحقق رشد اقتصادی تلاش می کند منابع محدود تسهیلاتی خود را هدف دار به سمت فعالیت هایی که می تواند آثار مثبت اقتصادی بیشتر داشته باشد و بخش مسکن یکی از آن بخش ها است هدایت کند.
به گزارش تسنیم، سیف با اشاره به اینکه نظام بانکی هم می تواند منشأ تحولات جدید باشد افزود: موضوع دیگر نوع نگاهی است که برای حمایت از این فعالیت ها مطرح است اینکه ما دو شیوه را می توانیم مورد توجه قرار دهیم یکی تامین یارانه نرخ سود و دیگری تامین منابع برای نظام بانکی که بتواند به کاهش نرخ سود و نیز افزایش منابع نظام بانکی برای پرداخت تسهیلات به این بخش کمک کند.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: پیش بینی شده برای سال ۹۷ و در اولین اقدام ۱۰۰ هزار واحد مسکونی مورد توجه قرار گیرد که تا سال ۱۴۰۰ برای این بخش ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را شامل می شود و می تواند آثار مثبتی هم داشته باشد که ایجاد ۲۴۰هزار شغل جدید، شتاب بخشیدن به رونق بخش مسکن و نیز افزایش ۳۵درصدی فضای عمومی شهری از جمله آنها است.
وی با بیان اینکه بیش از ۶۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای این بخش در سال ۹۷ پیش بینی شده است، افزود: اولویت دولت در اجرای این طرح کمک به تامین اعتبار سرانه هاست و لذا ۲۵۰۰ میلیارد تومان از این اعتبار از محل وجوه اداره شده در اختیار بانک ها قرار می گیرد و منابع نظام بانکی هم به میزان ۲۵۰۰ میلیارد تومان تزریق خواهد شد ضمن اینکه منابعی هم برای ودیعه مسکن در دوره ساخت در نظر گرفته شده تا آن دسته از ساکنان بافت های فرسوده که واحدهای آنها در دوره ساخت در اختیار طرح نوسازی قرار می گیرد بتوانند در دوره ساخت سکونتگاه مناسبی پیدا کنند.
سیف گفت: بررسی های ما نشان می دهد متوسط آورده کشوری مالک در بافت های فرسوده ۸۰مترمربع زمین به ارزش تقریبی ۱۴۰ میلیون تومان است که متوسط تسهیلات بانکی به آنها ۴۰میلیون تومان با نرخ ۱۸درصد است که با احتساب تزریق منابع صندوق و وجوه اداره شده که صفر درصد است این نرخ به ۹درصد کاهش می یابد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: برای دریافت کنندگان این تسهیلات دوره بازپرداخت ۱۲ماهه در نظر گرفته شده است و پیش بینی شده در پایان طرح به ازای ۸۰ متر زمین به طور متوسط ۱۰۰ مترمربع واحد مسکونی خالص به مشارکت کننده تحویل داده شود که پیش بینی می شود ارزش تقریبی آن حدود ۲۰۰ میلیون تومان باشد که اقدام مثبتی است.
وی گفت: متوسط آورده مالک در شهر تهران حدود ۱۰۹ مترمربع به ارزش تقریبی ۳۲۵ میلیون تومان است که متوسط تسهیلات پرداختی نظام بانکی به این واحدها ۵۰ میلیون تومان است.
واکنش سیف به دستور روحانی
سیف نرخ تسهیلات بانکی برای بافت فرسوده را ۸درصد و خارج از بافت را ۹.۵درصد اعلام کرد که در این زمان رئیس جمهور گفت: اگر نرخ تسهیلات در بافت فرسوده را که ۸درصد برای کسانی که سپرده گذاری می کنند به ۶درصد کاهش دهیم، این می تواند مشوق خوبی برای جوانان بوده و بار سنگینی از دوش آنها بردارد که به نظرم می توانیم به این شیوه عمل کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه سعی می کنیم نظر شما را در نرخ تسهیلات تامین کنیم، افزود: پیش بینی می کنیم کسانی که زمین خود را در بافت فرسوده به ساخت مسکن جدید اختصاص می دهند در مقابل ۱۰۹ مترمربع زمین یک واحد مسکونی ۱۵۰ مترمربعی یا دو واحد ۷۵متری دریافت کنند که ارزش تقریبی آن ۳۷۵ میلیون تومان خواهد بود.
وی با اشاره به انجام مقدمات کار گفت: نظام بانکی برای این مدل، ساختار مناسب خودش را دارد و در دوره ساخت براساس دستورالعمل های بانکداری بدون ربا عقد مشارکت مدنی برای ساخت این واحدها منعقد می شود که متناسب با پیشرفت فیزیکی طرح بانک ها تامین مالی می کنند.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: البته «توسعه گر» به بانک ها مراجعه و تسهیلات را طبق ضوابط دریافت می کند و بعد از تکمیل افرادی که صاحب زمین ها بودند، بدون هیچ گونه پرداختی می توانند در این مسکن ها مستقر شوند و کسانی که قصد خرید از واحدهای مسکونی متعلق به «توسعه گر» را دارند می توانند از تسهیلات ترجیحی نظام بانکی استفاده کنند.