عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی اعلام كرد: اگر بر اساس طرح جامع مصوب تهران عمل می شد ظرفیت جمعیت پذیری تهران به ۱۰.۸ میلیون نفر و چنانچه بر اساس طرح تفصیلی اقدام می شد این ظرفیت به ۱۲میلیون نفر می رسید و اگر قرار باشد شهرداری همچنان به عرضه تراکم ادامه دهد میزان ظرفیت بستگی به میزان تخلف آن دارد.
به گزارش «فرصت امروز» به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینكه در حال حاضر بر اساس گزارش شهرداری تهران تعداد واحدهای مسکونی که برای دریافت عوارض نوسازی شناسایی شده اند ۳.۴ میلیون واحد است، یادآور شد: با احتساب بعد خانوار بر اساس آمار ۹۵ که ۳.۳ نفر است حداقل ظرفیت جمعیت پذیری شهر تهران را ۱۱.۲۲ میلیون نفر نشان می دهد.
وزیر راه و شهرسازی كه این مطالب را در نامه ای به استانداران سراسر كشور یادآوری كرد، ادامه داد: این در حالی است که جمعیت تهران ۸.۷ میلیون نفر بر اساس آخرین سرشماری است و پیش بینی تحول جمعیتی چندانی در سال های پیش رو نیست.
انگیزه سوداگرانه برای گسترش شهرها
آخوندی همچنین گفت: طرح های تجدیدنظر طرح های جامع اکثر شهر ها در شورای عالی معماری و شهرسازی ایران حاکی از آن است که اکثر آنها به جمعیت پیش بینی شده در افق طرح ها نرسیده اند. تراکم نفر در هکتار اکثریت غالب شهر های ایران کمتر از ۶۵ نفر است. این به مفهوم این است که ظرفیت موجودشان پاسخگوی رشد جمعیتی آتی آنها است یا آنکه با تغییر مختصری امکان پاسخگویی فراهم می آید.
وی توضیح داد: بنابراین، تقاضا برای گسترش محدوده ها در اکثر شهر ها تقاضای سوداگرانه بر روی زمین است. مفهوم دیگر این وضعیت بهره وری پایین شهر ها و گران تمام شدن نرخ خدمات شهری برای مدیریت شهری است.
اخذ عوارض شهری، بار سنگین بر دوش خانوار
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: در این وضعیت، چنانچه مقرر باشد هزینه خدمات از طریق عوارض از مردم اخذ شود، با توجه به سطح درآمد سرانه بار نسبتا سنگینی بر هزینه خانوار تحمیل خواهد بود و اگر قرار باشد از محل منابع دولت پرداخت شود که دولت برای هزینه های مستقیم خود دارای کسری جدی است با این وجود بخش قابل توجهی از درآمدهای شهرداری ها از طریق کمک های دولت است، بنابراین در عمل وضع همین خواهد شد که شهرداری ها با کسری منابع روبه رو هستند و لاجرم بر کیفیت خدمات شان اثر می گذارد. این موضوع حتی در مورد تهران نیز مصداق دارد.
آخوندی اعلام كرد: در حال حاضر بر اساس گزارش شهرداری تهران تعداد واحدهای مسکونی که برای دریافت عوارض نوسازی شناسایی شده اند ۳.۴ میلیون واحد است که با احتساب بعد خانوار بر اساس آمار ۹۵ که ۳.۳ نفر است حداقل ظرفیت جمعیت پذیری شهر تهران را ۱۱.۲۲ میلیون نفر نشان می دهد.
وزیر راه و شهرسازی در نامه خود به استانداران یادآور شد: چنانچه بر اساس طرح جامع مصوب تهران عمل می شد ظرفیت جمعیت پذیری تهران به ۱۰.۸ میلیون نفر و چنانچه بر اساس طرح تفصیلی اقدام می شد این ظرفیت به ۱۲میلیون نفر می رسید. و اگر قرار باشد شهرداری همچنان به عرضه تراکم ادامه دهد، میزان ظرفیت بستگی به میزان تخلف آن دارد.
وی گفت: این در حالی است که جمعیت تهران ۸.۷ میلیون نفر بر اساس آخرین سرشماری است و پیش بینی تحول جمعیتی چندانی در سال های پیش رو نیست.
آخوندی همچنین یادآور شد: تراکم نفر در هکتار اکثریت غالب شهر های ایران کمتر از ۶۵ نفر است. این به مفهوم این است که ظرفیت موجودشان پاسخگوی رشد جمعیتی آتی آنها است و یا آنکه با تغییر مختصری امکان پاسخگویی فراهم می آید. بنابراین، تقاضا برای گسترش محدوده ها در اکثر شهر ها تقاضای سوداگرانه بر روی زمین است.
وزیر راه و شهرسازی در نامه اش به استانداران سراسر كشور با تشریح محورهای اصلی سیاست بازآفرینی شهری این وزارتخانه بر اجرای کامل «سند ملی راهبری احیا، بهسازی، نوسازی و توانمندسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری» تاكید كرد.